Από την αρχή του χρόνου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Κρήτης εξετάστηκαν 70 άνθρωποι. Οι 30 βρέθηκαν θετικοί στον ιό HIV

23 άντρες και 7 γυναίκες, στην Κρήτη, που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικοί στον ιό του AIDS, ενώ στον κατάλογο αυτό συμπεριλαμβάνονται και δυο γυναίκες, οι οποίες θα έβγαζαν άδεια

\"aidsΣτο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Κρήτης, που λειτουργεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο MadeinCreta o απερχόμενος υποδιοικητής κ. Νίκος Κυδωνάκης \”συνολικά από την αρχή του έτους μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου εξετάστηκαν 70 άνθρωποι εκ των οποίων οι 30 βρέθηκαν θετικοί στον ιό HIV.

30 ήταν τα νέα κρούσματα που είχαν καταγραφεί και το 2012.

Όσον αφορά στα φετινά στοιχεία, από αυτά τα 30 άτομα, οι 4 είναι τοξικομανείς, οι 24 ομοφυλόφιλοι και δυο είναι γυναίκες που έκαναν τον πρώτο υγειονομικό έλεγχο προκειμένου να βγάλουν άδεια άσκησης επαγγέλματος ιερόδουλης.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για άτομα από όλη την Κρήτη. Από αυτά τα άτομα, 5 είναι αλλοδαποί – ένας άντρας και τέσσερις γυναίκες – τα υπόλοιπα είναι Έλληνες – 3 γυναίκες και 22 άνδρες\”.

To MadeinCreta επικοινώνησε και με τον γιατρό δημόσιας υγείας της περιφέρειας Κρήτης, Μανώλη Λουμπούνη.

\"aidsΟ κ. Λουμπούνης διαβεβαίωσε ότι όσον αφορά στις ιερόδουλες που δουλεύουν νόμιμα και με βιβλιάριο υγείας, στο νομό Ηρακλείου, και ελέγχονται: «Τα τελευταία δέκα χρόνια από όσο μπορώ να γνωρίζω και μέχρι χθες το μεσημέρι που ολοκληρώθηκε ο τριμηνιαίος έλεγχος των 27 γυναικών, που ελέγχονται ανά 15νθήμερο, τρίμηνο και εξάμηνο, για όλες τις ασθένειες, δεν έχει διαπιστωθεί, ούτε ένα κρούσμα στα \”σπίτια\” του Ηρακλείου\”.

Οι γυναίκες που στάλθηκαν για έλεγχο από κάποια υγειονομική υπηρεσία του νησιού – όχι του Ηρακλείου, ενδεχομένως είναι στη διαδικασία να αποκτήσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, κάτι το οποίο πλέον δεν είναι εφικτό. Ο κ. Λουμπούνης σημείωσε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια είναι η κατάσταση της υγείας των γυναικών που εργάζονται παράνομα, δεν παίρνουν προφυλάξεις και δεν ελέγχονται.

Για αυτό και συνέστησε σε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν πάντα προφυλάξεις.

\”Αυτό βέβαια ισχύει για όλους\”, όπως υπογράμμισε. Στατιστικά πάντως, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων του AIDS μετά την κρίση, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στους 13.496 οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από AIDS στην Ελλάδα

Σημαντική ύφεση στην επιδημία AIDS/HIV που πλήττει τους χρήστες ναρκωτικών στη χώρα μας καταγράφεται το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου αναφέρθηκαν 230 χρήστες οροθετικοί χρήστες ναρκωτικών ουσιών έναντι 506 που είχαν δηλωθεί το έτος 2012.

Συνολικά, το πρώτο δεκάμηνο του 2013 δηλώθηκαν 792 νέα περιστατικά ΑIDS/HIV σε σύγκριση με τα 1.058 περιστατικά που δηλώθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012.

Ωστόσο, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι η μείωση που παρατηρείται δεν μπορεί να οδηγήσει ακόμη με ασφάλεια σε συμπεράσματα.

Μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που αφορούν τους ομοφυλόφιλους άνδρες (258 κρούσματα έναντι 284 το περασμένο έτος) καθώς και στους ετεροφυλόφιλους (95 έναντι 115 κρούσματα το 2012). Αντίθετα, αυξήθηκαν τα δηλωθέντα ως ακαθόριστα περιστατικά της λοίμωξης AIDS/HIV καθώς από 153 τα περιστατικά ανήλθαν εφέτος στα 206.

Συνολικά, ο αριθμός των HIV ατόμων είναι 13.496, από τους οποίους οι 3.504 πάσχουν ήδη από τη νόσο (AIDS), οι 2.380 έχουν καταλήξει και περίπου 6.150 άτομα λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία.

Το θετικό είναι ότι οι πάσχοντες από AIDS έχουν μειωθεί δραματικά χάρη στη χορηγούμενη θεραπευτική αγωγή. Το αρνητικό είναι όμως ότι ο ιός «ενδημεί» στους νέους: Η πλειοψηφία των δηλωθέντων HIV οροθετικών ατόμων είναι ηλικίας 25-40 ετών.

madeincreta.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook