Hμερίδα με θέμα «Ενημέρωση Επιχειρηματιών για την Κρητική Κουζίνα και Οίνο» πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013 στις 11 το πρωί στην αίθουσα «Καστελλάκη» στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Η ημερίδα διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου «ΓΕΥΣΙΣ ΤΟΥΡ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος 2007–2013» του στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», που υλοποιείται από την Περιφέρεια Κρήτης και το «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας».

Σκοπός της ημερίδας οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με την γαστρονομία και τον οίνο να βελτιώσουν τις γνώσεις τους και να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους στους καταναλωτές όπως επίσης να προβάλλουν με πρακτικό τρόπο τη γαστρονομία ως στοιχείο του τοπικού πλούτου.

Στην ημερίδα θα αναπτυχθούν θέματα που σχετίζονται με τις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης και αφορούν την Κρητική γαστρονομία, την πιστοποίηση των Κρητικών προϊόντων και το Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας της Περιφέρειας Κρήτης, που αποτελούν σημαντικό μέρος του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον πρωτογενή τομέα.

Η εισήγηση για το Κρητικό Κρασί θα γίνει από το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, θα παρουσιαστούν οι ποικιλίες του Κρητικού αμπελώνα και η μέθοδος προώθησης-παρουσίασης των Κρητικών κρασιών στο μενού των εστιατορίων στους πελάτες τους. Για τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα από την χρήση του ελαιολάδου στην εστίαση το θέμα θα αναπτύξει εκπρόσωπος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Θα υπάρξει επίσης εισήγηση για τη σωστή προβολή των επιχειρήσεων εστίασης και οίνου στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (social media), προβάλλοντας ορθές πρακτικές για την ανάδειξη Κρητικής γαστρονομίας.

Τέλος θα αναπτυχθούν θέματα για πού αφορούν τον γαστρονομικό τουρισμό.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε:

- Επιχειρηματίες του κλάδου μαζικής εστίασης
- Δίκτυα Οινοποιών Κρήτης
- Ξενοδόχους
- Συλλόγους
- ΣΕΦ
- Ιδιοκτήτες αγροτουριστικών καταλυμάτων
- Τουριστικούς πράκτορες
- Ξεναγούς
- Συγγραφείς γαστρονομικού και οινικού ενδιαφέροντος
- Δήμους
- Δημοτικούς και Περιφερειακούς συμβούλους Κρήτης
- Γυναικείους Συνεταιρισμούς Κρήτης
- Ενώσεις Παραγωγών Κρήτης

Το έργο «ΓΕΥΣΙΣ ΤΟΥΡ» συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και κατά 20% από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013.

Εταίροι του έργου είναι: Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Τροόδους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

11:00 : Προσέλευση - Εγγραφές

11:30: Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη

11:45: Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης (Κρητική Κουζίνα και Σήμα Ποιότητας) Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας, Αλιείας και Κοινωνικής Πολιτικής

12:00: Προδιαγραφές και διαδικασίες πιστοποίησης του Σήματος Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας της Περιφέρειας Κρήτης Ασπασία Σταυρουλάκη, Υπεύθυνη Προβολής Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης

12:15 : Προβολή των επιχειρήσεων σε social media και web Μάνος Περακάκης, Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης

12:30: Τα Κρητικά κρασιά στο μενού των εστιατορίων Ζαχαρίας Διαμαντάκης, Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης

12:45: Πλεονεκτήματα απ’ την χρήση του παρθένου ελαιολάδου στην εστίαση Παναγιωτάκης Μιχάλης, Αντιπρόεδρος Α, Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης

13:00: Τα πλεονεκτήματα των μενού Κρητικής κουζίνας και οι νέες διατροφικές τάσεις Γεωργία Πετράκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

13:15 Ερωτήσεις – Συζήτηση