Σε σχέση με την υπ’αριθ. 1045/15.10.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά που κατατέθηκε στις 9.10.2013, σχετικά με τα εξοντωτικά ωράρια που εργάζεται το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ. 6611/539/8.11.2013 απάντηση:
«Δεδομένης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας και της γειτνίασής της με τρίτες χώρες, στις οποίες υπάρχουν σοβαρές κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις και αστάθεια (ειδικά στη Συρία), βαρύνουσα σημασία αποκτούν οι παράνομες μεταναστευτικές πιέσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ένταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και, ειδικά τους τελευταίους μήνες σε όλο το εύρος του ανατολικού θαλασσίου μετώπου (από την Αλεξανδρούπολη έως το Καστελλόριζο).
Οι εξελίξεις στις χώρες αυτές, καθώς και οι παράνομες μεταναστευτικές τάσεις παρακολουθούνται στενά από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, οι οποίες λαμβάνουν μέτρα για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση και κάλυψη των θαλάσσιων περιοχών κυρίως του ανατολικού Αιγαίου που υπόκεινται σε εντονότερες παράνομες μεταναστευτικές πιέσεις.
Ανάλογα με την εξέλιξη και εκδήλωση περιστατικών παράνομης δια θαλάσσης μετανάστευσης, λαμβάνονται και υλοποιούνται μέτρα ενίσχυσης των περιοχών που απαιτούνται, με τη διάθεση μεγαλύτερου αριθμού επιχειρησιακών μέσων (σκαφών, οχημάτων, αεροσκαφών) προσωπικού και λοιπού εξοπλισμού στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού, τόσο από πλευράς διατιθέμενων μέσων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ όσο και από πλευράς των διατιθέμενων από άλλα Κ-Μ Ε.Ε. μέσων και εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης του Frontex «ΠΟΣΕΙΔΩΝ – Θαλάσσια Σύνορα», που υλοποιείται σε επιλεγμένες θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας αδιάκοπα από 5 Μαΐου 2008. 
Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΛΣ 148 του Υ/Χ Ιεράπετρας διατέθηκε για ενίσχυση Λιμενικών Αρχών του Ανατολικού Αιγαίου από 25-8-2013 έως 25-9-2013. 
Αναφορικά με τα θιγόμενα στην Αναφορά ζητήματα σημειώνεται ότι η λήψη προκαταβολής για τις μετακινήσεις εσωτερικού πραγματοποιείται μέσω της Παγίας Προκαταβολής του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, εφόσον πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις (επάρκεια πίστωσης αντίστοιχου ΚΑΕ του προϋπολογισμού του ΥΝΑ, μη υπέρβαση του ποσοστού κάλυψης της παγίας από τον αντίστοιχο ΚΑΕ), ενώ με μέριμνα των Προϊσταμένων των Λιμενικών Αρχών τηρούνται τα ωράρια εργασίας των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 
Όσον αφορά το πλήρωμα του ΠΛΣ 148, τα οδοιπορικά έξοδα για τις ημέρες της αρχικής έγκρισης μετακίνησης χορηγήθηκαν μέσω της παγίας προκαταβολής, ενώ για τις υπόλοιπες ημέρες που απαιτήθηκε να παρατείνει την παραμονή του το σκάφος για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, το ποσό των οδοιπορικών εξόδων θα καλυφθεί μέσω του τακτικού προϋπολογισμού. 
Πέραν των ανωτέρω, σε πρόσφατα ψηφισθέν σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας (άρθρο 8) θεσπίστηκε η σύσταση στην Τράπεζα της Ελλάδος ειδικών, εκτός τακτικού προϋπολογισμού, λογαριασμών, για την ταμειακή διευκόλυνση της αποπληρωμής των μετακινήσεων του αστυνομικού προσωπικού και του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντίστοιχα, στο πλαίσιο των επιλέξιμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση δράσεων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.
Τέλος, σημειώνεται ότι από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε μετά το πέρας του δεύτερου σταδίου των μεταθέσεων να ενισχυθούν κατά άμεση προτεραιότητα τα επιχειρησιακά μέσα του Σώματος και ιδιαίτερα τα πλωτά τα οποία εκτελούν καθημερινές περιπολίες στη νευραλγική περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook