Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε και συζήτησε με τη Νορβηγίδα ομόλογό του, που επισκέφθηκε τη χώρα μας και -μεταξύ άλλων- δήλωσε εντυπωσιασμένη από τις προσπάθειες των Ελλήνων για τον περιορισμό του ελλείμματος. Συγκεκριμένα, στα θέματα που οι δυο τους συζήτησαν, αναφέρθηκαν και στις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας της Ελλάδας και της Νορβηγίας στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αλλά και στον τομέα των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Εξάλλου, οι δύο ηγέτες μίλησαν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την προσπάθεια της Ελλάδας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. «Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης η Ελλάδα μπαίνει στα πιο σίγουρα νερά της ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Σαμαράς. Επισήμανε επίσης ότι ανέλυσε στην πρωθυπουργό της Νορβηγίας διεξοδικά την πρόοδο της Ελλάδας στα δημοσιονομικά και πως «πιάσαμε ή και ξεπεράσαμε τους στόχους μας, όπως για παράδειγμα αυτόν του πρωτογενούς πλεονάσματος». Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις είπε πως «και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουμε καλύψει μεγάλη απόσταση και στόχος μας είναι να πάμε μακρύτερα», υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά έγιναν με τεράστιο κόστος και θυσίες για τους Έλληνες.

Εντυπωσιασμένη που οι Έλληνες, όπως είπε, άντεξαν τόσα πολλά, δήλωσε η κ. Σόλμπεργκ και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει περιορίσει τα ελλείμματά της κάνοντας λόγο για σημαντικές επιτυχίες.

Σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ο κ. Σαμαράς τόνισε το ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον της Νορβηγίας φέρνοντας παράδειγμα την υποστήριξή της για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο αλλά και τη συμμετοχή της στην Frontex. «Το άχθος που έχει αναλάβει η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε η κ. Σόλμπεργκ η οποία έκανε γνωστό πως σε αυτό το κλίμα συζήτησε το θέμα πριν φτάσει στην Ελλάδα και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο πρωθυπουργός όσον αφορά στα θέματα ενέργειας μίλησε για τις έρευνες που έκανε νορβηγική εταιρεία στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης ενώ για το ενδεχόμενο περαιτέρω συνεργασίας σε επόμενη φάση πιθανής εξόρυξης, είπε ότι στα ενεργειακά η παρουσία της Νορβηγίας είναι σημαντική χωρίς ωστόσο να επεκταθεί.
Επ' αυτού η πρωθυπουργός της Νορβηγίας είπε ότι «διαβλέπουμε σημαντικές προοπτικές και για πετρέλαιο και για φυσικό αέριο». Επίσης τόνισε πως και ιδιωτικές νορβηγικές εταιρείες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας και για εμπορικούς λόγους.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί το μεσημέρι με το Κολλέγιο των Επιτρόπων και με τον πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, που είναι η ανάπτυξη, η συνοχή, η τραπεζική ενοποίηση και η πολιτικές για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και κυρίως της παράνομης μετανάστευσης. Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα για έξοδο από την κρίση.

protothema.gr