Πολυμελής αντιπροσωπεία από την Ελλάδα με επικεφαλής τον πρόεδρό της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και Δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων κ. Κυπριωτάκη Ρούσο, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος «Γαστρονομικές περιπλανήσεις και ο πολιτισμός των γεύσεων».

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν στελέχη από το Υπουργείο Αγροτικής και Τροφίμων, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, την Αναπτυξιακή Λασιθίου και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, καθώς και δάσκαλοι απ’ όλη την Κρήτη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά δράσεων σε τοπικό, διαπεριφερειακό και διακρατικό επίπεδο και μία απ’ αυτές αφορά σε «Εκπαιδευτικές δράσεις για τις γαστρονομικές περιπλανήσεις και τον πολιτισμό των γεύσεων», με τη συμμετοχή δημοτικών σχολείων και στις τέσσερις χώρες. Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα υγιεινής διατροφής και κατανάλωσης των τοπικών προϊόντων, μέσα από θεατρικό και βιωματικό παιχνίδι, παραμύθια και δραστηριότητες μέσα στην τάξη με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί διήμερο εκδηλώσεων σε συνεργασία με άλλες περιοχές της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, όπου θα παρουσιαστούν οι εκπαιδευτικές δράσεις για τις γαστρονομικές περιπλανήσεις και τον πολιτισμό των γεύσεων, που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στα δημοτικά σχολεία της υπαίθρου στην Κρήτη και στις άλλες περιοχές που συμμετέχουν.

Ειδικότερα: Σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

• «Παρουσίαση αποτελεσμάτων δικτύου και των Εκπαιδευτικών του Δράσεων». Εκτός από τους εταίρους του σχεδίου, παρεμβάσεις – εισηγήσεις θα κάνουν οι κ.κ.: Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής Ελλάδας, Mario Pirillo, Paolo De Castro και Andrea Cozzolino Ευρωβουλευτές Ιταλίας.

• Σεμινάριο – workshop με θέμα τις Διακρατικές Συνεργασίες στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Π.Α.Α. 2007-2014 και οι προοπτικές για την Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Στην ενότητα αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Ομάδων Τοπικής Δράσης, καθώς και εκπρόσωποι των Διαχειριστικών Αρχών από τα Υπουργεία και τις Περιφέρειες που εποπτεύουν το έργο καθώς και εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Οργάνων (Ε.Κ., Ε.Ε., Γ.Δ. Αγροτικής Ανάπτυξης, ΕΤΠ κα).

• Παρουσίαση αποτελεσμάτων Εκπαιδευτικών Δράσεων και τελετή απονομής βραβείων στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα, μέσω των σχολείων τους. Η εκδήλωση θα κλείσει με γευσιγνωσία / παρουσίαση τοπικών προϊόντων από τις 4 χώρες.

Την Πέμπτη 5/12/2013, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με θέμα «τα προγράμματα δια βίου μάθησης» με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, καθώς και με εκπροσώπους της Ε.Ε.. Τη συνάντηση θα συντονίζει ο κ. Αλεξάκης Μανώλης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης της Ελλάδας στο γραφείο των Βρυξελλών – Περιφερειακός Σύμβουλος. Στόχος είναι οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία των χωρών που συμμετέχουν να συνεχίσουν τη δράση που ξεκινήσαμε στα σχολεία, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. (π.χ. Comenius).

Το σχέδιο διακρατικής συνεργασίας χρηματοδοτείται από τον Άξονα 4 «Εφαρμογή της προσέγγισης LEADER» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. – Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο σχέδιο συμμετέχουν 18 Ομάδες Τοπικής Δράσης, από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook