Σύμφωνα με την «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιαγγειακής Πρόληψης», η μυοσκελετική μας κατάσταση αποτελεί δείκτη μακροζωίας, ιδίως για άτομα ηλικίας πάνω από 50 ετών.

Μία απλή, λοιπόν, άσκηση είναι δυνατόν, κατά τους επιστήμονες, να δείξει τις πιθανότητες θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία.

Όσοι εθελοντές κατάφεραν και να καθίσουν και να σηκωθούν από το πάτωμα με ελάχιστη έως καθόλου στήριξη, διέτρεχαν πέντε έως έξι φορές μικρότερο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα χρόνια, σε σύγκριση με όσους στηρίχτηκαν σε βοηθήματα για να τα καταφέρουν.

Δοκιμάστε το «SRT» (sitting-rising test)

- Σταθείτε όρθιοι χωρίς παπούτσια και φορέστε άνετα ρούχα.

- Χωρίς να ακουμπάτε κάπου, καθίστε στο πάτωμα.

- Προσπαθήστε να σηκωθείτε χωρίς να χρησιμοποιήσετε χέρια, γόνατα, ή το πλαϊνό μέρος των ποδιών σας. Θα δείτε πως δεν είναι και τόσο εύκολο.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κλαούντιο Αράτζιο, από την Κλινική Αθλητιατρικής του Ρίο Ντε Τζανέιρο ανέφερε σχετικά: «Εάν ένας μεσήλικας άντρας ή γυναίκα κατορθώνει να καθίσει και να σηκωθεί από το πάτωμα χρησιμοποιώντας το πολύ ένα χέρι – αν και είναι καλύτερα να μην το χρησιμοποιεί ούτε αυτό – όχι μόνον έχει πολύ καλή μυοσκελετική κατάσταση, αλλά οι πιθανότητες μακροζωίας του είναι πολύ καλύτερες».

onmed.gr