Με διήμερες εκδηλώσεις γιόρτασαν τα ΑμεΑ την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Ο Σύλλογος ΑμεΑ Γονέων και Φίλων Νότιας Κρήτης «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» σε συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Μοιρών, το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Ηρακλείου Κρήτης (Πόμπια), το ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου και το Δήμο Φαιστού πραγματοποίησαν πλούσιες εκδηλώσεις οι οποίες ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού με προβολή της ταινίας «Μέσα μου Χορεύω».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Φαιστού στις Μοίρες με την κεντρική εκδήλωση, ενώ το πρωί είχε τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ραφαήλ Μοιρών. Το παρόν στις εκδηλώσεις έδωσαν η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, Αντιδήμαρχοι, καθώς και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΦ.

Με αφορμή τον εορτασμό Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ο Δήμος Φαιστού εστιάζει την προσοχή του στα δικαιώματα και στις δυνατότητες των ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες, δίνοντάς τους βήμα στη γνώση, στην αναψυχή, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό μέσα από συγκεκριμένες δράσεις ολόκληρο το χρόνο, διοργανώνοντας διάφορες εκστρατείες ενημέρωσης και εκδηλώσεις, ώστε να επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου αλλά και συνάμα την ενημέρωσή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Αρχή προχωράει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών, ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων προσαρμοσμένες και για ΑμΕΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παραχώρηση προς χρήση του κτιρίου που στέγαζε το Δημοτικό Σχολείο Φανερωμένης, προς το Σύλλογο ΑμΕΑ Γονέων και Φίλων Νότιας Κρήτης «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», ενός σημαντικού χώρου που θα συμβάλλει στην ακόμη μεγαλύτερη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να πιστοποιηθεί και να ενταχθεί στο πανελλαδικό δίκτυο των φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης. Με τις υπάρχουσες υποδομές ο Σύλλογος θα μπορεί να είναι δικαιούχος προγραμμάτων και δράσεων, που στο μέλλον θα μπορεί να υλοποιεί, είτε μόνος, είτε σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή.

Από φέτος λειτουργούν πλέον τρείς ειδικές ράμπες, μια στην παραλία του Κόκκινου Πύργου, μία στα Μάταλα και μια στο Καλαμάκι, οι οποίες αποτελούν μερικές μονάχα από τις ελάχιστες παραλίες με ράμπα για ΑμΕΑ σε όλη την Κρήτη. Κατά την περσινή περίοδο εκπονούνταν καθημερινά προγράμματα εκγύμνασης ατόμων με κινητικά προβλήματα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης σε χώρους, ειδικά διαμορφωμένους με αποδυτήρια και τουαλέτες για όλους τους αθλητές ΑμΕΑ στο στάδιο Μοιρών.

Να σημειωθεί ότι κατά το τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Φαιστού πραγματοποίησε διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού των Ειδικών Σχολείων του Δήμου με τις πρώτες συμβάσεις για την προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής να υπογράφονται εντός Δεκεμβρίου, ενώ η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του εξοπλισμού στα σχολεία αναμένεται ως τέλος Μαρτίου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα πακέτα εξοπλισμού συμπεριλαμβάνονται υπολογιστές, έπιπλα, διαδραστικοί πίνακες, εξοπλισμός φυσιοθεραπείας, εξοπλισμός παιδικής χαράς, μουσικά όργανα, καθώς και παραϊατρικός εξοπλισμός.

Στα άμεσα σχέδια του Δήμου Φαιστού εντάσσεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων προσαρμοσμένο και για ΑμΕΑ. Υπάρχει μελέτη, ενταγμένη στο ΟΣΑΠΥ, για τη δημιουργία Χώρου Υπαίθριων Δραστηριοτήτων στην Λίμνη της Φανερωμένης με σκοπό, τόσο την άσκηση δραστηριοτήτων ήπιου τουρισμού όσο και την άσκηση δραστηριοτήτων φιλικών προς το περιβάλλον, δεδομένης της μεταμόρφωσης του φράγματος σταδιακά από ένα ταμιευτήρα νερού σε ένα σημαντικό πεδίο οικολογικών πόρων.

Οι μελλοντικές παρεμβάσεις αφορούν στην δημιουργία ενός οργανωμένου χώρου παραλίμνιας αναψυχής που θα περιλαμβάνει χώρους και υποδομές για ΑμΕΑ, όπως ράμπες, βάρκες και ειδικούς ποδηλατοδρόμους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook