Την εκτίμηση ότι η Τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα αμέσως μετά το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας για να κλείσει με διαδικασίες εξπρές μέσα σε 3-4 μέρες η συμφωνία για την δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο, εξέφραζαν στην Αθήνα συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Οικονομικών.

Αν και δε έχει κανονιστεί ραντεβού, ο δρόμος άνοιξε μετά και την εκπλήρωση του τρίτου από τα 4 προαπαιτούμενα για τη δόση, άνευ των οποίων η Τρόικα δεν έβρισκε λόγο να ετοιμάσει ξανά βαλίτσες για τη χώρα μας.

Μόλις εχθές δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει πώς θα αποπληρωθούν ή θα συμψηφιστούντα χρέη κρατικών φορέων στην ΕΥΔΑΠ. Οι όροι για την κινητικότητα και την αλλαγή του Κώδικος Δικηγόρων έχουν εκπληρωθεί και πλέον οι αποφάσεις έχουν σχεδόν κλειδώσει για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας ενδεχομένως να έχει κλείσει η συμφωνία κυβέρνησης και Τρόικα που για την ελληνική αμυντική βιομηχανία προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, διατήρηση εν λειτουργία με τουλάχιστον 500 απολύσεις, για όσο χρονικό τουλάχιστον μπορέσει η εταιρία να παραμείνει βιώσιμη χωρίς να βουλιάζει σε ελλείμματα.

Και από τις Βρυξέλλες άλλωστε, κοινοτικός αξιωματούχος επικέντρωσε τις διαφωνίες σε ένα θέμα: στο αν θα εκτελούν παραγγελίες από το εξωτερικό μετά την αναδιάρθρωση τα ΕΑΣ. Η ίδια πηγή τόνιζε πως «όταν οι ελληνικές αρχές μάς επιβεβαιώσουν ότι εκπληρώθηκε η δέσμευση που είχαν αναλάβει, τότε θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την εκταμίευση της δόσης».

Τη ίδια ώρα στην Αθήνα, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2014, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουμε πάρει επάνω μας τη διάσωση –στο μέτρο του δυνατού– των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ» και υπογράμμισε: «Θα εξαντλήσουμε για τον σκοπό αυτό κάθε περιθώριο, καθ’ όλο το διάστημα που θα ακολουθήσει, για την εξυγίανσή τους».

Η κυβέρνηση επιμένει στην αναδιάρθρωση των ΕΑΣ εν λειτουργία, με παράλληλη διασφάλιση του εξαγωγικού χαρακτήρα τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προτείνει δραστική μείωση του προσωπικού μέσω εθελουσίας εξόδου και διατήρηση του εξαγωγικού προσανατολισμού τους για ένα πιλοτικό διάστημα 18 μηνών.

Η αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ, που αποτελεί την τελευταία υποδόση του περασμένου Ιουλίου, δεν προϋποθέτει νέα απόφαση του Eurogroup. Απλώς θα πρέπει να διαπιστώσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group -EWG) ότι τηρήθηκαν τα προαπαιτούμενα και να εισηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας την αποδέσμευση του ποσού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική συνεδρίαση του EWG τοποθετείται πιθανότατα για τις 17 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά όμως στην 4η αξιολόγηση (δ΄τριμήνου 2013) του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κοινοτικός αξιωματούχος περιορίστηκε να πει ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup, αλλά δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα του δημοσιονομικού κενού και ο ίδιος δεν είναι σε θέση, όπως είπε, να προβλέψει τη διάρκεια των συζητήσεων. Καθώς όμως οι προθεσμίες πιέζουν μέχρι τέλος του έτους, η πίεση μεταφέρεται για τα ζητήματα μεταφέρεται στην ελληνική πλευρά, για να κάνει βήματα υποχώρησης, καθιστώντας εφικτή την επίτευξη συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών πριν την 1.1.2014 που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ η χώρα μας.

Για το ποσό αυτό άλλωστε, ύστερα από καθυστερήσεις 18 μηνών, το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook