Σε κλίμα έντασης διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού 2014, που τα μεσάνυχτα του Σαββάτου οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν. Στο στόχαστρο της κριτικής -ακόμη και από γαλάζιους και πράσινους βουλευτές-, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, τόσο για το σχέδιο του προϋπολογισμού, όσο και για τις δηλώσεις του περί μη υπερφορολόγησης των Ελλήνων και ανάγκης κατάργησης των φοροαπαλλαγών.

Επικριτικά τα σχόλια και για το φόρο ακινήτων και την καθυστέρηση της κατάθεσής του, καθώς και για το θέμα των πλειστηριασμών. Για ανθρωποκτόνο και κοινωνικά ανάλγητο σχέδιο μιλά η Αντιπολίτευση.

Αναφερθείς στην κριτική που δέχεται ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ότι την ακούει και τη λαμβάνει υπόψη του όταν είναι δημιουργική. \’Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι «ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών δεν είναι να είναι ευχάριστος, αλλά να είναι αποτελεσματικός. Έχουμε ένα πολύ δύσκολο καθήκον μπροστά μας».

Όταν οι αιχμές προς τον κ. Στουρνάρα τελειώνουν, οι κυβερνητικοί βουλευτές στρέφουν τα πυρά τους στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορούν, μεταξύ άλλων, για ανυπαρξία εναλλακτικού σχεδίου, σταθερών και αξιόπιστων προτάσεων.

Υπεραμυνόμενος του προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας απαντώντας σε βουλευτές της Αντιπολίτευσης, οι οποίοι ανέφεραν ότι ο Προϋπολογισμός δεν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, είπε ότι «αποτυπώνουμε με ρεαλισμό την πραγματικότητα», δηλαδή την εκτίμηση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους.

Υπάρχουν πράγματι, παραδέχθηκε ο κ. Σταϊκούρας, αποκλίσεις στο σκέλος της ανεργίας, αλλά υπάρχει επιτυχία στο σκέλος της ύφεσης και του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Συνεπώς δεν ήταν μαξιμαλιστικοί οι στόχοι που είχαν τεθεί», είπε, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις που είχαν γίνει πριν από έναν χρόνο, και πρόσθεσε ότι δεν θα είναι ούτε και αυτοί που τίθενται φέτος.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε εκ νέου στο πρωτογενές πλεόνασμα τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της χώρας και θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «θα έχουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας για εμπλουτισμό του μείγματος οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες για να βγούμε από την κρίση και τη δημοσιονομική λιτότητα».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook