Το λιγότερο ως \”ατυχής\” μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης για μετατροπή ενός κτιρίου της Αγροτικής Φυλακής Αγιάς σε Κλειστή Φυλακή, την στιγμή που δίπλα υπάρχει το συγκρότημα των Νέων Φυλακών, τμήματα των οποίων μένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού !!
Δηλαδή, ενώ ξοδεύτηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την Νέα Φυλακή, η οποία υπολειτουργεί, αντί να προσληφθούν οι αναγκαίοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για να ανοίξουν όλα τα τμήματά της, ο κ.Υπουργός μετατρέπει σε \”κλειστό\” τμήμα της γειτονικής αγροτικής φυλακής και μάλιστα ορίζει πως η εξωτερική φρούρηση του \”Κλειστού κτιρίου\” θα γίνεται απο τους φρουρούς της νέας φυλακής !!!
Όπως παρουσιάζει σήμερα το Flashnews.gr, απο τις 15 Νοεμβρίου είχε υπογραφεί και σημοσιευθεί σε ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου για μετατροπή τμημάτων αγροτικών φυλακών σε \”κλειστά\” η οποία αποκαλύφθηκε χθες (δείτε εδώ).
Η απόφαση αφορά σε τέσσερεις Αγροτικές φυλακές που είναι οι : Αγιάς Χανίων, Νέων Κασσαβέτειας, Κασσάνδρας και Τίρυνθας. 
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, συγκεκριμένα κτίρια αυτών των φυλακών θα μετατραπούν σε κλειστούς χώρους κράτησης \”εφόσον υπάρχει επαρκής χώρος και συντρέχουν λόγοι αποσυμφόρησης των υπολοίπων Καταστημάτων Κράτησης της χώρας, λόγω υπερσυνωστισμού κρατουμένων.\”
Ειδικότερα και σε ότι αφορά στην Αγροτική Φυλακή Χανίων, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της απόφασης, απο την στιγμή που δίπλα ακριβώς, υπάρχει το νέο κτίριο των Κλειστών Φυλακών, στο οποίο μάλιστα δεν λειτουργούν όλες οι πτέρυγες, λόγω έλλειψης σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Και τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται, εαν ληφθεί υπόψιν πως στην απόφαση του Υπουργού – την οποία δημοσιεύει το Flashnews.gr – ορίζεται πως η εξωτερική φρούρηση του \”κλειστού\” τμήματος των Αγροτικών Φυλακών θα γίνεται απο τους εξωτερικούς φρουρούς των νέων φυλακών (!) , οι οποίοι δεν επαρκούν καν για την φρούρηση των νέων φυλακών.
Αναλυτικά στην απόφασή του για την Αγροτική Φυλακή Αγιάς Χανίων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει τα εξής:

\”ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ. Τη μετατροπή του υφιστάμενου κτιρίου Β΄ του αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς Χανίων, συνολικής χωρητικότητας εκατόν τριάντα (130) ατόμων, σε κλειστό τμήμα κράτησης του ιδίου καταστήματος, όπου θα κρατούνται κατάδικοι που εκτίουν ποινές κάθειρξης από 5 έως 10 έτη, χωρίς τις προϋποθέσεις της Υπουργικής απόφασης για την κράτηση σε αγροτική φυλακή, εφόσον υπάρχει επαρκής χώρος και συντρέχουν λόγοι αποσυμφόρησης των υπολοίπων Καταστημάτων Κράτησης της χώρας, λόγω υπερσυνωστισμού κρατουμένων. 
Η εξωτερική Φρούρηση του ως άνω κλειστού τμήματος κράτησης ανατίθεται στο τμήμα εξωτερικής φρούρησης του Καταστήματος Κράτησης Κρήτη I, το οποίο λειτουργεί στην έδρα του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς Χανίων. 
Η Διεύθυνση του εν λόγω Καταστήματος μεριμνά για την εκτέλεση των απαραίτητων τεχνικών εργασιών καθώς και τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας προς υλοποίηση της παρούσας απόφασης.\”

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook