Σαρωτικές αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό φέρεται να ζητά η τρόικα, η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ θέλει να μετατρέψει σε... κυνηγούς κεφαλών 12.000 υπαλλήλους της Εφορίας και με μπόνους που φτάνουν ακόμα και τα 150.000 ευρώ!

Επί της ουσίας το ΔΝΤ προτείνει να καταργηθεί το υπάρχον σύστημα στο Ελληνικό Δημόσιο, ήτοι ένας υπάλληλος να έχει μια σταθερή αμοιβή και να προάγεται ανά τρία χρόνια ανεξάρτητα από την απόδοσή του, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αποδοχές του εφοριακού θα εξαρτώνται άμεσα από την απόδοσή του και την ικανότητά του να εισπράττει μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά όρια τους φόρους, στόχος που θα του επιβάλλεται. Οι υπάλληλοι θα απολαμβάνουν μπόνους (και όχι επιδόματα) ως ποσοστό επί του συνολικού τζίρου των εισπράξεων, που μπορεί να φτάνει ακόμα και τις 150.000 ευρώ. Το ύψος αυτού του μπόνους δεν θα είναι το ίδιο για όλες της εφορίες της χώρας.

Μικρότερα, αλλά γενναία μπόνους θα έχουν οι ελεγκτές και όλοι οι υπάλληλοι (δικαστικό τομέα κ. ά) που στελεχώνουν την εφορία.

Νέο σύστημα προαγωγών 

Όταν προάγεται ένας υπάλληλος θα καταργούνται οι τριετίες. Έτσι κάθε χρόνο οι εφοριακοί θα δίνουν γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Όσοι δεν πάνε καλά, θα μένουν στάσιμοι, ενώ όσοι περνάνε τον πήχη που έχει τεθεί θα προάγονται.

Οι επικεφαλής των εφοριών θα αλλάζουν κατ' έτος στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, οι ικανότεροι και πιο μορφωμένοι υπάλληλοι θα έχουν προβάδισμα έναντι άλλων συναδέλφων τους αφού θα αναλαμβάνουν τη διοίκηση των καλύτερων εφοριών της χώρας.

Επί της ουσίας η τρόικα θέλει να μετατρέψει σε κυνηγούς κεφαλών τους 12.000 εφοριακούς, όπου ο «θάνατος» του φορολογούμενου θα είναι η ζωή του εφοριακού με το κίνητρο των μεγάλων μπόνους.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή τα φορολογικά έσοδα του Προϋπολογισμού ανέρχεται στο ποσό των 42 δισ. ευρώ. Η πρόταση της τρόικας όσον αφορά το ποσοστό από τα έσοδα που θα μοιράζεται ως μπόνους δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, αλλά κατά μία εκτίμηση μπορεί να υπερβεί τα 250 εκατ. ευρώ ή περίπου το 6% των συνολικών εσόδων.

newpost.gr