Είναι ο πλέον ακριβοπληρωμένος ηγέτης παγκοσμίως. Πρόκειται για τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, Λι Σιέν Λόουνγκ, τον τρίτο κατά σειρά πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας, ο οποίος απολαμβάνει μισθό που, μετά τη… μείωση, λόγω κρίσης, φτάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ!

Την ίδια ώρα, η χώρα του σπαράσσεται από ταραχές, καθώς εκατοντάδες εργάτες συγκρούστηκαν χθες τη νύχτα με αστυνομικές δυνάμεις, μετά τον θάνατο ενός Ινδού που παρασύρθηκε από λεωφορείο. Περίπου 400 άνθρωποι επιτέθηκαν σε λεωφορεία, καθώς και σε αυτοκίνητα της αστυνομίας. Μεταξύ των τραυματιών είναι 10 αστυνομικοί, ενώ έγιναν 27 συλλήψεις. Είναι η πρώτη έξαρση βίας φυλετικού χαρακτήρα από το 1969.

Σύμφωνα λοιπόν με τη λίστα που παρουσίασε η ιστοσελίδα Fortunegreece, οι αποδοχές των ηγετών φαντάζουν υπέρογκες για τον μέσο άνθρωπο, πόσο μάλλον σε καιρό παγκόσμιας οικονομική ύφεσης, υπολείπονται όμως των ακόμα πιο παχυλών αμοιβών των χρηματοοικονομικών στελεχών, οι οποίοι εξακολουθούν να λαμβάνουν μισθούς και μπόνους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο.

Ο Λι Σιεν Λόουνγκ είναι ο μεγαλύτερος γιος του ανθρώπου που ανακηρύχθηκε πρώτος πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης και πρωτοεκλέχθηκε το 2004, ενώ προηγουμένως είχε αναλάβει διάφορα υπουργεία, μεταξύ των οποίων το Εμπορίου και Βιομηχανίας, καθώς και το Οικονομικών, ενώ είχε χρηματίσει και αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Στην ουσία σήμερα αποτελεί πρωθυπουργό – μάνατζερ, μιας και η Σιγκαπούρη συνιστά ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο.

Σημειώνεται ότι σε αυτή τη σημαντική ασιατική χώρα, οι πρωθυπουργοί δεν εκλέγονται από τον λαό, αλλά διορίζονται από τον πανίσχυρο πρόεδρο της χώρας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ως τον Μάιο του 2012 η αμοιβή του ήταν 1,6 εκατ. ευρώ και ως το τέλος του 2010 2,2 εκατ., αλλά του επιβλήθηκε μείωση λόγω της κρίσης. Επιπλέον, καταργήθηκε η σύνταξη του αξιώματος. Έτσι, σήμερα ο μισθός του ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη λίστα περιέχει, φυσικά, ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία και για τους υπόλοιπους ισχυρούς του πλανήτη: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αμείβεται με 400.000 ευρώ τον χρόνο, η Γερμανίδα Καγκελάριος έδωσε αύξηση 1.000 ευρώ στον εαυτό της και η ετήσια αμοινβή της φθάνει τις 210.000 ευρώ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εισπράττει 138.000 ευρώ, τα μισά από τις αμοιβές των συμβούλων του, αν και, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν διαρρεύσει έχει απεριόριστη πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό κεφαλαίων, ενώ ο Έλληνας πρόεδρος, ο οποίος λαμβάνει κανονικά περί τις 310.000 ευρώ τον χρόνο για να φέρει τον βαρύ τίτλο (και τίποτε άλλο), παραιτήθηκε του μισθού του τον Φεβρουάριο του 2012 λόγω της κρίσης.

Κατά τα λοιπά:

Φρανσουά Ολάντ (πρόεδρος Γαλλίας): 215.000 ευρώ

Λέουνγκ Τσουν Γινγκ (πρωθυπουργός Χονγκ Κονγκ): 380.000 ευρώ

Οχούρου Κενιάτα (πρόεδρος Κένυας): 231.000 ευρώ

Εντα Κένι (πρωθυπουργός Ιρλανδίας): 200.000 ευρώ

Ντέιβιντ Κάμερον (πρωθυπουργός Η.Β.): 160.000 ευρώ

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Ινδίας, Πρανάμπ Μουχάρτζι, ο οποίος εργάζεται σχεδόν αμισθί (όπως και ο πρωθυπουργός) και λαμβάνει 3.000 ευρώ τον χρόνο – όχι τον μήνα…

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook