Σε πανηγυρικό κλίμα υπεγράφη στο Κάιρο η συμφωνία-ορόσημο ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς που τερματίζει την τετραετή διαίρεση των Παλαιστινίων. «Οι Παλαιστίνιοι αποφάσισαν να γυρίσουν για πάντα τη μαύρη σελίδα της διχόνοιας» δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς και κάλεσε το Ισραήλ να επιλέξει ανάμεσα στον εποικισμό και την ειρήνη. Ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, ζήτησε ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ.

Η συμφωνία υπεγράφη το μεσημέρι της Τετάρτης στην έδρα των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών παρουσία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτη του κινήματος Φατάχ Μαχμούντ Αμπάς και του Χάλεντ Μεσάαλ, του εξόριστου ηγέτη της ισλαμιστικής Χαμάς.

Οι Παλαιστίνιοι αποφάσισαν να «γυρίσουν για πάντα τη μαύρη σελίδα της διχόνοιας» δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς κατά την τελετή υπογραφής.

«Ανακοινώνουμε ότι γυρίζουμε για πάντα τη μαύρη σελίδα του διχασμού. Είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε όσο είμαστε ενωμένοι. Η συμφιλίωση ανοίγει το δρόμο όχι μόνο για το νοικοκύρεμα του παλαιστινιακού οίκου αλλά και για μια δίκαιη ειρήνη» ανέφερε.

\"\"

Ο Αμπάς τόνισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρέπει να «διαλέξει ανάμεσα στον εποικισμό και την ειρήνη», ενώ τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί την παλαιστινιακή συμφιλίωση ως «πρόσχημα» για να αποφύγει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Χαμάς θα εργαστεί για την επίτευξη του «εθνικού παλαιστινιακού στόχου» που είναι η εδραίωση ενός κυρίαρχου κράτους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, δήλωσε από την πλευρά του ο Χάλεντ Μεσάαλ.

Ο Μεσάαλ ανέφερε ότι η «μοναδική μας μάχη είναι εναντίον του Ισραήλ», ενώ διαβεβαίωσε ότι η εποχή της διχόνοιας μεταξύ των Παλαιστινίων είναι «πίσω μας».

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε παρουσία του επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και των δύο Αιγυπτίων αξιωματούχων που είχαν βαρύνοντα ρόλο στις διαβουλεύσεις, τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Νάμπιλ αλ Αράμπι και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών Υπηρεσιών Πληροφοριών Μουράντ Μουάφι.

Στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ δήλωσε ότι «η υπογραφή της συμφωνίας από τα παλαιστινιακά κινήματα είναι ένα ιδιαίτερα ευτυχές γεγονός».

«Είναι ένα βήμα μπροστά. Περιμέναμε αυτή τη στιγμή πολύ καιρό τώρα, γιατί η εθνική ενότητα είναι ένα από κύρια ζητήματα όσον αφορά την ετοιμότητά μας να έχουμε το παλαιστινιακό κράτος μας» τόνισε.

«Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε αμέσως να εφαρμόζουμε τη συμφωνία», υπογράμμισε ο Φαγιάντ, η κυβέρνηση του οποίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, πρέπει να εκχωρήσει τη θέση της σε μια μεταβατική εκτελεστική εξουσία, την οποία θα συγκροτούν ανεξάρτητες προσωπικότητες.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και υπεγράφη την Τρίτη στο Κάιρο από όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις ύστερα από ενάμισι χρόνο διαπραγματεύσεων. Επικρίθηκε έντονα από το Ισραήλ που βλέπει ενίσχυση στη θέση της Χαμάς, την οποία  θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Η έναρξη της επίσημης τελετής καθυστέρησε εξαιτίας ενός θέματος πρωτοκόλλου. Πηγή της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, που παρέστη στην τελετή και ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η Φάταχ και η Χαμάς δεν συμφωνούσαν για τη θέση του Χαλέντε Μεσάαλ κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής, αν δηλαδή ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς θα σταθεί δίπλα στο Μαχμούντ Αμπάς στο βήμα.

Ο Αμπάς ήθελε να είναι μόνος στο βήμα για να τονίσει τη θέση του ως προέδρου των Παλαιστινίων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταδίκασε τη συμφωνία.

«Αυτό που συνέβη σήμερα στο Κάιρο είναι ένα τεράστιο πλήγμα στην ειρήνη και μια μεγάλη νίκη για την τρομοκρατία» είπε ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο.


tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook