Εκτός απο την υπόλοιπη χώρα, έντονες \”αναταράξεις\” προκαλεί και στα Χανιά η υπόθεση Siemens, λόγω της \”εμπλοκής\” των ονομάτων τριών Χανιωτών πολιτικών. Εκτός του βουλευτή Σήφη Βαλυράκη που – ως γνωστόν – είναι πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, τώρα \”εμπλέκεται\” το όνομα του βουλευτή Χρήστου Μαρκογιαννάκη, που επίσης εξέδοσε γραπτή δήλωση αλλά και του πρώην βουλευτή Νίκου Χριστοδουλάκη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (21/1) ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens Σήφης Βαλυράκης συμμετείχε στην συνάντηση των βουλευτών Χανίων του ΠΑΣΟΚ με τον δήμαρχο Χανίων και όπως ήταν φυσικό του ζητήθηκε κάποια δήλωση την οποία όμως απέφυγε. 

Χαρακτηριστικά, όταν ρωτήθηκε για το εαν είναι ικανοποιημένος απο το αποτέλεσμα ο κ. Βαλυράκης απάντησε: \”Απο την συνάντησή μου με τον δήμαρχο Χανίων είμαι πολύ ευχαριστημένος και ικανοποιημένος. Μετά την υποβολή του πορίσματος θα μπορώ ενδεχομένως να σας δώσω και παραπάνω λεπτομέρειες\”.

Ακολούθησε ερώτηση για το πως προέκυψε και το όνομα του κ.Νίκου Χριστοδουλάκη και η απάντηση ήταν: \”Στην συνάντηση με τον δήμαρχο δεν υπήρξε αναφορά…Γειά σας\”.

Όμως λίγη ώρα μετά, στα ΜΜΕ εστάλει γραπτή δήλωση του κ.Βαλυράκη στην οποία αναγράφοντο τα εξής:

\”Η Εξεταστική Επιτροπή έχοντας ομόφωνη εντολή από την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ελήφθη μετά από πρόταση των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εργάστηκε με όλα τα μέσα που είχε και όλες τις δυνάμεις της για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Η συνολική έρευνα της υπόθεσης του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολιτευτικής περιόδου είχε ως αποτέλεσμα, να αναδειχθεί η ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου ροής μαύρου χρήματος από τη Siemens από το οποίο και ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο.

H Εξεταστική Επιτροπή, όχι μόνο ζήτησε το άνοιγμα λογαριασμών πολιτικών προσώπων που φέρεται ότι εμπλέκονται στη υπόθεση, αλλά και τον λεπτομερειακό έλεγχο των πραγματικών μεταβολών της περιουσιακής τους κατάστασης κατά την ελεγχόμενη περίοδο.

Οι βουλευτές μέλη, ανεξαρτήτως ιδεολογικής και πολιτικής τοποθέτησης, στήριξαν ομόφωνα αυτές τις προσπάθειες.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι βουλευτές υπακούοντας στη συνείδησή τους εξέφρασαν ο καθένας την προσωπική του θέση για τα προς έλεγχο πρόσωπα και ζήτησαν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Επομένως η προσπάθεια διαλεύκανσης του σκανδάλου δεν τερματίζεται με την απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής τουναντίον συνεχίζεται και κλιμακώνεται.

Η Εξεταστική Επιτροπή κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, δεν έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί με θέματα παραγραφής, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή σχετίζεται με οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και ροή άνομου χρήματος.

Είναι απορίας άξιον και προσκρούει στην κοινή λογική να σχολιάζεται από τα ΜΜΕ και να επιχειρείται η απαξίωση ενός πορίσματος προτού καν αυτό δημοσιοποιηθεί\”.

Δήλωση Χρ.Μαρκογιαννάκη 

Στο μεταξύ , μετά την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση, ο βουλευτής Χανίων της ΔΗ.ΣΥ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης σε γραπτή του δήλωση αναγράφει τα εξής:

\”Η επιτροπή συγκάλυψης του σκανδάλου της SIEMENS περάτωσε αισίως τις εργασίες της. Παρ’ ότι ακόμα δεν έχει κατατεθεί επίσημα το πόρισμα, από τα πρώτα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας η λέξη που αρμόζει είναι «ΝΤΡΟΠΗ».

Σε ό,τι με αφορά θα κάνω ό,τι πρέπει και ό,τι μπορω για να ξεσκεπάσω την άθλια προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος μου και προειδοποιώ τους πάντες ότι και ξέρω και μπορώ.

Ειδικά στον αυτοδημιούργητο βιοπαλαιστή, μαϊντανό των καναλιών και ραδιοφώνων κ. Πάνο αφιερώνω την παροιμία «εκεί που μας χρώσταγαν μας πήραν και το βόδι», με την σύσταση να το βουλώσει επιτέλους. Ξέρει αυτός τι εννοώ.\”

Ευτ. Δαμιανάκης : \”Διεθνές το έγκλημα\”

Στο μεταξύ ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης σε δηλώσεις του απο τα Χανιά, αποκάλυψε πως το σκάνδαλο Siemens, χαρακτηρίζεται στο πόρισμα ως \”διεθνές οργανωμένο έγκλημα\” και έτσι σε ότι αφορά στις συζητήσεις περι παραγραφής, το Ευρωπαικό Δίκαιο, υπερισχύει του Ελληνικού.

\”…Σε ότι αφορά θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και επειδή το έγκλημα στο πόρισμα χαρακτηρίζεται ως διεθνές οργανωμένο έγκλημα, το Ευρωπαικό Δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου σε ότι αφορά στο θέμα της παραγραφής. Θα υπάρξει μια τριμελής επιτροπή εκδικαστών οι οποίοι θα αξιολογήσουν το πόρισμα και στην συνέχεια, με απόφαση της ολομέλειας της Βουλής θα υπάρξει και προανακριτική επιτροπή, όπου πρέπει\” είπε ο κ.Δαμιανάκης τονίζοντας πως εαν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είχε προχωρήσει στην σύσταση της εξεταστικής επιτροπής κανείς δεν θα ασχολείτο με το σκάνδαλο, ενώ τώρα υπάρχει ένα πόρισμα και όπως είπε χαρακτηριστικά \”το θέμα δεν τελειώνει εδώ\”.

Τέλος, κεραυνό εν αιθρία χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της βουλής για την υπόθεση Siemens να επιρρίψει στον ίδιο πολιτικές ευθύνες και να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι:

\”Ουδέποτε είχε σχέση με τις συμβάσεις του ΟΤΕ και ουδείς τον ρώτησε για το θέμα αυτό, όταν εξετάσθηκε από την εξεταστική επιτροπή, ενώ επιφυλάχθηκε να απαντήσει αναλυτικά, όταν δει το τελικό πόρισμα.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook