Τελευταία ενημέρωση 11:20

Εντοπίστηκαν τελικά οι πέντε ορειβάτες που αναζητούντο στον ορεινό όγκο των Λευκών ορεών στα Χανιά. Τα συνεργεία διάσωσης που ανέβαιναν στο βουνό απο την πλευρά της Ανώπολης κατάφεραν να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσω των κινητών τηλεφώνων και όπως διαπιστώθηκε οι Βρετανοί ορειβάτες είναι πολύ καλά στην υγεία τους, αλλά καθυστέρησαν γιατί στις Πάχνες συνάντησαν πολύ χιόνι.

Έτσι αποφάσισαν να επιστρέψουν πίσω στο οροπέδιο του Ομαλού απο όπου και ξεκίνησαν την προσπάθεια διάσχισης των Λευκών ορέων.

Υπενθυμίζεται πως στις 2 Μαίου ομάδα ορειβατών από Μεγάλη Βρεττανία, (δύο ζευγάρια) μέσω τουριστικού γραφείου και με ξεναγό, επίσης Βρετανό ξεκίνησαν μια πορεία διάσχισης των Λευκών ορέων από Ομαλό – καταφύγιο Καλλέργη – Μελινταού – Πάχνες προς την Ανώπολη Σφακίων (στην φωτό η πορεία που θα ακολουθούσαν).

Όμως δεν εμφανίστηκαν στο ραντεβού που είχε κλειστεί στην Ανώπολη, χάθηκαν τα ίχνη τους, τα κινητά τους τηλέφωνα δεν απαντούν και έτσι συγκροτήθηκε ομάδα διάσωσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων και την Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις στο Flashnews.gr του προέδρου του Ορειβατικού συλλόγου Χανίων κ.Σταύρου Μπαδογιάννη, η συγκεκριμένη διαδρομή είναι η συνήθης που ακολουθούν οι ορειβάτες και είναι σχεδόν αδύνατον να χαθούν διότι όπως εξηγεί \”απο τον Ομαλό μέχρι το καταφύγιο της Σβουριχτής έχουμε βάλει σημάδια με στύλους που είναι στην θέση τους εδώ και 15 χρόνια.

Δεν έχει φύγει ούτε ένας στύλος και τα 3/5 της συνολικής διαδρομής μπορείς να τα κάνεις με κλειστά μάτια. Στα άλλα 2/5 μέχρι την Ανώπολη πρέπει να έχεις μια έστω μικρή εμπειρία απο ορειβασία\”.

Σύμφωνα με τον κ.Μπαδογιάννη η συγκεκριμένη διαδρομή για να γίνει χρειάζεται δύο ολόκληρα 24ωρα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μεγαλύτερης καθυστέρησης εαν κάποιοι περπατούν πιό αργά απο άλλους.

Επίσης σημαντικό είναι και το ότι στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής, στα Νότια των Λευκών Ορέων προς την Ανώπολη τα κινητά τηλέφωνα δεν πιάνουν σήμα.

Σήμερα από τα ξημερώματα ομάδες διάσωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων και της αστυνομίας ανέβηκαν από την Ανώπολη προς τις Πάχνες προκειμένου να εντοπίσουν τους αγνοούμενους ορειβάτες.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook