Ως μοναδική διέξοδο στην ανεργία βλέπουν χιλιάδες γιατροί την μετακίνηση τους στους εξωτερικό, προκειμένου να βρουν εργασία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Flashnews.gr 4000 γιατροί έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία τρία χρόνια με προορισμό χώρες του εξωτερικού.

Σε επίπεδο Κρήτης το φαινόμενο παρουσιάζεται έντονο κυρίως στο Ηράκλειο, καθώς από την πρωτεύουσα του νησιού έχουν φύγει 400 γιατροί, το 10% του συνολικού αριθμού.

\”Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει. Η Ελληνική κοινωνία έχει δαπανήσει μια περιουσία για να σπουδάσει έναν τέτοιο επιστήμονα και το αποτέλεσμα είναι οι καρποί των γνώσεων του να καταλήγουν σε μια άλλη χώρα\” λέει στο Flashnews.gr ο καθηγητής Χρήστος Μελάς.

Το κάθε νοικοκυριό που σπουδάζει έναν γιατρό επενδύει στα 7-8 χρόνια που χρειάζεται για να ολοκληρώσει τις σπουδές ως φοιτητής περίπου 100 χιλιάδες ευρώ (!), χρήματα που πλέον καρπώνεται η Γερμανία και οι Σκανδιναβικές χώρες, εκεί δηλαδή που ασκούν το λειτούργημα τους οι περισσότεροι που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

Μαζί με τα παραπάνω, οι χώρες που υποδέχονται τους Έλληνες γιατρούς καρπώνονται και τα χρήματα που έχει επενδύσει το Ελληνικό κράτος για να τους εκπαιδεύσει, χρήματα που φτάνουν στις 12 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Flashnews.gr/ Μ. Αλεξάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook