Ενοχος για απάτη κρίθηκε ο ιδρυτής της γαλλικής εταιρείας ενθεμάτων στήθους Poly Implant Prothese (PIP) και καταδικάστηκε από δικαστήριο της Μασσαλίας σε τετραετή ποινή φυλάκισης επειδή απέκρυψε ότι τα ενθέματα περιείχαν σιλικόνη κατώτερης ποιότητας με αποτέλεσμα πολλά εξ αυτών να υποστούν ρήξη απειλώντας την ζωή 300.000 γυναικών που τα έχουν χρησιμοποιήσει.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο 74χρονος Ζαν-Κλοντ Μας σκοπίμως εξαπατούσε επί χρόνια τις πελάτισσές του.

Με την καταδικαστική απόφαση εις βάρος του Μας πέφτει η αυλαία στο σκάνδαλο, το οποίο το 2011 προκάλεσε πανικό διεθνώς μετά τη σύσταση των γαλλικών αρχών προς τις γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει τα εν λόγω ενθέματα να τα αφαιρέσουν προληπτικά επειδή κινδυνεύουν να υποστούν ρήξη.

Ο Μας παραδέχτηκε ότι στα ενθέματα χρησιμοποιούνταν φθηνότερη σιλικόνη, αλλά επέμεινε ότι αυτή δεν συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Οι γαλλικές αρχές υγείας έκλεισαν την εταιρεία το 2010.

Ο αριθμός των γυναικών παγκοσμίως που έχουν χρησιμοποιήσει τα ενθέματα της PIP εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 400.000. Περισσότερες από 13.500 Γαλλίδες έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους.

Η πρώτη χώρα που τέθηκε σε συναγερμό ήταν η Γαλλία, στην οποία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πριν από δύο χρόνια πως εντοπίστηκαν οκτώ κρούσματα καρκίνου που συσχετίζονται με τα εν λόγω ενθέματα.

Μία από τις ασθενείς, μια 53χρονη γυναίκα, έχασε τελικά τη ζωή της από έναν σπάνιο καρκίνο του μαστού, το αναπλαστικό λέμφωμα μεγάλων κυττάρων.

Την σκυτάλη πήρε η Βρετανία, στην οποία υπολογίζεται ότι περισσότερες από 50.000 γυναίκες ζουν με αυτά τα ενθέματα στο στήθος τους.

Τα επίμαχα ενθέματα σιλικόνης, είχαν παρασκευαστεί από την εταιρεία PIP, η οποία για να τα γεμίσει χρησιμοποίησε βιομηχανική σιλικόνη κατάλληλη για… στρώματα ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά όχι για ανθρώπους.

Τα ενθέματα της ΡΙΡ ήταν από τα φθηνότερα στην αγορά και χρησιμοποιούνταν ευρέως σε αισθητικές, πλαστικές και επανορθωτικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Περίπου 2.000 γυναίκες στη Γαλλία στράφηκαν δικαστικώς εναντίον της εταιρείας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook