Υλικά

• 750 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
• 2 κ. γλυκού ζάχαρη
• 1 κ.γ αλάτι
• 1 κ. σούπας μαχλέπι, κοπανισμένο
• ¼ κ. γλυκού γλυκάνισο
• 20 γρ. μαγιά νωπή
• 100 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
• 40 γρ. σουσάμι
• 1 καρύδι ολόκληρο (με το τσόφλι του)
• Χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί)
• 1 αυγό (για το αύγωμα)

Εκτέλεση

Σε μεγάλη μπασίνα (λεκάνη), βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το γλυκάνισο και 200 γρ. χλιαρό νερό. Ανακατεύομε, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και να λιώσει η ζάχαρη. 

Στη συνέχεια προσθέτουμε 80- 100 γρ. αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να αποκτήσουμε ένα χυλό. 

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί. 

Ρίχνουμε σταδιακά 80 ml. ελαιόλαδο, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή , ελαστική και εύπλαστη. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο αλεύρι και με λίγο νερό. 

Χωρίζουμε από το ζυμάρι ενα μικρό μέρος, με το οποίο πλάθουμε 2 μικρά «κορδόνια». Το υπόλοιπο το πλάθουμε όπως ένα στρογγυλό ψωμί και το βάζουμε ταψάκι λαδωμένο (με τα υπόλοιπα 20 ml. ελαιόλαδο). 

Βάζουμε και τα κορδόνια σταυρωτά πάνω στο ψωμί και στην ένωση τοποθετούμε το καρύδι, πιέζοντας μέχρι να μπεί μέσα. 

Αφήνουμε εκ νέου το «Χριστόψωμο» σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του και τότε, το αυγώνουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 45 λεπτά της ώρας περίπου