Συνεδρίασε σήμερα, υπό τη προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κας Μαρίας Λιονή, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης με θέμα την προετοιμασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων.
Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε ενημερωτικό δελτίο με οδηγίες για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που αναμένεται να εκδηλωθούν από το βράδυ της Τρίτης 10.12.2013 και τα οποία θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 13.12.13 ( έντονοι βόρειοι άνεμοι 8 και κατά τόπους 9 μποφόρ, χαμηλές θερμοκρασίες, χιονόπτωση σε υψόμετρα άνω των 700 – 800 μέτρων και βροχόπτωση – χιονόνερο σε χαμηλότερα υψόμετρα) το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης υπενθυμίζει στους πολίτες τις βασικές οδηγίες προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που οφείλουν να ακολουθήσουν:
– Να ενημερώνονται διαρκώς από τα ΜΜΕ ( ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο κτλ) για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και να παρακολουθούν με προσοχή τις επίσημες προειδοποιήσεις. Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
– Να μην μετακινούνται εφόσον δεν συντρέχει σοβαρός λόγος. Εάν είναι απαραίτητη η μετακίνηση να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους, ώστε να μην συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων., να ταξιδέψουν κατά την διάρκεια την ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και όχι δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν
– Να εξοπλίσουν το αυτοκίνητό τους με όλα τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης εκτάκτων καιρικών φαινομένων. Απαραίτητο είναι το αδιάβροχο, το κουτί πρώτων βοηθειών, αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, καθώς και να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται αυτά.
– Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζή, να φοράνε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Να προτιμάνε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.
– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο σε περίπτωση έντονης ροής νερού κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους. Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
– Στην περίπτωση θυελλωδών ανέμων να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
– Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δένδρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα ( πχ γλάστρες σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν από τον άνεμο και να πέσουν στο έδαφος ( πχ κάτω από μπαλκόνια)
– Στην περίπτωση χιονόπτωσης – παγετού να προσέχουν τις μετακινήσεις τους σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές α-λυσίδες και να αποφεύγουν την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
Καλούνται όλοι οι πολίτες
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τρο-χαία , Πυροσβεστική Λιμενικό κλπ.
Σε περίπτωση ανάγκης να καλούν: την Αστυνομία (100), την Πυροσβεστική (199) , το ΕΚΑΒ (166), το Λιμενικό Σώμα ( τηλέφωνο Ρεθύμνου 2831022276) τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 ( με δυνατότητα εντοπισμού θέσης του καλούντος) 
Σε περίπτωση ανάγκης, να παραμένουν ήρεμοι και υπομονετικοί και να προβούν στις ενέργειες που απαιτείται. Ο πανικός δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, ενδέχεται δε να δυσχεράνει την κατάστασή τους»
Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικές οδηγίες προστασίας είναι διαθέσιμες στο 
www.civilprotection.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook