Σε πλήρη ετοιμότητα ο Δήμος Φαιστού που εφιστά την προσοχή των δημοτών λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Χαμηλές θερμοκρασίες, χιονόνερο στα πεδινά και χιόνι στα ορεινά, επικρατούν αυτή την ώρα σε περιοχές της Μεσαράς. Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φαιστού βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Δημοτική Ενότητα Ζαρού και στην τοπική κοινότητα Βοριζίων, όπου με εντολή της Δημάρχου Φαιστού, το σχολείο παρέμεινε κλειστό, ενώ πρόβλημα δημιουργήθηκε στην ηλεκτροδότηση του οικισμού, λόγω πτώσης κολώνας του ηλεκτρικού ρεύματος, όπου όμως συνεργεία της ΔΕΗ μετέβησαν αμέσως προς αποκατάσταση της ζημιάς. Να σημειωθεί ότι δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα στις συγκοινωνίες, καθώς οι δρόμοι έχουν καθαριστεί από τα μηχανήματα του Δήμου.

Η δήμαρχος Φαιστού καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί τις επόμενες ώρες και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες προς τους πολίτες που δίνονται από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα (Καταιγίδες-Χιονοπτώσεις-θυελλώδεις άνεμοι).

Πιο συγκεκριμένα:

Να μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών, δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης, να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

Αποφύγετε να οδηγείτε σε δύσβατες ορεινές περιοχές σε περίπτωση χιονόπτωσης.

Σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο, χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες. Ταξιδέψτε κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε τους κεντρικούς δρόμους και ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα κάνετε.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΙΝ & ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

• Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Ελέγξτε αναρτημένες πινακίδες.

• Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.

• Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

• Αποφύγετε τη διέλευση κοντά από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου μπορεί ελαφρά αντικείμενα να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια, όπου μπορεί να πέσουν διάφορα αντικείμενα, όπως γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.)

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook