Στη βάση της συμφωνίας για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών στη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η συμφωνία αναμένεται να ξεκινά με μια διαδικασία διάσωσης με ίδια μέσα (bail-in), όπως στην περίπτωση της Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας μεγάλοι καταθέτες σε τράπεζες που καταρρέουν θα συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη διάσωση του ιδρύματος.
Στη συνέχεια, και εφόσον χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, θα χρησιμοποιούνται τα εθνικά ταμεία εξυγίανσης. Και εφόσον χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, αυτά θα συγκεντρωθούν από ολόκληρη την περιοχή μέσα στα επόμενα πέντε με 10 χρόνια, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για ένα κοινό ταμείο.
«Θεωρώ ότι θα έχουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο, ωστόσο θα υπάρχει, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, κάποια εθνική ευθύνη», επισήμανε. 
«Και εφόσον αυτό προκαλέσει κάποιο πρόβλημα, τότε θα έχουμε τον ESM [Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας] με βάση τους συμφωνημένους κανόνες. Άρα πιστεύω ότι το περίγραμμα για το πώς θα λειτουργήσει αυτό γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το CNBC.
Είναι σημαντικό ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης να είναι «αξιόπιστος», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει μια πολύ αυστηρή δομή του bail-in με όλα τα επίπεδα των επενδυτών και των ανασφάλιστων καταθετών να υφίστανται ζημιές προτού αξιοποιηθούν τα κεφάλαια εξυγίανσης.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook