Μπορεί στην αρχή της συγκομιδής, οι παραγωγοί μανταρινιών να έκαναν λόγο για μια καλή χρονιά, ωστόσο σήμερα οδεύοντας προς την ολοκλήρωση της συγκομιδής της ποικιλίας Κλημεντίνης, τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει. 
Ο κύριος λόγος, δεν είναι άλλος από τα ποιοτικά προβλήματα που έχουν προκληθεί στους καρπούς από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή σήμερα να διαμορφώνεται στα 25 με 30 λεπτά το κιλό από 45 λεπτά/κιλό πριν από ένα μήνα.

Κρήτη

Για την κατάσταση στην Κρήτη μιλήσαμε με τον κ. Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη, γεωπόνο ερευνητή, ειδικό στα εσπεριδοειδή και παραγωγό από τα Χανιά. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει όσον αφορά την ποικιλία Κλημεντίνη «τα μανταρίνια είχαν προβλήματα “φουσκώματος” με αποτέλεσμα να έχει πέσει πολύ χαμηλά η τιμή στα 30 λεπτά το κιλό με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην τα συγκομίζουν καν. Η τιμή των 30 λεπτών το κιλό είναι χαμηλή για το νησί αφού ο κλήρος είναι πολύ μικρός. Επίσης, αυτό το διάστημα στα Χανιά έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Νόβα. Η τιμή παραγωγού σε αυτή την ποικιλία είναι περίπου στα 50 με 60 λεπτά το κιλό. Μια τιμή που για την δύσκολη περίοδο που διανύουμε θεωρείται καλή. Η ζήτηση προς το παρόν είναι σταθερή. Η συγκομιδή της ποικιλίας Νόβα ολοκληρώνεται στα τέλη Ιανουαρίου ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η συγκομιδή της Κλημεντίνης».

Θεσπρωτία

Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Θεσπρωτίας Βασίλης Παρόλας: «μετά από κάποιες ισχυρές χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα στην Θεσπρωτία, η κατάσταση με την συγκομιδή έχει αλλάξει. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν ποιοτικά προβλήματα ενώ αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθούν και οι τιμές οι οποίες πέφτουν ακόμα και κάτω από 25 λεπτά το κιλό».

Αργολίδα

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Δημάκης, διευθυντής της ΕΑΣ Αργολίδας τονίζει για την πορεία της φετινής χρονιάς: «η ποικιλία που καλλιεργούμε στην περιοχή είναι η Κλημεντίνη, η οποία φέτος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Αυτό οφείλεται τόσο στις πρόσφατες βροχοπτώσεις όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν όλο το φθινόπωρο. Αυτή τη στιγμή η τιμή βρίσκεται στα 20 με 25 λεπτά το κιλό ενώ όταν ξεκινήσαμε ήταν στα 45 λεπτά/κιλό». Σε ερώτησή μας σχετικά με την ζήτηση ο κ. Δημάκης μας απάντησε: «Ζήτηση υπάρχει αλλά δυστυχώς οι παραγωγοί δεν έχουν προϊόν να πουλήσουν». Η συγκομιδή μανταρινιού στην περιοχή αναμένεται να ολοκληρωθεί την περίοδο των εορτών.
agrotypos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook