Κέρδισαν τις εντυπώσεις αλλά και πάρα πολλές αερομαχίες στην άσκηση Blue Flag που έγινε στο Ισραήλ οι Έλληνες πιλότοι απο την 340 Μοίρας Βομβαρδισμού της 115 Πτέρυγας Μάχης.

Οι χειριστές και το τεχνικό προσωπικό των τεσσάρων F-16 Block 52+ που συμμετείχαν στην άσκηση άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις ανταγωνιζόμενοι τους καλύτερους ισραηλινούς ,αμερικανούς ,ιταλούς και πολωνούς πιλότους.

Αποτέλεσμα; Το αναμενόμενο. Η Ελληνική ΠΑ απέδειξε ότι συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του κόσμου.

Έτσι ο φετινός εορτασμός για την συμπλήρωση των 60 ετών απο την ίδρυση της 340 Μ.Β. θα έχει έναν επιπλέον λόγο για να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. 

Η επετειακή εκδήλωση στην 115 Π.Μ. στο Ακρωτήρι Χανίων, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει στατική έκθεση αεροσκαφών της Μοίρας, έκθεση φωτογραφίας, καθώς και πτητική επίδειξη αεροσκαφών της Μοίρας

Δείτε εδώ το πρόγραμμα για την επέτειο 60 χρόνων της 340 Μοίρας

Η άσκηση "Blue Flag" στο Ισραήλ

Η “Blue Flag” είναι διεθνής άσκηση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Ισραήλ. Αρχικά σχεδιάστηκε αποστολή Familiarization (εξοικείωσης) για επίδειξη των περιοχών πτήσεων της άσκησης, προσεγγίσεις στα εναλλακτικά Α/Δ, εξοικείωση με το Πεδίο Βολής (Range 90).

Τα τέσσερα ελληνικά F-16 block 52+ που πήραν μέρος στην άσκηση και σύμφωνα με τις πλέον συγκρατημένες εκτιμήσεις ουσιαστικά εξουδετέρωσαν κάθε «εχθρικό» αντιαεροπορικό σύστημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στο πλαίσιο μεικτών πακέτων (COMAO) της άσκησης.

Για τις αντιδράσεις της στις προσβολές των επίγειων αντιαεροπορικών συστημάτων GBAD (Ground Based Air Defence), η ελληνική αποστολή χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα στους υπολοιπους συμμετέχοντες (Αμερικανοί και Ισραηλινοί χειριστές των F-15E Strike Eagle και F-15 Raam πήραν μαθήματα στο συγκεκριμένβο είδος αποστολών. 

Η Μοίρα εκτέλεσε αποστολές COMAO σε ρόλο FORCE PROTECTION και σε ρόλο STRIKE

Στόχοι των αποστολών σε ρόλο STRIKE ήταν μεταξύ άλλων η καταστροφή-προσβολή συστημάτων GBAD, καταστροφή εχθρικών υποδομών καθώς και χερσαίων εχθρικών δυνάμεων.

Δόθηκε τεράστια βαρύτητα, από την πλευρά της Ισραηλινής Αεροπορίας, στη σχεδίαση αλλά και εκτέλεση της Άσκησης. Το παραπάνω γεγονός προκύπτει αφενός μεν από τον αριθμό του εμπλεκομένου προσωπικού που συμμετείχε, αφετέρου δε από το σύνολο των επισκεπτών - παρατηρητών, υψηλής αξίας.

Η όλη οργάνωση της Άσκησης σε θέματα Δ/Μ ήταν ίσως το πιο δυνατό σημείο της Άσκησης. Όλες οι αποστολές έμειναν πλήρως ικανοποιημένες από τη φιλοξενία της Μονάδας αλλά και από τον άμεσο τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που προέκυψαν.

Η Μοίρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής, εκτέλεσε περί τις 80 εξόδους Α/Φ.

Η συνολική εικόνα της Μοίρας κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι σχηματισμοί της αποτέλεσαν θετικό παράδειγμα προς όλους τους συμμετέχοντες μετά από υπόδειξη των Ισραηλινών που ως Λευκό Επιτελείο είχαν επιφορτιστεί και με το ρόλο της απενημέρωσης.

Η επίδοση της τεχνικής υποστήριξης κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Το κλιμάκιο της αποστολής επισκέφτηκαν ο Αρχηγός της Ισραηλινής Αεροπορίας καθώς και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ. 

Ο ρυθμός σχεδίασης και εκτέλεσης των αποστολών ήταν πολύ υψηλός (με 2 σχεδιάσεις την ημέρα και πτήσεις οι οποίες απαιτούσαν 12 ώρες απασχόλησης τουλάχιστον), εξομοιώνοντας τον με αυτόν περιόδου πραγματικών επιχειρήσεων.

Η πρώτη εβδομάδα των πτήσεων ήταν πιο εποικοδομητική, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι δεν εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα και τη δεύτερη εβδομάδα. 

Flashnews.gr (Με πληροφορίες απο onalert.gr)