Ένας χρόνος πέρασε από το μοιραίο πρωινό της 12ης Δεκεμβρίου 2012 και το φρικτό θάνατο του Δημήτρη Βουρβαχάκη και του Βαγγέλη Κελαράκη.

Φαίνεται πως κανείς δεν ξέχασε τους δύο σημαντικούς άνδρες που είχαν προσφέρει τόσα πολλά στο ΕΚΑΒ και την τοπική κοινωνία.

Το πρωί τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη τους στο σημείο του τροχαίου ενώ στις 10:30 θα ξεκινήσει η ημερίδα ενημέρωσης που διοργανώνουν από κοινού το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ 4ης Περιφέρειας και η Προνοσοκομειακή φροντίδα και έχει θέμα την Kαρδιοαναπνευστική Aναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), την πνιγμονή από ξένο σώμα και την θέση ανάνηψης-ασφαλείας.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε περίπου στις 8:30 το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου 2012 στην Εθνική οδό Ηρακλείου - Ρεθύμνου στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, όταν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ συγκρούστηκε με άλλο όχημα, ενώ κατευθυνόταν προς Ρέθυμνο.

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και το ασθενοφόρο τυλίχθηκε στις φλόγες, αφού προκλήθηκαν διαδοχικές εκρήξεις.

Από τα συντρίμμια του ασθενοφόρου ανασύρθηκαν απανθρακωμένοι οι δύο εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, ο γιατρός και Διευθυντής του ΕΚΑΒ Δ. Βουρβαχάκης και ο διασώστης και πρόεδρος των εργαζομένων στην Κρήτη Β. Κελαράκης.

Η ημερίδα Ζίννια 2013

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών "το πρόγραμμα Ζίννια είναι η ιδέα μιας ομάδας ανθρώπων που δούλεψαν, συνεργάστηκαν, έζησαν από κοντά και αγάπησαν πολύ τον Δημήτρη Βουρβαχάκη, Διευθυντή ΕΚΑΒ Κρήτης και τον Βαγγέλη Κελαράκη, Πρόεδρο Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κρήτης-Διασώστη-Πλήρωμα Ασθενοφόρου... τον Δημήτρη και τον Βαγγέλη μας...

Γνωρίζοντας καλά την αγάπη και των δύο για την εκπαίδευση, σκοπός μας είναι κάθε χρόνο στις 12/12, μια ημέρα θλιβερή για μας μετά την απρόσμενη απώλειά τους στις 12/12/2012, να ανασυγκροτούμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε αυτό που τόσο πολύ αγάπησαν και υπηρέτησαν.

Μια ημέρα εκπαίδευσης. Μια ημέρα μνήμης, εφάμιλλη των ιδεών τους.

Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία όλοι όσων ζητήσαμε την βοήθειά τους και τους ευχαριστούμε θερμά γι΄αυτό.

Πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι η ζίννια είναι ένα λουλούδι που ανήκει στην οικογένεια της μαργαρίτας, στην γλώσσα των λουλουδιών σημαίνει «σκέψεις που τρέχουν σε φίλους που λείπουν» και είναι ονοματισμένη έτσι προς τιμήν ενός γερμανού γιατρού (Johann Gottfried Zinn)."