Με την … ελπίδα να «κλειδώσουν» οι συμφωνίες τουλάχιστο για τα «επείγοντα» θέματα, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα τους πλειστηριασμούς και τον ΦΠΑ εστίασης, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις της η κυβέρνηση με τους επικεφαλής της τρόικας που δήλωσαν ότι αναχωρούν- ότι και αν γίνει – από την Αθήνα στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας. Θα επιστρέψουν – είπε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ – τον Ιανουάριο αφού η κυβέρνηση «καταγράψει περεταίρω πρόοδο» την οποία θα περιμένουν… με «βροχή» ρυθμίσεων για νόμους ή με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το χθεσινό πολυνομοσχέδιο να είναι απλά ένα «πρόγευμα» αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Το Νομοσχέδιο για τα ακίνητα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή περιλαμβάνει δεκάδες διάσπαρτες «λοιπές» διατάξεις: από αναστολή επιχορηγήσεων, προσλήψεων και «ξήλωμα» δ.σ. σε ΔΕΚΟ και Νομικά πρόσωπα που δεν δίνουν λογαριασμό, σφικτές προθεσμίες πληρωμής χρεών προς ιδιώτες, αναβάθμιση του ΟΔΔΗΧ, έως fast track παραχωρήσεις ακινήτων.

Η κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας αισιοδοξεί ότι μόνο ο φόρος στα ακίνητα θα φέρει έσοδα 2,65 δισ. ευρώ το 2014 (έναντι 2,486 δισ. ευρώ που εκτιμά για φέτος), ενώ 300 εκατ. ευρώ θα είναι η παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας στην 3ετία. Απώλειες όμως θα υπάρχουν (150 εκατ. ευρώ) από τη μείωση του φόρου μεταβίβασης και από την παράταση του μέτρου απόσυρσης αυτοκινήτων (50 εκατ. ευρώ).

Μικρά βήματα
Η συνάντηση της τρόικας χθες με τον Υπ. Εργασίας Γ. Βρούτση δεν έφερε αποτέλεσμα και αναμένεται να «κλειδώσει» το νέο ραντεβού των δανειστών με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για «μικρά» βήματα προς την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. μέσα στον Δεκέμβριο.

Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ εκτίμησε χθες ότι είναι εφικτή η συμφωνία για τα ΕΑΣ έως την άλλη εβδομάδα όπως και για το θέμα των πλειστηριασμών. Το τρίτο «επείγον» θέμα είναι αυτό της παραμονής στο 13% του ΦΠΑ εστίασης το οποίο όπως ειπώθηκε παραμένει υπό συζήτηση….

Τα καλά «νέα» της χθεσινής ημέρας είναι ότι:
• Η τρόικα αποδέχεται το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 στα 812 εκατ. ευρώ σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταικούρα.
• Το ΔΝΤ έκανε λόγο μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις για αναζήτηση λύσης στους πλειστηριασμούς με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο.
• Στο 11μηνο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα το πρωτογενές πλεόνασμα κρατικού προϋπολογισμού, στα 2,7 δισ. ευρώ με μικρότερη (στο 1 δισ. ευρώ) υπερσυγκράτηση δαπανών.

Ωστόσο, στις ίδιες ανακοινώσεις φάνηκε και η «άλλη» πλευρά: έγινε παραδοχή για «τρύπες» σε ασφαλιστικά ταμεία που καλύπτονται από νέο κύμα στάσης πληρωμών και από 400 εκατ ευρώ του αποθεματικού του προϋπολογισμού, αλλά και παραδοχή αποτυχίας της κυβέρνησης σε φτώχεια, ανεργία και ανισότητα.

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook