Κινεζικό πλοίο επιχείρησε να εμποδίσει αμερικανικό καταδρομικό κατευθυνόμενων βλημάτων, την ώρα που έπλεε σε διεθνή χωρικά ύδατα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Fox News, επικαλούμενο αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας.

Το καταδρομικό κατευθυνόμενων βλημάτων USS Cowpens, το οποίο πρόσφατα συμμετείχε στη γιγαντιαία επιχείρηση αρωγής για τους πληγέντες των Φιλιππίνων μετά τον καταστροφικό τυφώνα Χαϊγιάν, ήρθε αντιμέτωπο με κινεζικό πλοίο στη θαλάσσια περιοχή της Νοτίου Κίνας, κοντά στο κινεζικό αεροπλανοφόρο Λιαονίνγκ.

«Στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ επιχειρούσαμε νομίμως σε διεθνή ύδατα στη Νότιο Κίνα, το πλοίο USS Cowpens ήρθε αντιμέτωπο με πλοίο του κινεζικού πολεμικού ναυτικού. Απαιτήθηκε ελιγμός ώστε να αποφευχθεί η επακούμβηση», αναφέρει αξιωματούχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

«Το περιστατικό τονίζει την αναγκαιότητα για διασφάλιση αυστηρών κριτηρίων, εκ των οποίων και η δυνατότητα επικοινωνίας ανάμεσα στα πλοία, ώστε να μετριαστεί ο κίνδυνος ακούσιου συμβάντος», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία στην Κίνα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το αμερικανικό πλοίο συνόδευε το αεροπλανοφόρο Λιαονίνγκ, την ώρα που το κινεζικό πλοίο εξέδωσε προειδοποίηση για να σταματήσει.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook