Οι γιορτές πλησιάζουν και η αγορά παιχνιδιών για τα παιδιά, βρίσκεται σίγουρα στο πρόγραμμα πολλών από εμάς. Πρακτικά όμως η επιλογή ενός παιχνιδιού δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς εκτός από την ευχαρίστιση των μικρών φίλων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες που θα συμβάλουν τελικά σε μια σωστή επιλογή.

Η χαρά και η ευτυχία κάθε παιδιού βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι. Το παιχνίδι είναι η πιο σημαντική δραστηριότητα για την ομαλή ανάπτυξη ενός παιδιού. Τα παιδιά επιλέγουν τα παιχνίδια με αυθορμητισμό χωρίς να γνωρίζουν ποιο από αυτά είναι το κατάλληλο για την ηλικία τους και τι μπορεί να τους προσφέρει. Για την κατάλληλη επιλογή ενός παιχνιδιού πρέπει να γνωρίζετε σε ποιό στάδιο βρίσκεται το παιδί, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του. Στη ζωή ενός νεογέννητου όλα είναι καινούργια: να βλέπει τη μαμά και τον μπαμπά, να αναγνωρίζει τα αντικείμενα, να κυλίσει την μπάλα, να σταθεί όρθιο, να πει τις πρώτες του λέξεις. Ακόμα, καινούριοι είναι και οι ρόλοι που παίρνουν τα παιδιά στο παιχνίδι τους και απογειώνουν την φαντασία τους: μάχιμοι στρατιώτες, γλυκές μαμάδες, νοικοκυρές, πειρατές, μουσικοί, μικροί περιβαλλοντολόγοι κ.ά.

Ποιά παιχνίδια είναι ασφαλή;

Τα παιχνίδια πρέπει να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα πρότυπα των ευρωπαϊκών οργανισμών τυποποίησης αποδεικνύουν τη συμμόρφωση στις βασικές απαιτήσεις. Το παιχνίδι που πληροί αυτές τις απαιτήσεις φέρει τη σήμανση συμμόρφωσης «CE». Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλές αναφορές σχετικά με την επικινδυνότητα των παιχνιδιών από ένα είδος μαλακού πλαστικού PVC, που περιέχει επικίνδυνες τοξικές ουσίες, προκειμένου το παιχνίδι να γίνει πιο μαλακό και πιο εύκαμπτο. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα παιχνίδια που απευθύνονται σε παιδιά μικρότερα των τριών ετών.

Πρακτικές συμβουλές στην επιλογή του παιχνιδιού για το παιδί:

Σκεφτείτε την κακομεταχείριση που θα υποστεί το παιχνίδι. Ελέγξτε να είναι σωστά συναρμολογημένο, να μην σπάει εύκολα, να μην υπάρχουν μυτερές ή κοφτερές άκρες, σκλήθρες ή καρφιά που εξέχουν. Προσέξτε να μην δημιουργεί η χρήση του παιχνιδιού τον οποιονδήποτε κίνδυνο και λάβετε υπ’ όψιν σας ότι τα μικρά παιδιά μπορούν να χώσουν το κεφάλι, τα χέρια ή τα δάχτυλά τους μέσα σε πιθανά ανοίγματα, να βάλουν μικρά αντικείμενα στο στόμα τους, τα αυτιά ή τη μύτη τους, να ισορροπήσουν ή να πηδήξουν πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Διαβάστε τις πληροφορίες που παρέχει κάθε παιχνίδι για τον τρόπο χρήσης του, τις ηλικίες για τις οποίες είναι αυτό ασφαλές και για το αν απαιτείται η επίβλεψη ενός ενηλίκου κατά την χρήση του. Φροντίστε, σε περίπτωση συγκατοίκησης παιδιών διαφορετικών ηλικιών, να αποφεύγεται η επαφή των μικρότερων παιδιών με τα παιχνίδια των μεγαλυτέρων.

Να απευθύνεστε σε εξειδικευμένα καταστήματα παιχνιδιών και να αγοράζετε παιχνίδια από μαγαζιά στα οποία υπάρχουν πωλητές που μπορούν να σας καθοδηγήσουν σε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού και εξηγώντας τι κάνει το κάθε παιχνίδι. Αποφεύγετε να παίρνετε φτηνά παιχνίδια από πανηγύρια, πλανόδιους πωλητές κ.α. γιατί είναι φτιαγμένα από άγνωστους κατασκευαστές και είναι πιθανό να μην τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές κατασκευής και τους σχετικούς κανόνες ασφαλείας.

www.lilipoupolitoys.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook