Έκτακτη σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ενώ ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας βρίσκεται στα Κατεχόμενα.

Μετά το πέρας της συνάντησης και απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε ό,τι αφορά το θέμα της κοινής διακήρυξης, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «Καλό είναι να αναμένουμε για να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις από τις συναντήσεις και τις προσδοκίες, που δημιουργούν κάποιοι για τις παραπέρα κινήσεις των Τούρκων ή των Τουρκοκυπρίων».

Είπε επίσης ότι δεν είχε συνάντηση ή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τη νέα συνάντηση που είχε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Ντερβίς Έρογλου.

Ερωτηθείς εάν έχουν προσκομίσει κάτι τα Ηνωμένα Εθνη, ο πρόεδρος ζήτησε υπομονή έως το απόγευμα, οπότε «θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση».

«Δεν υπάρχει περίπτωση η οποιαδήποτε απόφασή να μην γνωστοποιηθεί στο λαό, αρκούντος αιτιολογημένη» πρόσθεσε

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, είχε δηλώσει ότι εφόσον Νταβούτογλου και Έρογλου αποδεχθούν τη θέση Αναστασιάδη για κοινό ανακοινωθέν, «ενδεχομένως να υπάρξουν και εξελίξεις στο Κυπριακό».

Τι λέει ο Αχμέτ Νταβούτογλου στα Νέα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο πρόεδρος έκρινε ότι πρέπει να διαβουλευθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με τις εξελίξεις, που αφορούν την αναβολή της αναχώρησης από την Κύπρο του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, και τις διαβουλεύσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου με την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Η μία κυριαρχία του κοινού κράτους είναι το μόνο «αγκάθι», που εμποδίζει την έκδοση ανακοινωθέντος, με τις δύο πλευρές να φαίνονται αδιαπραγμάτευτες στις θέσεις τους για το ζήτημα.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, είναι να μπορεί ο κ. Αναστασιάδης να πει στους ελληνοκυπρίους ότι η ομοσπονδία έχει ενιαία κυριαρχία και ο Ντερβίς Έρογλου να διαβεβαιώσει τους τουρκοκυπρίους ότι η ομόσπονδη πολιτεία τους θα είναι πολιτικά ισότιμη και θα χειρίζεται μόνη τις υποθέσεις της.

Η ίδια πηγή ανέφερε εξετάζονται διάφορες εκδοχές για το πώς θα μπορούσε να περιγραφεί η μία κυριαρχία, χωρίς να αναφέρεται ο όρος «ενιαία».

Ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, πρότεινε η κυριαρχία να περιγράφεται με τον αγγλικό όρο «indivisible» (αδιαίρετη).

Η απόδοση δεν ικανοποίησε τον τουρκοκύπριο, Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος αντιπρότεινε τo «insoluble» (αδιάλυτη).

Ο κ. Αναστασιάδης περιορίστηκε σε μια λακωνική δήλωση: «Είμαστε το ίδιο μακριά και το ίδιο κοντά».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook