Το βασικό επενδυτικό σενάριο για το 2014 είναι αυτό της περαιτέρω επιτάχυνσης της ανάπτυξης στην διεθνή οικονομία. Αιχμή του δόρατος θα είναι η Αμερικάνικη οικονομία, που αναμένεται να επιστρέψει σε πάνω από τον μέσο όρο ρυθμούς ανάπτυξης, η Ευρώπη θα οριστικοποιήσει την έξοδο της από την ύφεση ενώ οι αναδυόμενες χώρες θα προσγειωθούν σε ηπιότερους αλλά συντηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Οι άμεσες οικονομικές συνέπειες του ανωτέρω σεναρίου θα είναι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, ξεκινώντας από την FED, που θα οδηγήσει ψηλότερα τις ομολογιακές αποδόσεις, και η σταδιακή επιστροφή των επιχειρήσεων σε κεφαλαιακές επενδύσεις.
Το σενάριο αυτό δεν είναι κακό και είναι περισσότερο πιθανό από πολλά άλλα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οικονομικής εξομάλυνσης οι αποδόσεις των μετοχικών επενδύσεων θα πρέπει να είναι θετικές, με ηπιότερους όμως ρυθμούς σε σχέση με το 2013. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά και να ανατραπούν οι προβλέψεις ; Σίγουρα διάφορα απρόβλεπτα γεωπολιτικά και γεωφυσικά δεδομένα, όπως ένας ισχυρός σεισμός, ένα τσουνάμι ή μία τρομοκρατική ενέργεια. Ας συγκεντρωθούμε όμως στους ορατούς οικονομικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από αστοχίες της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.
• Αποπληθωρισμός στην Ευρώπη. Ο χαμηλός αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη σημαίνει η έξοδος της από την ύφεση κρέμεται σε μία κλωστή. Εάν διαψευστούν οι προσδοκίες για ανάπτυξη, η υπομονή των ψηφοφόρων θα εξαντληθεί, ιδιαίτερα στις χώρες του νότου, με άμεσο κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης.
• Ατύχημα στην αγορά ομολόγων. Λανθασμένη εφαρμογή του tapering δύναται να εκτροχιάσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Δείγμα παρόμοιας συμπεριφοράς είχαμε τον Μάϊο όταν οι αποδόσεις υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν στο 3%. Αν με την εφαρμογή του tapering υπερβούν το 3.5-4% θα υπάρξουν συνέπειες στην χρηματοδότηση του αμερικανικού χρέους και κατά προέκταση στην ανάπτυξη.
• Αποτυχία των Abenomics στην Ιαπωνία. Η επιθετική νομισματική πολιτική που ασκείται στην Ιαπωνία έχει σαν στόχο να επαναφέρει πληθωρισμό με ανάπτυξη. Εφόσον αποτύχει στο δεύτερο σκέλος (αυτό της ανάπτυξης) υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης των ομολόγων της, αφού το τεράστιο χρέος της δεν θα δύναται πλέον να εξυπηρετηθεί.
• Πτώση της τιμής του πετρελαίου. Η είσοδος ξανά του Ιράν στην παγκόσμια αγορά, σε συνδυασμό με αύξηση παραγωγής από Ιράκ και Λιβύη πιθανόν να πιέσουν πτωτικά τις τιμές πετρελαίου. Αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για την παγκόσμια οικονομία, θα επηρεάσει χώρες με μεγάλη εξάρτηση από τις εξαγωγές πετρελαίου όπως η Ρωσία.
• Συνέπειες του tapering στις αναδυόμενες αγορές. Χώρες με υψηλά ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών (Ινδία, Ινδονησία, Βραζιλία, Τουρκία, Νότιος Αφρική) είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην υλοποίηση του tapering. Πιθανόν να επαναληφθούν σοβαρές εκροές κεφαλαίων με την υλοποίηση του tapering και τα νομίσματα τους να υποστούν σοβαρές πιέσεις.
• Φούσκα στην Κίνα. Οι εξελίξεις στην Κινέζικη οικονομία αποτελούν μία σοβαρή εστία αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία. Η φούσκα των ακινήτων, ο έλεγχος της πιστωτικής επέκτασης, η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων και η προσγείωση σε ηπιότερους αλλά διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης θα μας προβληματίσουν όλο το 2014.
Εισερχόμαστε λοιπόν στο 2014 με καλύτερους οιωνούς σε σχέση με το 2013, παραμένουν όμως αρκετές εστίες κινδύνων που επιβάλλουν να είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις μας και να παραμένουμε σε διαρκή επαγρύπνηση.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook