Πρόγραμμα οικονομικής "εξυγίανσης" για 58 δήμους των οποίων το συνολικό χρέος είναι μεγαλύτερο του 100% των τακτικών ετήσιων εσόδων τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ, προετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών από την Κρήτη στην λίστα των 58 δήμων συμπεριλαμβάνονται τρείς δήμοι της Κρήτης . Πρόκειται για τον δήμο Βιάννου που εμφανίζει συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ και τους δήμους Ρεθύμνου και Κισσάμου οι οποίοι εμφανίζουν συνολικό χρέος από 100% έως 120% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ.

Για λάθη, συγχίσεις και κακοστημένα επικοινωνιανά "παιχνίδια" κάνουν λόγο σε δηλώσεις τους στο Flashnews.gr οι δήμαρχοι Ρεθύμνου κ.Γιώργος Μαρινάκης και Κισσάμου κ.Γιώργος Μυλωνάκης.

Δήμαρχος Ρεθύμνου

Ιδαίτερα εξοργισμένος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr, ο κ.Γιώργος Μαρινάκης :

" Είναι προφανές ότι έχουν κάνει λάθος. Είχαμε ένα πρόβλημα με τον δήμο Αρκαδίου που μας έφερε ένα δυσανάλογο με τα έσοδά του χρέος και αυτά μας έβαλε στο «πορτοκαλί» αλλά θεωρητικά ουτε αυτά ισχύει. Πιστεύω ότι υπάρχει λάθος στην επεξεργασία των στοιχείων του δήμου Ρεθύμνης. Όμως έτσι κι αλλιώς η σημερινή κατάταξη που μας φέρνει στο «πορτοκαλί» δεν μας βάζει σε πρόγραμμα εξυγίανσης, ούτε επιθυμούμε να μπούμε.

Άλλωστε κατά ποια λογική λέμε ότι τα ληξιπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα χρέη ενός δήμου, τα συγκρίνουμε με τα έσοδα της μιας χρονιάς. Αυτό είναι παράλογο. Φανταστείτε να χρωστάτε για 30 χρόνια ένα δάνειο και να σας λένε ότι όλο αυτό το ποσό είναι απαιτειτό φέτος. Εάν είχαν ακολουθήσει αυτή την μέθοδο για το Ελληνικό κράτος έπρεπε να είχαμε βάλει λουκέτο.

Για να καταλάβετε πόσο ανόητα και κακοστημένα επικοινωνιακά είναι όλα αυτά, ο δήμος Ρεθύμνης είναι ο μοναδικός δήμος που έχει σπρεντ δανεισμού για τα οκτώ εκατομ ευρώ του χρέους του (ως παλιός δήμος) 30 μονάδες και η ΔΕΥΑΡ έχει 28. Τι επιμήκυνση να μου κάνει και τι μείωση επιτοκίου , από το 1,3-1,5% να το πάει που, στο 7-8% που πληρώνει αυτός;.

Εγώ για όλα μου τα δάνεια έχω συνολικό ετήσιο τοκοχρεωλύσιο 1.100.000 το χρόνο και σε αυτό πρέπει να είμαι συνεπής. Όχι στο να βρώ τα 11 εκατομ ευρώ που είναι ο συνολικός μου δανεισμός μέχρι τις 31/12."

Δήμαρχος Κισσάμου


Για συγχίσεις και μπερδέματα των οφειλών έκανε λόγο ο κ. Γιώργος Μυλωνάκης

"Μέσα σε αυτά βάζει και οφειλές που αφορούν και στο κεντρικό κράτος, «Θησέα», «Πράσινη Ανάπτυξη» κ.α. Πρέπει να ξεκαθαριστούν όλα αυτά. Οι αριθμοί που εμφάνισαν δεν είναι αυτοί που απασχολούν τον δήμο γιατί είναι συνολικά οι οφειλές και για τις οποίες δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο δήμος.

Υπάρχουν οφειλές για έργα που έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά οι εργολάβοι και περιμένουν να πληρωθούν από τα προγράμματα.

Εάν είχαν ξεκαθαριστεί τα χρέη για τα οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο δήμος από αυτά τα οποία υπάρχουν λόγω των προγραμμάτων του κεντρικού κράτους τότε η εικόνα θα ήταν διαφορετική."

Οι 58 δήμοι της χώρας

Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα ελέγχεται από τριμελή επιτροπή (τρόικα) που θα αποτελείται από ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένα μέλος της ΚΕΔΕ και το γενικό διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα στο κλιμάκιο των ελεγκτών θα συμμετάσχουν στελέχη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο βάρος της εξυγίανσης, αλλά και της ΕΕΤΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, οι δήμοι που αναμένεται μετά τις διαδικασίες ελέγχου να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:

- «Κόκκινοι», (με συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ) : Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπροπύργου, Πύλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Βιάννου, Βύρωνος, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης και Σιθωνίας.

- «Ανοικτοί κόκκινοι» (με συνολικό χρέος από 120% έως 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ) : Ζωγράφου, Σύμης, Μεταμόρφωσης, Νίκαιας-Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Κέρκυρας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου, Αλίμου, Βέλου-Βόχας, Κασσάνδρας και Σερβίων-Βελβεντού.

- «Πορτοκαλί» (με συνολικό χρέος από 100% έως 120% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ): Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κύμης-Αλιβερίου, Μεγαρέων, Κισσάμου, Λαυρεωτικής, Ήλιδας, Ωρωπού, Κεφαλονιάς, Νέας Προποντίδας, Σκιάθου, Ζακύνθου, Ύδρας, Κατερίνης, Ορχομενού, Περιστερίου, Καισαριανής, Ιωαννιτών, Θερμαϊκού, Αίγινας, Ρεθύμνης, Κρωπίας, Διρφύων, Μεσσαπίων.

Πρόγραμμα εξυγίανσης δε θα χρειαστούν δήμοι που έχουν συνολικό χρέος κάτω από 100% . Πρόκειται για 45 δήμους που συνολικό χρέος από 80% έως 100% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ, 82 που είναι από 50% έως 80% και 140, το συνολικό χρέος των οποίων είναι κάτω από 50%

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αυτή τη στιγμή στη βάση δεδομένων που δημιούργησε το υπουργείο, αποτυπώνεται πλήρως η οικονομική κατάσταση των δήμων: Συγκεκριμένα οι δανειακές υποχρεώσεις των δήμων ανέρχονται σε περίπου 1,9 δις ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 60% προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως είπε ο πρόεδρος του Αλέξανδρος Αντωνόπουλος που ήταν παρών, 1,26 δις είναι οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους, 1,87 δις οι απαιτήσεις των δήμων και 735 εκατομμύρια τα διαθέσιμα τους.

Πρόγραμμα εξυγίανσης: «Ποινές» και διαδικασία

Για τους 58 δήμους οι περιπτώσεις των οποίων θα ελεγχθούν, ξεκινώντας απο τους "κόκκινους",  προκειμένου να διαπιστωθεί αν απαιτείται να μπουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης (όπως είπε ο υπουργός, θα ξεκινήσει άμεσα με βάση υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί), θα ισχύουν οι εξής ποινές:

•1. Πάγωμα ή περιορισμός των προσλήψεων και των συμβάσεων.

•2. Πάγωμα ορισμένων κωδικών όπως για δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις κλπ

•3. Πάγωμα υλοποίησης νέων έργων, καθώς το σύνολο των εσόδων συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τη ΣΑΤΑ, θα διατίθεται για το πρόγραμμα εξυγίανσης.

•4. Υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δε υπερβαίνει μια δημοτική περίοδο.

Πάντως ο κ. Ραγκούσης, διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες «ποινές» μπορούν να αφορούν μόνο σε μία δημοτική κοινότητα (πρώην δήμοι), εφόσον μόνο εκεί διαπιστώνεται το οικονομικό πρόβλημα.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι νέα έργα θα μπορούν να πραγματοποιούνται στους συγκεκριμένους δήμους αλλά μόνο μέσω του ΕΣΠΑ και του «Προγράμματος Ε.ΛΛ.Α.Δ.Α».

Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα περιλαμβάνει:

Α. Επιμήκυνση του σημερινού μέσου χρόνου αποπληρωμής των δανείων των 15 ετών μέχρι 25 για την αποπληρωμή τους

Β. Σημαντική μείωση του επιτοκίου που όπως είπε ο πρόεδρος του ΤΟ ανέρχεται στο 5,9%.

Με αυτόν τον τρόπο όπως τόνισαν τόσο ο κ. Ραγκούσης όσο και ο κ. Αντωνόπουλος, η μείωση της τοκοχρεωλυτικής δόσης θα φτάσει μέχρι και το 55%, με αποτέλεσμα αφενός αυτή να είναι μικρότερη του 20% των συνολικών ετήσιων εσόδων του δήμου, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης» (ο κ. Ραγκούσης πάντως αποσαφήνισε ότι σήμερα μόλις συνολικά 4 δήμοι πληρώνουν ετήσιο τοκοχρεολύσιο, που είναι μεγαλύτερο του 20% των εσόδων τους) και αφετέρου, να δώσει τη δυνατότητα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και για ένταξη των δήμων που σήμερα βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί» στην πράσινη δόση.

Πλην των δύο παραπάνω διευκολύνσεων, το πρόγραμμα εξυγίανσης θα παρέχει και περίοδο χάριτος για ορισμένες περιπτώσεις δήμων που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα χρέους, η οποία θα καλύπτει τα χρεολύσια, αλλά όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δε θα είναι δυνατό να υπερβαίνει το χρόνο θητείας των σημερινών δημάρχων (δηλαδή περίπου τρία χρόνια).

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών, άφησε να εννοηθεί ότι η ένταξη των δήμων που από τον έλεγχο θα διαπιστωθεί ότι αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα στο «μνημόνιο» θα είναι υποχρεωτική. «Ούτως ή άλλως, όλοι οι δήμοι που έχουν πρόβλημα, μας ζητούν επιτακτικά να προχωρήσουμε σε ρύθμιση. Πάντως αν κάποιος έχει καλύτερη πρόταση από τη δική μας τη συζητάμε...», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

Εκτός τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων των δήμων, οι οποίες αυτή τη στιγμή ελέγχονται από τους ορκωτούς λογιστές.
Πρόσθεσε πάντως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Δ.Ε.Υ.Α. (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης) «αλλά δε θα αλλάξει, όπως είπε, τη συνολική εικόνα».

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε επίσης, ότι με βάση τα οικονομικά στοιχεία που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο, επιβεβαιώνεται ότι η συμμετοχή των δήμων στο δημόσιο χρέος και στο ΑΕΠ είναι απειροελάχιστη σε σχέση με το συνολικό και ανέρχεται στο 0,7% και 0,9% αντίστοιχα. Μάλιστα οι δήμοι της Ελλάδας σχετικά με τα χρέη βρίσκονται στην προτελευταία θέση, πριν από τη Μάλτα, συγκριτικά με τους δήμους των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για παράδειγμα οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις των δήμων της Γερμανίας, ανέρχονται στο 39,6% του συνολικού χρέους και 29,1% του ΑΕΠ.

Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων Δήμων του υπ.Εσωτερικών