Η Αλιάα Ελμάχντι, η νεαρή Αιγύπτια που πριν από δυο χρόνια είχε αντιδράσει, όπως είπε, στον σκοταδισμό και τον συντηρητισμό που επικρατεί στη χώρα της, αναρτώντας συμβολικά μία γυμνή της φωτογραφία στο ιστολόγιό της, μίλησε στο γερμανικό Spiegel σχετικά με το βαρύ τίμημα που πληρώνει σήμερα για την ενέργειά της αυτή.

Από τα περίχωρα της Στοκχόλμης, στη Σουηδία, όπου ζει πλέον με άλλο όνομα, κυνηγημένη και διαγραμμένη σχεδόν απ' ολους - ακόμη και από την ίδια της την οικογένεια - μιλάει για τις απειλές και την τρομοκρατία που υπέστη από τη στιγμή που εμφανίστηκε στον κυβερνοχώρο η φωτογραφία ένα βράδυ του Οκτωβρίου του 2011.

Η Ελμάχντι εμφανιζόταν ανφάς, όρθια και φορώντας νάιλον κάλτσες και ίσια παπούτσια, σε μια καλλιτεχνική ασπρόμαυρη λήψη, όπου ξεχώριζαν μόνο τα χρωματισμένα κόκκινα παπούτσια και το κοκκαλάκι που στόλιζε τα μαλλιά της.

Το βαρύ κόστος της γυμνής φωτογράφησης μιας 22χρονης Αιγύπτιας

Στο σύντομο κείμενο που συνόδευε την ανάρτηση με τίτλο «Ήρεμες εξομολογήσεις», η νεαρή Αιγύπτια, που συστήθηκε ως φοιτήτρια στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, δήλωνε τότε ότι λυπάται που γυμνά μοντέλα έχουν απαγορευτεί στις σχολές Καλών Τεχνών, που κάθε είδους γυμνό έχει εξοβελιστεί από τα βιβλία τέχνης και διεκδικεί, αναμφίβολα με βροντερό τρόπο, τη δική της «ελευθερία έκφρασης».

Η Αλιάα επίσης παραδεχόταν ότι ήταν «άθεη και ατομίστρια» και στρατευμένη «εναντίον μιας κοινωνίας βίας, ρατσισμού, σεξισμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και υποκρισίας», σπάζοντας μονομιάς δύο μεγάλα ταμπού της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Από την επόμενη κιόλας μέρα η καθημερινή της ζωή τινάχτηκε στον αέρα. Εγινε στόχος όχι μόνο των φονταμενταλιστών μουσουλμάνων, αλλά απλών πολιτών και των ίδιων της των γονιών.

«Άρχισα να λαμβάνω απειλητικά μηνύματα στο λογαριασμό μου στο Facebook από διάφορους άντρες», λέει στον ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού στη Σουηδία, προσθέτοντας πως κάποιος έγραψε για την ίδια πως «το σώμα της πρέπει να ψηθεί στη Κόλαση». Κάπως έτσι, πήρε την απόφαση να φύγει από τη χώρα της και τον Μάρτιο του 2012 ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Στοκχόλμη.

Βρήκε ένα μικρό διαμέρισμα, όπου έμεινε κρυμμένη για έξι μήνες, με τις κουρτίνες κλειστές και αποφάσισε να αποκοπεί από τον πολιτισμό. Δεν είχε δουλειά, οι γονείς της την είχαν διαγράψει, ενώ μόνο το αγόρι της ερχόταν πού και πού να τη δει, αφού διέμενε στη γειτονική Νορβηγία.

Τότε πήρε μία πολιτική απόφαση: έγινε μέλος της γνωστής φεμινιστικής οργάνωσης Femen για τα δικαιώματα των γυναικών. Και τον Δεκέμβριο του 2012 διαμαρτυρήθηκε γυμνή, μαζί με άλλα δυο μέλη της οργάνωσης, έξω από την πρεσβεία της Αιγύπτου στη Στοκχόλμη, ενώ το θερμόμετρο είχε πέσει κάτω από το μηδέν. Κρατώντας ένα Κοράνι μπροστά από το γυμνό της σώμα, η Αλιάα έγραψε στο στήθος της το μήνυμα «Η Σαρία δεν είναι Σύνταγμα», διαμαρτυρόμενη για την επικράτηση των ισλαμιστών στην Αίγυπτο.

Όπως τονίζει, η ζωή της εξακολουθεί να είναι «χάλια» και πρέπει να παραμένει κρυμμένη αφού και στη Σουηδία υπάρχουν φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι που μπορεί να την κάνουν κακό αν την εντοπίσουν. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «τί σκοπό εξυπηρέτησε τελικά η γυμνή της διαμαρτυρία;», η Ελμάχντι απάντησε λακωνικά, αλλά αποφασιστικά. «Σημαίνει πως δεν ντρέπομαι να είμαι η γυναίκα που είμαι», είπε.

tovima.gr