Κατάφεραν μετά από πολλές προσπάθειες να βάλουν χρήματα στις τσέπες τους, τα μέλη του πληρώματος του πλοίου «Πηνελόπη Α». Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες είχε υπάρξει απόφαση για την άμεση καταβολή από το ΝΑΤ του ποσού των 318.152,87 ευρώ στους 55 ναυτικούς του πλοίου από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) «άρχισε από σήμερα 20.12.2013 να καταβάλλεται από το ΝΑΤ μέρος των δεδουλευμένων αποδοχών των ναυτεργατών του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου \”Πηνελόπη Α\”, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Όπως είναι γνωστό, το πλήρωμα του ανωτέρω πλοίου είχε κατέλθει σε επίσχεση εργασίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2013 διεκδικώντας την καταβολή και εξόφληση των δεδουλευμένων τους αποδοχών».
Η ΠΕΝΕΝ ζητεί να δημιουργηθεί άμεσα με εισφορές των εφοπλιστών ταμείο που θα καλύπτει απλήρωτους ναυτεργάτες. Σημειώνει ακόμη στην ανακοίνωσή της πως «θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι οι ναυτεργάτες θα διεκδικήσουν στη συνέχεια και δικαστικά το σύνολο των δεδουλευμένων τους από τη ναυτιλιακή εταιρεία. Το ποσό αυτό ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ».

Το πλήρωμα του «Θησέα»

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ναυτιλίας συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής για μια άλλη υπόθεση με απλήρωτους ναυτικούς, τα μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου «Θησέας». Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι έχει δοθεί μια προθεσμία στη πλοιοκτήτρια εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει στην καταβολή χρημάτων, ειδάλλως θα κινηθούν διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές του πληρώματος του «Πηνελόπη Α».
Όπως είχαν καταγγείλει ναυτεργατικά σωματεία, «η πλοιοκτήτρια εταιρεία οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές στους ναυτεργάτες, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 13/11/2013, ενώ από τις 18/11/2013 η εταιρεία διέκοψε την τροφοδοσία και την παροχή πετρελαίου με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι και χωρίς πρόσβαση σε λιμένα λόγω του ότι το πλοίο βρίσκεται στη ράδα της Ελευσίνας».
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook