Χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι στον τομέα των δημόσιων μέσων μεταφοράς πραγματοποίησαν σήμερα διαδηλώσεις στους δρόμους των μεγάλων ιταλικών πόλεων, ενάντια σε εκείνο που χαρακτηρίζουν λαίλαπα κατά των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο, το αριστερό CGIL, έχει προγραμματίσει διαδηλώσεις σε πάνω από 100 μεγάλες και μικρότερες πόλεις στην τέταρτη μεγάλη κινητοποίησή τους αφότου η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανέλαβε την διακυβέρνηση της Χερσονήσου το 2008.

Η λειτουργία των σχολείων και η κυκλοφορία των οδικών, σιδηροδρομικών, και εναέριων μέσων συγκοινωνίας αναστατώθηκαν από τις πολύωρες στάσεις στο μέσο της ημέρας.

«Να ρίξουμε τον τοίχο της οικονομικής κρίσης», τόνιζε το σύνθημα στην κεντρική επιγραφή της πορείας, που οργανώθηκε στη Ρώμη, όχι μακριά από το Κολοσσαίο. Οι διαδηλωτές έσειαν σημαίες της CGIL και φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα

Περίπου 20 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, άλλες τόσες σε εκείνο της Νάπολης, ενώ σχεδόν διακόπηκε εξ ολοκλήρου η λειτουργία του υπόγειου σιδηροδρόμου στην πρωτεύουσα. Στο Μιλάνο, οι στάσεις των μέσων συγκοινωνίας αναμένεται να ξεκινήσουν το απόγευμα, πλήττοντας τους εργαζομένους στη λήξη της βάρδιας τους.

Η αστυνομία βρίσκεται στο ύψιστο επίπεδο επαγρύπνησης προκειμένου να αποτρέψει νέα, σοβαρά, επεισόδια όπως εκείνα που είχαν σημειωθεί στη Ρώμη τον περασμένο χρόνο, κατά τη διάρκεια των οποίων η ιταλική πρωτεύουσα είχε ζήσει πρωτοφανείς σκηνές για πρώτη φορά έπειτα από τα «Μολυβένια Χρόνια» του ’70.

Στην Ιταλία η ανεργία αυξήθηκε στο 8,3% τον Μάρτιο, από 8,2% τον Φεβρουάριο, έπειτα από πολύμηνη κάθοδο, ή σταθεροποίηση του αντίστοιχου ποσοστού, το οποίο όμως παραμένει μικρότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ, που ανέρχεται στο 9,5%. Μολαταύτα, το ποσοστό της ανεργίας ανάμεσα στους νέους ανέρχεται σε υψηλά επίπεδα, πλήττοντας το 30% του νεανικού ενεργού πληθυσμού.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook