Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι σήμερα περισσότερο αισιόδοξο όσον αφορά στην ανάπτυξη το 2014 στις ΗΠΑ, όπου υιοθετήθηκε αυτήν την εβδομάδα ένας προϋπολογισμός για τα δύο επόμενα χρόνια, δήλωσε την Κυριακή η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Meet the Press (Συνάντηση με τον Τύπο)» του τηλεοπτικού δικτύου NBC, η Λαγκάρντ έκανε λόγο για «μια πιο σταθερή προοπτική για το 2014, η οποία μας οδηγεί να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω την πρόβλεψή μας» για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν ανέφερε κάποιον αριθμό, αλλά στις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη στις αρχές του Οκτωβρίου το ΔΝΤ δήλωνε ότι αναμένει ένα 2,6% για τις ΗΠΑ το ερχόμενο έτος, έπειτα από το 1,6% φέτος.

Η Λαγκάρντ στήριξε την αισιοδοξία αυτή του ΔΝΤ για την αμερικανική οικονομία στα «θετικά στοιχεία» που παρουσιάζει αυτή και επικαλέστηκε κυρίως τα στοιχεία για την ανεργία, αλλά και στις «θετικές ενδείξεις» που προέρχονται από το Κογκρέσο και την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαιρέτισε «την πολύ θετική ανακοίνωση» από την Fed για τη μείωση της νομισματικής υποστήριξης που παρέχει στην αμερικανική οικονομία, όπως και «τις θετικές ενέργειες του Κογκρέσου για την διάλυση των ανησυχιών όσον αφορά τον προϋπολογισμό και την μείωση των αυτόματων περικοπών».

Η αμερικανική Γερουσία υιοθέτησε την Τετάρτη έναν προϋπολογισμό για τα δύο ερχόμενα χρόνια, το οποίο δίνει μια ένδειξη μεγαλύτερης σταθερότητας στη χώρα έπειτα από πολλές δημοσιονομικές κρίσεις, μεταξύ των οποίων αυτή του Οκτωβρίου, η οποία παρέλυσε προσωρινά ένα τμήμα των ομοσπονδιακών δημόσιων υπηρεσιών.

Ο προϋπολογισμός αυτός καθορίζει το πλαίσιο των δαπανών για το 2014 και το 2015 ακυρώνοντας παράλληλα τις αυτόματες περικοπές που θα ετίθεντο σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

«Η συμφωνία που επετεύχθη για τον προϋπολογισμό είναι μια πολύ καλή ένδειξη υπευθυνότητας», υπογράμμισε η Λαγκάρντ.

«Ελπίζω ότι τον Φεβρουάριο (κατά την προσεχή συνεδρίαση για το όριο του χρέους) το Κογκρέσο θα δείξει την ίδια υπευθυνότητα και δεν θα απειλήσει την ανάκαμψη με άλλη μια συζήτηση για το αν οι ΗΠΑ θα τιμήσουν (τις υποχρεώσεις τους) ή θα κηρύξουν στάση πληρωμών» όσον αφορά στο χρέος τους, πρόσθεσε.

Κατά την ίδια συνέντευξη, ερωτηθείσα σχετικά με τη δική της σταδιοδρομία, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι «δεν σκέφτεται την προεδρία»: «Σκέφτομαι τη δουλειά που κάνω τώρα». Ωστόσο η ίδια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει στο μέλλον υψηλόβαθμα αξιώματα. «Το μέλλον θα δείξει», απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου του NBC.

protothema.gr