Τις προσπάθειες του Δήμου Ρεθύμνης για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσω στοχευμένων δράσεων , νέων τουριστικών προιόντων και για την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων που απασχολούν τον προορισμό σε επίπεδο καλύτερης οργάνωσης και διαχείρισής του, παρουσίασε στη συνάντηση που πραγματοποίησε με την Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού κου Αναστάσιου Λιάσκου , η Αντιδήμαρχος Ρεθύμνης και αρμόδια για θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού κα Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου.

Η κα Μπιρλιράκη, ενημέρωσε την Υπουργό Τουρισμού για τον σχεδιασμό που υλοποιείται από την πλευρά του Δήμου με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσω της ανάπτυξης των θεματικών μορφών τουρισμού, σε τομείς αιχμής και συγκεκριμένα του Αθλητικού τουρισμού, της Γαστρονομίας, του Θρησκευτικού τουρισμού και του τουρισμού Τρίτης ηλικίας για τους οποίους μάλιστα η έναρξη υλοποίησής τους έχει αρχίσει ήδη να ωριμάζει.

Μεταξύ αυτών, η Αντιδήμαρχος παρουσίασε τη φιλοσοφία και τον χαρακτήρα του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού του 2014, που καθιερώνεται πλέον ως θεσμός με ιδιαίτερη δυναμική για την προσέλκυση ελλήνων και ξένων επισκεπτών εκτός της υψηλής τουριστικής περιόδου. Επισήμανε τη χρονιά του 2014 ως ορόσημο για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, το Καρναβάλι της Κρήτης, που πρόκειται να γιορτάσει την επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξή του, ξεκινώντας πια νέο κύκλο στρατηγικής και επικοινωνίας βασιζόμενο σε επαγγελματικές συνεργασίες και κοινωνικές πολιτικές , πέρα από τις υπάρχουσες καλαίσθητες και εμπνευσμένες εκδηλώσεις του. Αξίζει να σημειωθεί πως η κα Μπιρλιράκη υπέβαλε αίτημα για την παραχώρηση της Αιγίδας του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο και έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτό από την Υπουργό Τουρισμού.

Επιπρόσθετα, ενημέρωσε την κα Κεφαλογιάννη για το θέμα του Ποδηλατικού Τουρισμού, τονίζοντας ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η οργάνωσή του σε ειδικό τουριστικό προϊόν και η προώθησή του στις ευρωπαικές, κυρίως, αγορές ενδιαφέροντος με πωλήσεις οργανωμένων πακέτων. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτήν την προσπάθεια και δεσμεύθηκε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο και τον ΕΟΤ προκειμένου να ενισχυθεί η προώθηση και η προβολή του στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης ορισμένα από τα έργα υποδομής που απαιτείται να υλοποιηθούν στην περιοχή του Ρεθύμνου.
Ειδική αναφορά έγινε στο θέμα της ενιαίας αστικής παραλίας, με γαλάζιες σημαίες, που αποτελεί και ένα από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του προορισμού. Δυστυχώς, όπως επισήμανε η Αντιδήμαρχος, λόγω του ανοιχτού πελάγους, τα μελτέμια μειώνουν τις ημέρες κολύμβησης και οι κυματισμοί προκαλούν προσάμμωση στο λιμάνι και διάβρωση της παραλίας.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έχει ανατεθεί στο ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η εκπόνηση μιας μελέτης για την κατασκευή υφάλων μόλων παράλληλων προς την ακτή. Ένα έργο αναγκαίο, ανατάξιμο, απολύτως περιβαλλοντικό, που θα βοηθήσει στην ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλάζοντας το επίπεδο της τουριστικής ανάπτυξης του Ρεθύμνου και το οποίο έχουν αγκαλιάσει όλοι οι τουριστικοί και οικονομικοί παράγοντες της πόλης.
Όπως ανέφερε η κα Μπιρλιράκη, το θέμα βρίσκεται σε τελική φάση προετοιμασίας με ανάθεση της τελευταίας μελέτης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης , η ολοκλήρωση της οποίας υπολογίζεται σε περίπου δύο μήνες.

Η Αντιδήμαρχος μετέφερε στην κα Κεφαλογιάννη, το αίτημα του Δήμου για αρωγή του Υπουργείου για την πρόοδο των διαδικασιών αλλά και για τη χρηματοδότηση του έργου. Με αυτό το έργο το Ρέθυμνο θα είναι ίσως η μοναδική πόλη στη Μεσόγειο και την Ευρώπη με την ομορφότερη αλλά και ασφαλέστερη αστική παραλία.

Σημειώνεται ότι η υλοποίηση του έργου αυτού αποτελεί κοινό αίτημα του Δήμου και του συνόλου των τουριστικών παραγόντων της περιοχής καθώς επίσης και των τουριστικών οργανισμών με τους οποίους συνεργάζεται, ενώ η χρηματοδότησή του θα μπορούσε να ενταχθεί σε άξονα του ΕΣΠΑ. Τόσο η κα Κεφαλογιάννη όσο και ο κ. Λιάσκος, δεσμεύθηκαν να εξετάσουν το θέμα και σε συνεργασία με τον Δήμο να διερευνήσουν τρόπους προώθησης της υλοποίησής του.
Ακόμα, η κα Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, αναφέρθηκε και στη δραστηριότητα της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης που τώρα πλέον λειτουργεί θεσμικά με τον Καλλικράτη.

Τέλος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού δεν παρέλειψε να ενημερώσει την Υπουργό για το θέμα της διοργάνωσης του συνεδρίου για το Ρώσικο Τουρισμό που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο στο Ρέθυμνο συζητώντας μάλιστα το ρόλο του Υπουργείου στο σχεδιασμό των δράσεων. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση της κ. Μπιρλιράκη με την Υπουργό Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, στο πλαίσιο της έκθεσης Τουρισμού PHILOXENIA ,παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Πάνου Λειβαδά, του αναπληρωτή επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας κ. Evgeniy Pisarevskiy, του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλη Τσακαλάκη και του Γενικού διευθυντή του Τουριστικού Οργανισμού Mouzenidis Travel κ. Αλέξανδρου Τσαντεκίδη, συζητήθηκε και συμφωνήθηκε αρχικά η διοργάνωση Συνεδρίου στο Ρέθυμνο με θέμα τον Ρώσικο Τουρισμό, τον ερχόμενο Απρίλιο. Ο κ. Pisarevskiy είχε ήδη ανακοινώσει την επίσκεψή του στην Κρήτη τον Απρίλιο του 2014 μετά από πρόσκληση της Υπουργού κ. Κεφαλογιάννη. Η διοργάνωση ενός μεγάλου συνεδρίου στο Ρέθυμνο, θα λειτουργήσει ενισχυτικά στο ήδη μεγάλο, ανοδικό ρεύμα τουριστών προς το νομό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 2013, οι Ρώσοι τουρίστες επέλεξαν το Ρέθυμνο ως τον πιο αγαπημένο τους προορισμό στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook