Αρκετά είναι τα περιστατικά εφήβων που καταλήγουν στα επείγοντα των νοσοκομείων τα τελευταία χρόνια ύστερα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Οι περιπτώσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν τους επιστήμονες που κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο με αυξητικές τάσεις.

Υψηλότερα ποσοστά σε ό,τι αφορά το αλκοόλ καταγράφονται στην περιφέρεια.

Οι περισσότεροι μαθητές, οι οποίοι έχουν μεθύσει περισσότερες από τρεις φορές, βρίσκονται σε περιοχές του Βορείου Αιγαίου, της Κρήτης και της Μακεδονίας.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στην Κρήτη:

Ο Ν. Ηρακλείου έχει το 2ο χαμηλότερο ποσοστό μαθητών της χώρας αναφορικά με τη χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού, το 4ο στη συχνή
κατανάλωση οινοπνευματωδών (≥10 φορές το μήνα) και το 5ο χαμηλότερο στη χρήση έκσταση. Επίσης, στους μαθητές 15-19 ετών ο νομός αυτός βρίσκεται στην 8η
θέση με τα χαμηλότερα ποσοστά στην υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών και στην πρόσφατη χρήση κάνναβης (≥1 φορά τον τελευταίο μήνα). Ο Ν. Ηρακλείου δεν συγκαταλέγεται σε καμία συμπεριφορά στους 10 νομούς με τα υψηλότερα ποσοστά.

(Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας για το ν.Ηρακλείου)

Ο Ν. Ρεθύμνης κατατάσσεται στην 1η θέση με το υψηλότερο ποσοστό μαθητών 15-19 ετών της χώρας που κάνουν υπερβολική χρήση οινοπνευματωδών, στην 3η θέση στη μέθη (≥3 φορές Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής | 2012 7 στη ζωή τους) και στην 5η υψηλότερη στην κατανάλωση οινοπνευματωδών τουλάχιστον 1
φορά το μήνα. Επίσης, ο νομός αυτός βρίσκεται στην 7η υψηλότερη θέση στο κάπνισμα (≥1 φορά το μήνα). Αντιθέτως, ο Ν. Ρεθύμνης συγκαταλέγεται στους 8 νομούς με τα χαμηλότερα ποσοστά στη χρήση εισπνεόμενων ουσιών.

(Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας για το ν.Ρεθύμνου)

Ο Ν. Χανίων κατατάσσεται στην 6η υψηλότερη θέση στην υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών από μαθητές 15-19 ετών και στη 10η στη μέθη (≥3 φορές στη ζωή). Αντιθέτως, ο νομός αυτός βρίσκεται στη 1η θέση με το χαμηλότερο ποσοστό μαθητών που καπνίζουν βαριά, στην 5η θέση στη χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού και στην 8η χαμηλότερη θέση στη χρήση κάνναβης τουλάχιστον 3 φορές στη ζωή, στη χρήση έκσταση και στους μαθητές 13-14 ετών στη χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας.

(Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας για το ν.Χανίων)

(Η έρευνα δεν διεξήχθη στο νομό Λασιθίου).

Γενικά συμπεράσματα 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής έρευνας ESPAD 2011, η οποία στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, ένας στους δέκα νέους ηλικίας 13 - 19 ετών έχει δηλώσει ότι πίνει αλκοόλ πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, ενώ το 45,1% των μαθητών έχει κάνει υπερβολική χρήση αλκοόλ μέσα σε έναν μήνα.

Από το 1984 έως το 2011, διαπιστώνεται συνολικά η τάση μείωσης της κατανάλωσης οινοπνευματωδών από μαθητές ηλικίας 15-19 ετών.

Ωστόσο, από το 2007 έως το 2011 φαίνεται να αλλάζει, με τους νέους να επιλέγουν στις εξόδους τους κρασί, μπίρα, αλλά και βαριά ποτά όπως βότκα και ουίσκι.

"Ενώ είχαμε μια σταθεροποίηση στα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ στον μαθητικό πληθυσμό, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια ελαφρά άνοδο και κυρίως στη βαριά χρήση οινοπνευματωδών, δηλαδή τουλάχιστον δέκα φορές τον μήνα" εξηγεί η επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά Μανίνα Τερζίδου.

Φαίνεται ότι για τα Ελληνόπουλα η συνήθεια του αλκοόλ ξεκινά από όλο και μικρότερη ηλικία. Είναι ενδεικτικό ότι ένα στα δέκα παιδιά, ηλικίας 13 - 14 ετών, τα οποία συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε ότι έχει μεθύσει τουλάχιστον μία φορά.

Από μικρή ηλικία τα παιδιά στη χώρα μας δοκιμάζουν και πολλά αποκτούν τη συνήθεια του καπνίσματος. Ένας στους δέκα μαθητές ηλικίας 15 - 16 ετών καπνίζει συστηματικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μαθητές 13 - 14 ετών είναι 1,9%.

"Σχετικά με το κάπνισμα διαπιστώνουμε, βάσει ερευνών, ότι τα ποσοστά μειώνονται το τελευταίο διάστημα" σημειώνει η Μανίνα Τερζίδου.

Να σημειωθεί πως ο μέσος όρος τσιγάρων που καπνίζουν οι μαθητές στη χώρα μας σε έναν μήνα είναι 21, τη στιγμή που ο μέσος όρος είναι 28.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα ESPAD 2011