Την Κρήτη και συγκεκριμένα πέντε σχολεία του Δήμου Σφακίων του Νομού Χανίων επισκέφθηκε την αυτήν την εβδομάδα το νέο πρόγραμμα της COSMOTE για σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, \”Πλοήγηση στον Κόσμο\”, παρέχοντας δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε περισσότερα από πενήντα μαθητές.
Μέσω του προγράμματος \”Πλοήγηση στον Κόσμο\”, που εντάσσεται στις δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας της COSMOTE, η εταιρεία εγκαθιστά στα σχολεία τεχνολογικό εξοπλισμό (οθόνη, κεντρική μονάδα υπολογιστή, wifi router, πολυμηχάνημα & web camera) και προσφέρει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σε υψηλές ταχύτητες. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία αναβαθμίζει το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο στις συγκεκριμένες περιοχές, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, αλλά έμμεσα και στους κατοίκους.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2010 από τη Λέσβο και έχοντας ήδη περάσει από τα νησιά Ανάφη, Κύθνο, Ικαρία, Σάμο, Φούρνους και Τζια έχει εγκαταστήσει ασύρματο internet σε περισσότερα από 25 σχολεία δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους από 1000 μαθητές να περάσουν στη νέα «ψηφιακή εποχή». Στόχος του προγράμματος είναι να εξαπλωθεί σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας. 

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Σφακίων, στα Ασκύφου η COSMOTE διέθεσε τεχνολογικό εξοπλισμό στο Δημοτικό και Γυμνάσιο Σχολείο της Χώρας Σφακίων, στο Δημοτικό Σχολείο και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ανώπολης και στα Δημοτικά Σχολεία Ασκύφου και Βουβών, ανοίγοντας νέους δρόμους στην εκπαίδευση των μαθητών της περιοχής. 
Σημαντική όμως ήταν και η δωρεά πενήντα φορητών υπολογιστών στους μαθητές του Δήμου Σφακίων από τον Ερευνητή, Διευθυντή Πληροφορικής, Media Lab, MIT και μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Μπλέτσα. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπλέτσας, με αφορμή τη βράβευσή του από διεθνή οργάνωση βραβείων διακεκριμένων προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο, διέθεσε το χρηματικό ποσό της βράβευσής του στη δωρεά των φορητών υπολογιστών, προσφέροντας στους μαθητές της περιοχής ένα πολύτιμο εργαλείο.

Ο κός Μιχάλης Μπλέτσας είναι παγκοσμίως γνωστός για την δράση \”Ενας Υπολογιστής για κάθε Παιδί\” όπου μαζί με τον Καθηγητή του MIT Νικόλα Νεγρεπόντε δημιούργησαν τον HDL ή αλλιώς τον υπολογιστή των 100$.

\"\"\”Η ενέργεια για την δημιουργία του υπολογιστή των 100$ ξεκίνησε από μια προσπάθεια εξοπλισμού ενός σχολείου στην Καμπότζη, όπου σε συνεργασία με τον προϊστάμενο μου στο Media Lab του MIT τον Νικόλα Νεγρεπόντε, ο οποίος είχε και την αρχική ιδέα, χτίστηκε ένα σχολείο στη Καμπότζη, το οποίο δεν κόστισε ιδιαίτερα χρήματα, συνδέθηκε στο ιντερνέτ, το οποίο δεν κόστισε επίσης ιδιαίτερα χρήματα, αλλά κάπου κόλλησε η όλη προσπάθεια γιατί το κόστος των Η/Υ ήταν πάρα πολύ ακριβό, ακόμα και για ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Πολύς χρόνος πέρασε εκτοτε και αυτήν την στιγμή, μετά από 10 χρόνια μετά από την προσπάθεια «Ενα laptop ανά Παιδί» οι τιμές των προσωπικών υπολογιστών έχουν πέσει πάρα πολύ, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας αυτής της προσπάθειας που κάναμε. Το λεγόμενο λαπτοπ των 100$ το οποίο αυτή την στιγμή μπορεί να παραχθεί, αν και δεν έχει πολύ νόημα αυτό, έκανε τις τιμές των προσωπικών υπολογιστών να κατέβουν.

Αυτήν την στιγμή είμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε εδώ στην επαρχία Σφακιών και να μπορούμε να δώσουμε laptop σε όλα τα παιδία του χωριού, σε συνεργασία με τη COSMOTE η οποία θα παρέχει σύνδεση ιντερνέτ στα σχολεία του χωριού, διότι τα laptop είναι εργαλεία επικοινωνίας τα οποία πρέπει να είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο.

Τα laptop, είναι όπως είδαμε όπλα από τις πρόσφατες εμπειρίες στην «γειτονιά», είναι όπλα τα οποία κερδίζουν πόλεμους με ιδεές, είναι τα όπλα της νέας γενιάς και είναι καλό να «προχωράμε» με τα όπλα της νέας γενιάς και όχι με τα όπλα της παλιάς γενιάς που υπάρχουν εδώ στα Σφακιά.

Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτήν την συγκυρία διότι αφενός λόγω του προγράμματος της COSMOTE, το οποίο έχει δράση σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές στην Ελλάδα, αλλά και της ευκαιρίας που παρουσιάστηκε μέσω της καμπάνιας του Johnny Walker η οποία με χρηματοδότησε ουσιαστικά για να κάνω αυτήν την προσφορά σήμερα και το γεγονός ότι όλοι οι συντελεστές αυτής της προσπάθειας έχουμε ρίζες από τα Ασκύφου, ο προ-πάππους μου ήταν από τα Ασκύφου και της κυρίας Λεφάκη-Μπελούγκα είναι η καταγωγή της από εδώ, είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε να έρθουμε και να κάνουμε αυτήν την γιορτή σήμερα, η οποία ελπίζω να δώσει λαβή για σκέψη σε ένα χωριό που φαίνεται να προχωράει αρκετά γρήγορα προς το μέλλον, σε μια περίοδο η οποία είναι δύσκολη για την χώρα μας\” δήλωσε ο κος Μιχ. Μπλέτσας.  

Ειδικά για το Flashnews.gr, η Executive Director Εταιρικών Σχέσεων της Cosmote, μας παραχώρησε μία μικρή συνεντευξη για την Δράση Εταιρικής Υπευθυνότητας  της εταιρίας \”Πλοήγηση στον Κόσμο\”.

\”Με το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας \”Πλοήγηση στον Κόσμο\” φέρνουμε το ασύρματο ιντερνέτ στους μαθητές των απομακρυσμένων περιοχών της Νησιωτικής Ελλάδας και ειδικότερα σε περιοχές όπου δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να εγκατασταθεί ενσύρματο ιντερνέτ.

 
Μέσω του δικτύου 3G των κινητών τηλεπικοινωνιών υπάρχει δυνατότητα να παρασχεθεί η υπηρεσία ιντερνέτ σε περιοχές που είναι μακριά από τα αστικά κέντρα. Το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα σε μαθητές να αποκτήσουν και να έρθουν σε επαφή μέσω του διαδικτύου με τον έξω κόσμο, να πλοηγηθούν να σερφάρουν, να αποκτήσουν νέα ερεθίσματα, να αποκτήσουν γνώσεις που θα τους επιτρέψουν αργότερα να εξελιχθούν και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε μέσα από μία ιδέα που είχε η Ομάδα Εταιρικής Υπευθυνότητας, ύστερα από ένα αίτημα των κατοίκων μίας ακριτικής περιοχής, του Νησιού της Ηρακλειάς, ένα νησί με 40 κατοίκους που βρίσκεται στις Κυκλάδες. Το αίτημα των κατοίκων ήταν να τους εγκαταστήσουμε την υποδομή 3G τηλεφωνίας και παροχή ασύρματου ιντερνέτ.  

Η ανταπόκριση βέβαια της Εταιρίας ήταν θετική και αυθόρμητη, όπως θετική ήταν και η ανταπόκριση στο να υλοποιήσουμε την ιδέα της Ομάδας μας, η οποία μας είχε μεταφέρει ένα όραμα και μία δέσμευση για την υλοποίηση της.

Με στόχο να καλύψουμε όλη την νησιωτική Ελλάδα, ξεκινήσαμε μετά από σχεδιασμό ενός έτους και με την διασφάλιση των επενδύσεων για την αναβάθμιση του δικτύου 3G. Για την υλοποίηση του προγράμματος βέβαια σημαντικό ρόλο είχε και η Γενική Τεχνική Διεύθυνση και οι άνθρωποι της για να προχωρήσουμε, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να γίνει το έργο. Αφού διασφαλίσαμε τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό, έχοντας πάει σε περιοχές και έχοντας πλέον αναγνωρίσει συγκεκριμένες ανάγκες και έχοντας εξασφαλίσει όλους τους απαραίτητους πόρους, τον περασμένο Νοέμβριο κάναμε την αρχή του προγράμματος.

Η  «Πλοήγηση στον Κόσμο»  ξεκίνησε από το νησί της Λέσβου στην απομακρυσμένη περιοχή του Πολυχνήτου, σε ένα δημοτικό σχολείο το οποίο είχε ιδρυθεί επί Γεωργίου Παπανδρέου το 1928.

Ήταν πραγματική αποκάλυψη για εμάς όταν διαπιστώσαμε την ζεστασιά με την οποία ο κόσμος μας υποδέχτηκε και τον ενθουσιασμό που έδειξε στην σύνδεση που πραγματοποιήσαμε μέσω Skype ανάμεσα στο Σχολείο της Πολυχνήτου και της Ηρακλειάς.  

Μέσα από το Πρόγραμμα «Πλοήγηση στον Κόσμο» δώσαμε την δυνατότητα στις δύο αυτές περιοχές να πραγματοποιήσουν μία ζωντανή σύνδεση και ουσιαστικά τους δόθηκε η δυνατότητα από εκεί και πέρα να επικοινωνούν με τον υπόλοιπο κόσμο, να μοιράζονται πράγματα, να ανταλλάσουν απόψεις.  Έγινε μία αρχή, τους δώσαμε το μέσο, το εργαλείο ώστε με την δική τους πλέον βούληση και φαντασία να μπορούν πλέον να αναπτυχθούν και να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο.
Ουσιαστικά η Δράση αυτή έδωσε και θα δώσει ίσες ευκαιρίες για πρόσβαση στο διαδίκτυο, συμβάλλει στην ψηφιακή συκγλίση και  ουσιαστικά δίνει την δυνατότητα σε κάποιες κοινωνίες να ανοίξουν το παράθυρο στον κόσμο. Οι πολίτες της με την δική τους σκέψη, ωριμότητα, δημιουργικότητα και φαντασία, να δημιουργήσουν, συμβάλλουν στην τοπική κοινωνία και στην τοπική οικονομία.\”
 
Η κα Φατσέα σημείωσε πόσο σημαντικό είναι για τις μεγάλες Ελληνικές και πολυεθνικές εταιρίες να αποκτήσουν Εταιρική Υπευθυνότητα ενώ επισήμανε και κάποιες έννοιες:
 
\"\"\”Θεωρώ ότι πρώτα από όλα πρέπει να ορίσουμε την έννοια της Εταιρικής Υπευθυνότητας. Η έννοια της αφορά στην ίδια την Εταιρία, την λειτουργία της, αφορά στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι και την επίδραση της στο περιβάλλον.

Όταν θέλεις να είσαι εταιρικά υπεύθυνος ξεκινάς πρώτα από όλα από τον ίδιο τον οργανισμό, διαπιστώνεις τις δικές σου αδυναμίες και προσπαθείς πρώτα από όλα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του οργανισμού σου να αποκτήσουν μία κουλτούρα εταιρικής υπευθυνότητας.

Στην συνέχεια αν θες να λες ότι λειτουργείς υπεύθυνα ως προς τους κοινωνικούς εταίρους, δεν μπορείς να διακατέχεσαι από μια εσωστρέφεια. Οι Εταιρίες που θεωρούνται Εταιρικά Υπεύθυνες είναι κοντά στην κοινωνία, αφουγκράζονται τις ανάγκες της και βρίσκονται μόνιμα σε ένα γόνιμο, ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο που καταλήγει σε μία διαδικασία δούναι και λαβείν 

Δεν νομίζω ότι μπορείς να διασφαλίσεις την βιώσιμη ανάπτυξη σου μακροπρόθεσμα, όταν οι επιχειρήσεις, που είναι ουσιαστικά οργανισμοί, συστήματα,  που αποτελούνται από υποσυστήματα, τους ανθρώπους, δεν αποκτήσουν μια κουλτούρα που να περιλαμβάνει και άλλες πράξεις και δράσεις και όχι μόνο τακτικές με γνώμονα το κέρδος. Οι πρακτικές αυτές και οι αντιλήψεις αναφέρονται σε δεκαετίες του παρελθόντος και  δεν οδήγησαν πουθενά.

Οι επιχειρήσεις έχουν πολλά να δώσουν. Από το 2000 που πρωτοξεκίνησε στην χώρα μας η έννοια της Εταιρικής Υπευθυνότητας μέχρι και σήμερα έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα.  Η Εταιρική Υπευθυνότητα αρχίζει και ενσταλάζεται και γίνεται αν θέλετε μέρος της εταιρικής στρατηγικής και της εταιρικής διακυβέρνησης στις  εταιρίες.

Οι ηγέτες και τα στελέχη πρώτης γραμμής αρχίζουν και αντιλαμβάνονται το τι σημάνει να μην επιδρώ αρνητικά στο περιβάλλον.  Αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι οι πολίτες-καταναλωτές είναι δύσπιστοι, αμφισβητούν συνεχώς τις προθέσεις των εταιριών και είναι συνεχώς στο μικροσκόπιο.   Το να ασκείς επιχειρήν δεν φτάνει, αλλά πλέον πρέπει να γίνει ευ επιχειρήν και με εντιμότητα.\”
 

Ιδιαίτερη τόνισε για την στρατηγική της Cosmote σε σχέση με την προσεγγιση και την ευαισθησία της ετιαιρίας προς την περιφέρεια και τις τοπικές κοινωνίες:

\"\"\”Οι κοινωνικοί εταίροι δεν είναι τοποθετημένοι εγκατεστημένοι μόνο στα αστικά κέντρα. Κοινωνικούς εταίρους έχεις παντού. Αυτήν την στιγμή όταν μιλάμε για κοινωνικούς εταίρους πρέπει να μιλάμε για όλη την επικράτεια από τον Έβρο, από το Σουφλί, μέχρι την Γαύδο.

 

Πολλοί πιστεύουν ότι μέσα από γραφεία αστικών κέντρων μπορείς να ασκήσεις πολιτική. Δεν γίνεται… δεν μπορείς να αφουγκραστείς τις ανάγκες μίας ολόκληρης κοινωνίας από ένα αεροστεγές προστατευμένο περιβάλλον! Πρέπει να εκτεθείς, πρέπει να βγεις σε ανοιχτό διάλογο.  

Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο καταναλωτής είναι και πολίτης.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούμε κοντά στους πολίτες, να βρεθούμε κοντά στην κοινωνία. Οι πολίτες θα μας τιμήσουν αγοράζοντας τα προϊόντα μας ή τις υπηρεσίες μας, αλλά πρέπει και εμείς να γυρίσουμε κάτι πίσω κάτι σε αυτούς. Και οι  κοινωνικοί εταίροι είναι παντού, από τον Δήμαρχο του ποιο μικρού χωριού μέχρι τον Βουλευτή, μέχρι την Δασκάλα, μέχρι τον Μαθητή.\”  

Ο Δήμαρχος Σφακίων
Απο την πλευρά του ο Δήμαρχος Σφακίων κος Πάυλος Πολάκης, ευχαρίστησε τον Μιχάλη Μπλέτσα και την COSMOTE για την σημαντική αυτή προσφορά στους νέους αλλά και στην ανάπτυξη των υποδομών στο Δήμο Σφακίων. Τόνισε ότι η δράση εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει ο Δήμος τους τελευταίους 4 μήνες για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των νέων, στην προσπάθεια να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για μάθηση, όπως στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Μας ενημέρωσε ότι το γρήγορο ιντερνέτ στα Σφακία εγκαταστάθηκε πριν 20 ημέρες, ενώ στον υπόλοιπο Δήμο δεν υπάρχει «..και αυτό από μόνο του είναι ένας λειτουργικός αναλφαβητισμός, ένα μειονέκτημα..» δήλωσε, πρόβλημα το οποίο όμως θα λυθεί το επόμενο διάστημα, μετά από συντονισμένες προσπάθειες με τον ΟΤΕ.
\"\"
Δήμαρχος Σφακιων κος Π. Πολάκης

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο \”Λευκορίτης\” το μεσημερι της Παρασκευής 07/05, όπου έγινε η παράδοση των Η/Υ στους μαθητές του Δημου.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος παρέδωσε τιμητικές πλακέτες

\"\"
Κα Ζωή Λεφάκη-Μπελούγκα της εταιρίας Δημοσίων Σχεσεων Beluga Associates

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Χανιών κος Ευτύχης Δαμιανάκης, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ρεθυμνου, κος Γιώργος Σταράκης, καθώς και στελέχη της COSMOTE.
\"\"Δ
κος Δημήτρης Μήτσιος, Υπ/ντής Εταιρικών Σχέσεων, κος ΜΙχ. Μπλέτσας, κα Ελένη Κουναλάκη, Πρ. Τμ. Media Relations Cosmote (απο αριστερά)

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε παραδοσιακή φιλοξενεία απο τον Δήμο στους φιλοξενούμενους, με πλούσια εδέσματα, αλλά και Κρητική Παραδοσιακή Μουσική και χορευτικά συγκροτήματα, μαντινάδες και ριζίτικα τραγούδια.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook