Αν και τα θύματα βιασμού αποτελούν εξαίρεση στο νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις, δικαστής σε επαρχία της Αργεντινής απαγόρευε στο κορίτσι να θέσει τέλος στην ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Στις 9 Νοεμβρίου, σε κατοικία υποβαθμισμένης περιοχής της πόλης Σάλτα, η μητέρα συνέλαβε το σύντροφό της τη στιγμή που εκείνος βίαζε την έφηβη κόρη της. Τόσο η μητέρα όσο και η κόρη ξυλοκοπήθηκαν από το βιαστή. Στο νοσοκομείο, οι γυναικολογικές εξετάσεις αποκάλυψαν την εγκυμοσύνη του κοριτσιού. Τόσο η μητέρα όσο και η κοπέλα ζήτησαν να γίνει άμβλωση.

Στις 17 Δεκεμβρίου, ο αρμόδιος για οικογενειακές υποθέσεις δικαστής της περιοχής απάντησε ότι όχι μόνο αντιτασσόταν στο αίτημα αυτό, αλλά επιπλέον διάτασσε την έφηβη να δώσει το νεογέννητο για υιοθεσία σε θετούς γονείς.
Βάσει μιας απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αργεντινής το 2012, οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο στην περίπτωση που τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της μητέρας ή στην περίπτωση που έχει πέσει θύμα βιασμού.
Μια οργάνωση υπεράσπισης του δικαιώματος της άμβλωσης κινητοποιήθηκε προκειμένου το κορίτσι να μπορέσει να διακόψει την εγκυμοσύνη. «Όταν πρόκειται για το σώμα της γυναίκας και την δυνατότητά της να αποφασίζει για το δικό της σώμα, αναδύεται μια ιδεολογία πατριαρχική και σοβινιστική, που είναι κυρίαρχη στην κοινωνία και στους κόλπους της Εκκλησίας» κατήγγειλε η Μάμπελ Γκαμπάρα, δικηγόρος της εθνικής εκστρατείας για το δικαίωμα στη νόμιμη, ελεύθερη και δωρεάν άμβλωση.

Η απόφαση του δικαστή ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της επαρχίας της Σάλτα,το οποίο επέτρεψε τελικά στην κοπέλα να προχωρήσει σε διακοπή της κύησης.

Η Αργεντινή υπήρξε μια από τις πρώτες χώρες της Λατινικής Αμερικής που ενέκρινε το 2010 το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, όμως η άμβλωση παραμένει ένα ζήτημα ταμπού.

Οι αμβλώσεις γίνονται παράνομα και υπό επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες και φθάνουν τις 700.000 κάθε χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην άμβλωση. Περίπου 100 γυναίκες πεθαίνουν από επιπλοκές ύστερα από παράνομες αμβλώσεις σε ετήσια βάση.

newsit.gr