Τουλάχιστον 18 είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους και περίπου 40 οι τραυματίες από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε την Κυριακή σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Νότια Ρωσία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, που εξέταζαν από την αρχή όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και εκείνο της τρομοκρατικής επίθεσης ενόψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Σότσι τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή, κύρια ύποπτη της έκρηξης είναι μια γυναίκα η οποία φέρεται ως καμικάζι και ζωσμένη με εκρηκτικά. Αρχικά, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το περιστατικό συνέβη στον κεντρικό σιδηρόδρομο του Βόλγκογκραντ, χωρίς να προβεί αμέσως σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των τοπικών αρχών, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 15, ενώ τα μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν τον αριθμό σε 18. Μάλιστα, τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως μεταξύ των νεκρών είναι κι ένα παιδί 9 ετών, καθώς κι ένας αστυνομικός. Ωστόσο, οι αρχές διευκρινίζουν ότι το παιδί συγκαταλέγεται μεταξύ των τραυματιών και όχι των νεκρών. Συνολικά τρεις είναι οι αστυνομικοί που έχουν υποστεί τραυματισμούς, ενώ η κατάσταση ενός εξ αυτών χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Ο αριθμός των νεκρών εικάζεται ότι θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν οι άνδρες ασφαλείας του σταθμού δεν είχαν εντοπίσει τη γυναίκα καμικάζι κατά τη διάρκεια ελέγχου σε ειδικό μηχάνημα εντοπισμού συσκευών και δεν την είχαν εμποδίσει να εισέλθει στην κυρίως αίθουσα αναμονής των επιβατών. Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερευνών Βλαντιμίρ Μάρκιν.

Η έκρηξη σημειώθηκε 30 λεπτά πριν από την άφιξη αμαξοστοιχίας από τη Μόσχα.

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξηςΠρος το παρόν δεν έχει αναλάβει κάποια οργάνωση την ευθύνη για την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό, ωστόσο αυτή σημειώνεται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση του ηγέτη των Τσετσένων ανταρτών Ντόκου Ουμάροφ, με την οποία καλούσε τους συντρόφους του σε επιθέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παροχή βοήθειας στους επιζώντες της έκρηξης και την ενίσχυση της ασφάλειας στο Βόλγκογκραντ. Την ίδια ώρα, στην πόλη κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.

Παράλληλα, οι Ρωσικές Σιδηρογραμμές ανακοίνωσαν πως από την έκρηξη δεν θα επηρεαστούν κατά πολύ οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, καθώς είναι δυνατή η χρησιμοποίηση βοηθητικών γραμμών για την αποφυγή ταλαιπωρίας των επιβατών.

Άμεσα οι Αρχές απέκλεισαν την είσοδο του σταθμού
Άμεσα οι Αρχές απέκλεισαν την είσοδο του σταθμού


Αποκλεισμένη η είσοδος του σταθμού, εμφανή τα συντρίμμια
Αποκλεισμένη η είσοδος του σταθμού, εμφανή τα συντρίμμια


Επισημαίνεται, πάντως, ότι στις επαρχίες της Νότιας Ρωσίας έχουν πολλές φορές σημειωθεί επιθέσεις ισλαμιστών ανταρτών, εξαιτίας των δύο πολέμων στην Τσετσενία. Στις 21 Οκτωβρίου μια άλλη γυναίκα καμικάζι ανατινάχθηκε μέσα σε λεωφορείο, και πάλι στο Βόλγκογκραντ. Κατά την εν λόγω επίθεση αυτοκτονίας έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα.