Να ακυρωθεί ως παράνομη η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης η οποία επιβλήθηκε σε τελωνειακό υπάλληλο, καθώς χάθηκαν 60 τουλάχιστον χαρτοκιβώτια λαθραίων τσιγάρων που είχαν κατασχεθεί, κατά την μεταφορά τους από το Τελωνείο στο χώρο καύσης.

Αυτό ζητάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο τέως τελωνειακός υπάλληλος ο οποίος είναι προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ειδικότερα, από το ΣΔΟΕ τον Νοέμβριο του 2009 κατασχέθηκαν στην περιοχή του Ασπροπύργου 1.712 χαρτοκιβώτια λαθραίων τσιγάρων, δηλαδή 860.390 πακέτα τσιγάρων, συνολικής αξίας 2.525.882 ευρώ και μεταφέρθηκαν στο τελωνείο Ελευσίνας προς φύλαξη και στη συνέχεια για να σταλούν προς καύση.

Όμως, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, κατά την μεταφορά των κατασχεθέντων τσιγάρων με νταλίκες από το χώρο του τελωνείου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΤΙΤΑΝ προκειμένου να τεθούν σε καύση, μεταφορτώθηκαν σε άλλο φορτηγό 60 τουλάχιστον χαρτοκιβώτια λαθραίων τσιγάρων. Για την ιστορία αυτή θεωρήθηκε υπεύθυνος ο προϊστάμενος διοικητικής υποστήριξης του Τελωνείου Ελευσίνας με την φροντίδα και ευθύνη του οποίου έγινε η μεταφορά των κατασχεθέντων τσιγάρων.

Σε βάρος του τελωνειακού υπαλλήλου ασκήθηκε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία από την οποία προκλήθηκε στο Δημόσιο ζημιά που υπερβαίνει το ποσό των 147.000 ευρώ, ψευδή βεβαίωση από υπαίτιο που είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του και σε άλλον όφελος αθέμιτο όφελος. Σήμερα, ο τελωνειακός είναι προφυλακισμένος και αναμένεται να δικαστεί.

Για το συμβάν διενεργήθηκε το Φεβρουάριο του 2011 ένορκη Διοικητική Εξέταση και στον επίμαχο τελωνειακό υπάλληλο αποδόθηκε η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και τον Ποινικό Κώδικα και της χαρακτηριστικής αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός της υπηρεσίας.

Το Πενταμελές Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2012 αποφάσισε ομόφωνα την μετατροπή των κατηγοριών στα παραπτώματα της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης καθήκοντος και του επέβαλε την πειθαρχική ποινή του προστίμου με πλήρη στέρηση των αποδοχών του ενός μηνός και 15 ημερών.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών το Νοέμβριο του 2012 άσκησε ένσταση κατά της πρωτοβάθμιας πειθαρχικής απόφασης και το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο τον έκρινε ένοχο για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της χαρακτηριστικής αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς υπάλληλου εντός της υπηρεσίας και του επέβαλε την ποινή της οριστικής απόλυσης.

Στην προσφυγή του ενώπιον του ΣτΕ ο τελωνειακός υπάλληλος υποστηρίζει ότι το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο επηρεάστηκε από το γεγονός της προσωρινής του κράτησης και του επέβαλε την ποινή της οριστικής απόλυσης και όχι γιατί πράγματι πείσθηκε από τα αποδεικτικά στοιχεία για την τέλεση σε αυτόν αποδιδόμενων αδικημάτων.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι η πειθαρχική απόφαση δεν έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αλλά ούτε του αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό, ενώ παράλληλα παραβίασε την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς η ποινή που του επιβλήθηκε είναι υπερβολικά μεγάλη.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι η πειθαρχική ποινή είναι βαρύτατη στο πρόσωπο του και τον οδηγεί στην πλήρη ηθική, κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση.

protothema.gr