Υλικά
(για το ζυμάρι)
• 1 κιλό αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
• 500 ml. νερό
• 80 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
• 15 γρ. χυμό λεμονιού
• 5 γρ. αλάτι
(για τη γέμιση)
• 400 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
• 100 γρ. σέσκουλα, ψιλοκομμένα
• 150 γρ. κουτσουνάδες, ψιλοκομμένα
• 100 γρ. κουρνοπόδοι, ψιλοκομμένοι
• 100 γρ. καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
• 100 γρ. πετροφιλιές, ψιλοκομμένες
• 100 γρ. μάραθο
• 50 γρ. μαϊντανό
• 100 γρ. ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά ζαράκια
• 100 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
• 120 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ανάλογο)
• Σουσάμι (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το αλεύρι σε πάγκο εργασίας και κάνουμε μια γούβα στη μέση. Εκεί ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το αλάτι. Ξεκινάμε το ζύμωμα μέχρι να αποκτήσουμε ένα ζυμάρι μαλακό και ελαστικό.

Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε κατά μέρος να ξεκουραστεί. Στο μεσοδιάστημα φτιάχνουμε τη γέμιση ως εξής. Σε μεγάλη λεκάνη (μπασίνα), βάζουμε το σπανάκι, τα σέσκουλα, τις καυκαλήθρες, τις πετροφιλιές, τους κουρνοπόδους και τις κουτσουνάδες. Ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και τα χειροτρίβουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Παράλληλα στη μισή ποσότητα ελαιολάδου, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το μάραθο για 2-3 λεπτά μέχρι να μυρίσουν. Κατόπιν τα προσθέτουμε στη λεκάνη με το σπανάκι και τα άλλα χόρτα. Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Ανοίγουμε με το ξυλίκι ένα στρογγυλό φύλλο λεπτό, διαμέτρου περίπου 50 εκατοστών. Στο κέντρο του φύλλου, βάζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και στη συνέχεια το κλείνουμε από την εξωτερική πλευρά προς τα μέσα. Η τελική διάμετρος της πίτας θα είναι περίπου 26-28 εκατοστά. Βάζουμε το «σάτσι» στη φωτιά να πάρει θερμοκρασία και μετά προσεκτικά τοποθετούμε την πίτα (με την ένωση προς τα πάνω).

Ψήνουμε 8 λεπτά περίπου από τη μία πλευρά και μετά τη γυρίζουμε. Ψήνουμε 12 λεπτά και από την άλλη πλευρά και ξαναγυρίζουμε. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με σουσάμι. Ψήνουμε ακόμα 5 λεπτά.

Η πίτα αυτή σερβίρεται ζεστή αλλά και κρύα.

• Το «σάτσι» είναι ένα σκεύος που χρησιμοποιούσαν αρκετά συχνά οι Μινωΐτες. Δεν έβαζαν καθόλου λάδι και έφτιαχναν πίτες και διάφορα πιτάκια. Πιθανότερο είναι η καταγωγή αυτού του σκεύους να προέρχεται από τη Μέση Ανατολή όπου οι κάτοικοι έφτιαχναν εκεί το ψωμί τους. Όπως και να έχει όμως είναι ένα πολύτιμο «εργαλείο» που όποιος το έχει πρέπει να αισθάνεται πολύ τυχερός