Με τους παλιούς κωδικούς τους θα μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις μέσω ίντερνετ και στις αρχές Ιανουαρίου, οι εκατοντάδες χιλιάδες «παλαιοί χρήστες» του taxisnet που δεν έχουν παραλάβει ακόμα κλειδάριθμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, παρότι η διορία για την παραλαβή νέου κλειδαρίθμου λήγει τυπικά την Παρασκευή, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ζητούν και μετά την πρωτοχρονιά την έκδοσή του από τις εφορίες, καθώς δεν προβλέπεται για αυτούς κάποιο πρόστιμο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο newmoney.gr πως οι παλαιοί κωδικοί δεν θα διαγραφούν αυτομάτως μετά την 1η Ιανουαρίου, αλλά πρόθεσή του υπουργείου Οικονομικών είναι να διατηρηθούν ενεργοί για ολόκληρο το μήνα,ή τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του.

Σε τέτοια περίπτωση, για παράδειγμα, θα μπορούν να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ δ΄τριμήνου του 2013, ακόμα και όσοι δεν έχουν πάρει κλειδάριθμο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Από τον Φεβρουάριο όμως οι παλαιοί κωδικοί θα διαγραφούν και δεν θα ισχύουν, με αποτέλεσμα να απαιτείται η έκδοση νέων με κλειδάριθμο που θα εκδοθεί ειδικά για αυτούς που δεν προχώρησαν έγκαιρα στην ενεργοποίηση των παλαιών κωδικών που είχαν από χρόνια.

Η χρήση των νέων κωδικών θα είναι απαραίτητη και για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων (πελατών-προμηθευτών) που θα υποβάλλουν από τον Φεβρουάριο και ανά μήνα πλέον όλοι οι επιτηδευματίες μέσω ίντερνετ.

Διευκρινίζεται ότι υποχρέωση για την παραλαβή κλειδάριθμου έχουν πλέον μόνο όσοι δεν έχουν πάρει ποτέ κλειδάριθμο ή πήραν και τον έχασαν χωρίς να τον έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα για την ταυτοποίησή τους.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook