Με σουβλάκια, έτοιμο κακής ποιότητας φαγητό, σοκολάτες, γαριδάκια και άλλα σνάκς διατρέφονται τα παιδιά της Κρήτης.

Οι μητέρες τους είναι πολυάσχολες, δε μαγειρεύουν πια όπως παλιά και αυτό τα κατατάσσει πλέον στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό όπως επισημαίνει ο καθηγητής προληπτικής ιατρικής του πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος δώδεκα επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το 1983 ως το 2003 έδειξαν ότι τα παχύσαρκα κρητικόπουλα, διπλασιάστηκαν σε μια δεκαετία, φθάνοντας στο 40% το 2003, από 20% που ήταν το 1983 στις ηλικίες από 9 ως 17 ετών.

Επειδή είναι γνωστό πως οι διατροφικές συνήθειες αντιγράφονται και στο τέλος υιοθετούνται σε μόνιμη βάση ο κ.Καφάτος επισημαίνει ότι η παιδική παχυσαρκία είναι ένα ζήτημα που αφορά σε ολόκληρη την οικογένεια.

Αυτό επιβαρύνει περισσότερο τις μητέρες που επιλέγουν το γρήγορο ανθυγιεινό μαγείρεμα, αλλά και την παραγγελία φαγητού (ντιλίβερι), αλλά και αφήνουν ανεξέλεγκτα τα παιδιά τους να τρώνε ό,τι κυκλοφορεί στην αγορά.

Λαμβάνουμε αμέτρητες θερμίδες

Παράμετροι όπως η υιοθέτηση διατροφικών προτύπων μακριά από την παραδοσιακή κρητική διατροφή, η υπερπροσφορά ειδών διατροφής αμφίβολης ποιότητας αλλά και η οικονομική κρίση που οδηγεί σε φαγητό κακής ποιότητας παίζουν το δικό τους ρόλο στον τρόπο που στρώνονται πλέον τα Κρητικά τραπέζια.

Μιλώντας από την εμπειρία που αποκόμισε από πολλές έρευνες σε σχέση με τη διατροφή των παιδιών ο κ.Καφάτος μας είπε: «Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών μας δήλωσαν ότι τρώνε συχνά φαγητό από ταχυεστιατόρια (φαστ φουντ), τα πρωινό τους περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, κατά τη διάρκεια της μέρας τρώνε πολλά σνακς. Η ημερήσια κατανάλωση θερμίδων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που απαιτείται για να συντηρούνται».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αναφέρει ο καθηγητής : «υπήρξαν κορίτσια σε ηλικία 15 ετών που ανέφεραν ότι τρώνε τρία σουβλάκια ημερησίως, καταναλώνουν δηλαδή 2000 θερμίδες. Αν θα ήθελαν να διατηρηθούν στα κιλά τους δε θα έπρεπε να φάνε τίποτα άλλο. Ακόμα όμως κι αν συνέβαινε αυτό φανταστείτε τα προβλήματα υγείας που θα αντιμετώπιζαν».

Ξαναστρώστε τα …τραπέζια

Κάτω από αυτό το πρίσμα και καθώς η υγεία των κρητικόπουλων βρίσκεται πλέον σε μια κλωστή, αφού παιδιά νηπιαγωγείου παρουσίασαν υψηλή χοληστερόλη σε ποσοστό που υπερβαίνει το 27%, είναι ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος διατροφής της κρητικής οικογένειας.

Τη διατροφή της κρητικής οικογένειας, προφανώς και επηρεάζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθώς ο καθένας τρώει σχεδόν … μόνος του, δε στρώνεται το παραδοσιακό τραπέζι τρεις φορές τη μέρα και τα μέλη της οικογένειας μαζεύονται σπάνια γύρο από αυτό.

Ο κ.Καφάτος προτρέπει τις νέες κρητικές να ξαναμπούν ξανά στην …κουζίνα και να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους, όπως το έκαναν οι μητέρες και οι γιαγιάδες τους. Με βάση την παραδοσιακή κρητική διατροφή που κάποτε έκανε τους κατοίκους του νησιού τους μακροβιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Σε αυτό το σημείο ρωτήσαμε τον καθηγητή ποια είναι τα σνακς αυτής της διατροφής και τι μπορούν να τρώνε τα παιδιά αντί για τα βιομηχανοποιημένα που καταναλώνουν. Ο κ.Καφάτος μας απάντησε : «Παλιά τα παιδιά έτρωγαν καρύδια, σταφίδες και μουσταλευριά. Εξαιρετικές τροφές που θα μπορούσαν να καταναλώνουν και τα σημερινά παιδιά».

Όσο για τα βασικά συστατικά της κρητικής διατροφής είναι το ελαιόλαδο, η αραιή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλά και η κατανάλωση άσπρου κρέατος, ψαριών, λαχανικών, φρούτων και όσπριων. Τα τελευταία όπως όλα δείχνουν έχουν παντελώς εκλείψει από τη διατροφή των κρητικόπουλων.

Ακολουθώντας μια τέτοια διατροφή ομάδα παιδιών στη Θεσσαλονίκη, για ικανό χρονικό διάστημα κατάφερε να έχει μεγαλύτερο ύψος αλλά και τρία κιλά χαμηλότερο βάρος.

Βασικό όμως γεύμα για τα παιδιά είναι το πρωινό όπου θα μπορούν να τρώνε και να εναλλάσσουν για να υπάρχει ποικιλία, γάλα με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη, ελιές με ψωμί ολικής άλεσης, μια δύο φορές την εβδομάδα αυγό και φρούτα.

womannews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook