Η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα κινηθούν υψηλότερα φέτος και αναμένουν διατήρηση των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων. Εξίσου θετικές είναι δε οι εκτιμήσεις και για την Ιαπωνία, όπου η προσπάθεια πληθωρισμού της οικονομίας φαίνεται να αποδίδει και έτσι το χρηματιστήριο του Τόκιο σημειώνει ήδη σημαντικές υπεραξίες.

Όμως οι απόψεις για το επόμενο βήμα των αναδυόμενων αγορών που μέχρι τώρα συνέκλιναν σε απαξίωση έχουν αρχίσει να διίστανται, με οίκους όπως η Goldman Sachs να περιμένουν διατήρηση των πιέσεων και άλλοι όπως η Societe Generale να θεωρούν πως το ακριβότερο δολάριο -παράγοντας που πιέζει τις αναδυόμενες- είναι ήδη μέσα στις τιμές.

Την ίδια ώρα ήπια ανοδική πορεία αναμένεται για την αμερικανική κεφαλαιαγορά και πιέσεις για τα κρατικά ομόλογα εν γένει. Αίνιγμα παραμένει για πολλούς ο χρυσός αλλά και τα commodities.

Από δημοσκόπηση που διενήργησε το Reuters μεταξύ 50 επενδυτικών οίκων οίκους, προκύπτει η προσδοκία πως το ράλι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων θα συνεχιστεί. Συγκεκριμένα σε η μέση πρόβλεψη για τον ευρύτερο πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 μιλά για άνοδο της τάξης του 12%, ενώ για τον DAX για κέρδη 10% και 13% για τον CAC 40. Ευρύτερη άνοδο αλλά και διακυμάνσεις βλέπουν για τον FTSE MΙΒ του Μιλάνο όπου η μέση τιμή στόχος είναι 27% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών, το 34% των fund managers σύμφωνα με έρευνα της Bank of America-Merrill Lynch δίνει σύσταση overweight στην Ιαπωνία, το 7% στις ΗΠΑ και το 43% στην Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα οι προβλέψεις για τον ευρύτερο δείκτη της Wall, S&P 500 που βρίσκεται στα επίπεδα των 1835 μονάδων είναι, επιεικώς, συντηρητικές. Σε ορίζοντα 12μηνου η Goldman Sachs μιλά για 1.900 μονάδες, η Citi για 1.975, η Deutsche Bank για 1.850 και οι BofA Merrill Lynch και UBS για 2.000 και 1.900 αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα η Goldman Sachs εκτιμά ότι το 2014 η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα κινηθεί με ρυθμό άνω του 3% ενώ η Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Θεωρεί έτσι ότι το επενδυτικό κλίμα αναμένεται θα βελτιωθεί και θα οδηγήσει υψηλότερα τα χρηματιστήρια αλλά και τις αποδόσεις των ομολόγων. Πάντως στην Goldman Sachs Asset Management επισημαίνουν πως πολλές άλλες αγορές σταθερού εισοδήματος εξακολουθούν να προσφέρουν ελκυστικές ευκαιρίες για υπεραξίες.

Όμως εκτιμούν ότι απαιτείται μια μετατόπιση του επενδυτικού προφίλ μακριά από τα κλασικά χαρτοφυλάκια που χρησιμοποιούν τυπικούς δείκτες αναφοράς προς μια στρατηγική εστιασμένη περισσότερο σε απόλυτες αποδόσεις. Ο οίκος προβλέπει πτώση της τάξης του 15% για χρυσό, χαλκό και σιδηρομετάλλευμα ενώ αναμένει πως οι τιμές στην αγορά ενέργειας στην καλύτερη περίπτωση θα σταθεροποιηθούν.

Στην BlackRock θεωρούν πως το 2014 θα σημειωθεί βελτίωση, αν και ήπια, της οικονομικής ανάπτυξης, πολύ χαμηλός πληθωρισμός και χαμηλοί ρυθμοί αύξησης των επιτοκίων σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων τιμών ενέργειας. Δηλώνει σαφώς υπέρ της αύξησης θέσεων σε μετοχές καθώς της θεωρεί ελκυστικότερες από τα ομόλογα και τη διακράτηση μετρητών.

Σημειώνουν δε πως οι διεθνείς αγορές προσφέρουν λογικότερες αποτιμήσεις έναντι της Wall ενώ «κρυφοκοιτάζουν» και τις αναδυόμενες δηλώνοντας πως μετά την πτώση έχουν επίσης ελκυστικότερες αποτιμήσεις.

Από τη Citigroup και τον Tobias Levkovich έρχεται όμως μια διαφορετική προσέγγιση. Μιλά για κλίμα γενικότερης μεταβλητότητας και προτείνει στροφή σε αμυντικούς κλάδους όπως οι κοινής ωφέλειας και οι βιομηχανίες ενώ βλέπει τον S&P 500 6% υψηλότερα.

capital.gr/Ηλίας Γ. Μπέλλου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook