Το χάρτη της «νέας τρομοκρατίας» στην Ελλάδα επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει η ΕΛ.ΑΣ. με το βλέμμα από τη μία πλευρά στις παλιές οργανώσεις που σίγησαν και σε δεκάδες κατακερματισμένες νέες που δρουν σήμερα αλλά πιθανόν υποκινούνται από παλιούς «γνώριμους».

Τα πρώτα δεδομένα που άλλαξαν και προκάλεσαν τον προβληματισμό της Αντιτρομοκρατικής είναι ότι από την σαφής ιδεολογικής ταυτότητας και με χρήση βομβών τρομοκρατικές οργανώσεις εμφανίστηκαν οι λειψής ιδεολογικής βάσης οργανώσεις με προτίμηση στα καλάσνικοφ.

Το πέρασμα από την 17Ν στον ΕΛΑ και τους «Πυρήνες της Φωτιάς» θεωρήθηκε φυσική συνέχεια της εξέλιξης της τρομοκρατίας, ωστόσο οι νέες οργανώσεις που έχουν στο… βιογραφικό τους τα τελευταία χρόνια από μια και μόνο ανάληψη ευθύνης είναι που προβληματίζει την Αστυνομία και τη φέρνει προ πρωτόγνωρων δεδομένων.

Στην πραγματικότητα, το επιτελείο της Αντιτρομοκρατικής βλέπει τη σύμπραξη ποινικών και τρομοκρατών ως το κύριο χαρακτηριστικό της νέας τρομοκρατίας στη χώρα μας. Διόλου τυχαία σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας για τις σχέσεις – τρομοκρατίας – κοινού ποινικού εγκλήματος διαπιστώνει ότι: «Μία σειρά από ενδείξεις αποκαλύπτει, δυστυχώς, ότι υπάρχει ώσμωση».

Η δολοφονική επίθεση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ. να επανεξετάσει την πιθανότητα οι παλιές τρομοκρατικές οργανώσεις που μέχρι τώρα είχαν σιγήσει να «συνεργάζονται» με νέες, ενώ ανέδειξε το επιχείρημα ότι ποινικοί έχουν προσχωρήσει σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στην αστυνομία και την Αντιτρομοκρατική πιστεύουν ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο υποστηρίζοντας ότι η επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής ήταν συντονισμένη και πιθανόν πραγματοποιήθηκε από επιτελείο του εγχώριου αντάρτικου πόλεων.

Μετά το χτύπημα η Αντιτρομοκρατική είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι οι δράστες της επίθεσης είναι παλιοί γνωστοί της αστυνομίας, ενώ παρά την ανάληψη ευθύνης δεν αποκλείστηκε ποτέ το ενδεχόμενο να υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στις ομάδες της σύγχρονης τρομοκρατίας, όπως συνέβαινε και ανάμεσε στη 17Ν, τον ΕΛΑ και την 1η Μάη.

Αντίστοιχη εικόνα εκτιμάται ότι υπάρχει και στην περίπτωση της πρόσφατης ένοπλης επίθεσης στην οικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, όπου έπεσαν 60 σφαίρες καλάσνικοφ.

Προκύπτει συνεπώς ο εξής προβληματισμός. Η ΕΛ.ΑΣ. ανησυχεί για τον κύκλο των επιθέσεων χωρίς «όπλα-σφραγίδες», όπως τα δύο καλάσνικοφ τα οποία έβαλαν εναντίον της πρεσβευτικής κατοικίας. Και αυτό επειδή όταν εμφανίζονται διαρκώς νέες οργανώσεις, δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός ένοπλων επιθέσεων και να «ταυτοποιηθούν» οι ύποπτοι πόσο μάλλον οι καθοδηγητές τους.

Μάλιστα στην Αντιτρομοκρατική κάνουν λόγο για κεντρική καθοδήγηση των νεοεμφανιζόμενων οργανώσεων από τον ίδιο κύκλο ατόμων με πλούσιο οπλοστάσιο από όπλα μιας… χρήσης.

Ενδεικτικά το 2013 η ΕΛ.ΑΣ. «γνώρισε» τέσσερις νέες οργανώσεις, οι οποίες είναι η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, Επαναστατική Ανατροπή, Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις και Σύμπραξη Αναρχικών Οργανώσεων.

Παράλληλα, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ έχουν διαμορφώσει σαφή εικόνα για τη νέα μορφή ένοπλης πάλης και τρομοκρατίας.

Κεντρικό ρόλο αυτή την περίοδο παίζει ο «Επαναστατικός Αγώνας» και ο 42χρονος καταζητούμενος, Νίκος Μαζιώτης. Ο Μαζιώτης σύμφωνα με την αστυνομία κρύβεται πίσω από τουλάχιστον 15 ένοπλες επιθέσεις και ληστείες, ενώ βλέπουν σχέση του και με ένοπλες ληστείες σε τράπεζες.

Εκτός πλάνουν η ΕΛ.ΑΣ. δεν αφήνει και τους Πυρήνες στους οποίους φέρεται να χρεώνει κεντρικό ρόλο στο σύγχρονο αντάρτικο με συνεργασία με τη «Σέχτα Επαναστατών», οργάνωση που έχει αναλάβει την ευθύνη σε μερικές από τις πιο σκληρές επιθέσεις, ανάμεσά τους και η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια.

Η Αντιτρομοκρατική σχετίζει την ελληνική τρομοκρατία με τη διεθνή αναρχική οργάνωση FAI, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Φοίνικας» για την αναβίωση του εγχώριου αντάρτικου πόλης, αλλά και στο πρόσφατο σχέδιο «Πράσινη Νέμεσις», αλλά και οι παγιδευμένοι φάκελοι που εστάλησαν σε δικαστικούς, στον διευθυντή του Κορυδαλλού και στον πρώην διοικητική της Αντιτρομοκρατικής.
«Θα έρθουν και άλλα χτυπήματα»

Την ίδια ώρα στο υπό εξέταση παραπάνω πλαίσιο η Αντιτρομοκρατική εκφράζει τους φόβους της για νέες επίθεσης που θα ακολουθήσουν της γερμανικής πρεσβείας σύντομα πάλι στο ίδιο μοτίβο. Εξάλλου, η ΕΛ.ΑΣ. στην πρώτη ανάγνωση της επίθεσης με τα δύο καλάσνικοφ στο σπίτι του γερμανού πρέσβη εν μέσω χριστουγεννιάτικης περιόδου συμπέρανε ότι το μήνυμα ήταν σαφές: Όχι νεκροί, αλλά συμβολική επίθεση ενάντια στο Μνημόνιο, τη γερμανική καπιταλιστική δύναμη και τη κυβέρνηση. Υπό αυτό το πρίσμα εκτιμάται ότι νέοι στόχοι θα υπάρξουν σύντομα.
Ο Δένδιας και οι σοβαρές… αιχμές

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν πορεύεται «στα τυφλά», αντίθετα, διαθέτει ευρήματα για τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Ν. Ηράκλειο και Χαλάνδρι. Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ένοπλη επίθεση στο σπίτι του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. Ο κ. Δένδιας χαρακτηρίζει «κολοσσιαίας σημασίας παράλειψη» την απελευθέρωση του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Πόλας Ρούπα, λόγω παρέλευσης του 18μήνου και σημειώνει ότι λόγω των συνθηκών που βιώνει η χώρα την τελευταία εξαετία, «οι δυνητικοί στόχοι είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι το καθεστώς που επικρατεί στα Εξάρχεια παρέχει δυνατότητες υποστήριξης σε τρομοκρατικές ομάδες, ενώ κάνει λόγο για ώσμωση τρομοκρατών με το οργανωμένο έγκλημα.

Σχετικά με τον καταζητούμενο Νίκο Μαζιώτη, ο κ. Δένδιας δηλώνει αφήνοντας αιχμές για τη Δικαιοσύνη: Θα πρέπει να διερωτηθούμε ως Πολιτεία και ως κοινωνία, πώς φτάσαμε στο σημείο το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης να υποπίπτει σε τέτοιας κολοσσιαίας σημασίας παράλειψη στο παρελθόν, να αφήνεται, δηλαδή, ελεύθερος επικίνδυνος τρομοκράτης λόγω παρέλευσης 18μήνου και να μην έχει υπάρξει οιαδήποτε συνέπεια σε όσους τυχόν ευθύνονται για το συγκεκριμένο γεγονός.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook