Η Κρήτη έχει πολλούς λόγους για να είναι περήφανη. Έναν επιπλέον λόγο ήρθε να της δώσει μια ομάδα μαθητών με τον καθηγητή της, από το Ενιαίο Λύκειο Βιάννου που επελέγη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESΑ), να συμμετάσχει σε έναν από τους πιο δημοφιλείς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μαθητικούς διαγωνισμούς, που διοργανώνει σε συνεργασία με το Νορβηγικό Κέντρο Διαστημικής Εκπαίδευσης (NAROM), με την ονομασία «Cansat 2014», στη μακρινή Andoya της Νορβηγίας στις αρχές Ιουνίου.

Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 50 σχολεία από 14 χώρες πράγμα που δείχνει όχι μόνο το μέγεθος του ανταγωνισμού, αλλά και την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν οι νεαροί μαθητές, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Αστρινού Τσουτσουδάκη, προκειμένου να διακριθούν ανάμεσα σε σχολειά με πολλαπλούς πόρους, σύγχρονα εργαστήρια και εμπειρία σε ανάλογους διαγωνισμούς!

Ο διαγωνισμός «Cansat» διεξάγεται από το 2010 σε μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, να προσελκύσει νέους επιστήμονες,

Η ονομασία του προέρχεται από σύντμηση των λέξεων Can (κονσέρβα) και Satellite (δορυφόρος), και οι διαγωνιζόμενες ομάδες κατασκευάζουν ομοιώματα πραγματικών δορυφόρων σε μικροκλίμακα.

Οι δορυφόροι αυτοί φυσικά δεν προορίζονται να εγκαταλείψουν την ατμόσφαιρα της γης ή να τεθούν σε τροχιά γύρω από αυτήν αλλά εκτοξεύονται ανά ζεύγη με κατάλληλα διαμορφωμένο πύραυλο που επιταχύνει μέχρι την ταχύτητα των 544 Km/h μέσα σε μόλις 2 δευτερόλεπτα και αφού φτάσουν σε ύψος 1000 μέτρων απελευθερώνονται για να διενεργήσουν μετρήσεις ατμοσφαιρικών παραμέτρων και να μεταδίδουν ασύρματα τα σχετικά δεδομένα στο σταθμό βάσης.

Την ομάδα μπορείτε να επισκεφθείτε και στην ιστοσελίδα της στο Facebook (πατώντας εδώ)

\"\"

* Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: Ντονάλντο Λίκα (Μηχανολογικά και Αλεξίπτωτο), Γιώργος Λουλάκης (Λογισμικό και Προγραμματισμός),Παναγιώτης Ραπτάκης (Αρχηγός ομάδας και Ανάλυση δεδομένων), Τσουτσουδάκης Αστρινός (Φυσικός, καθηγητής στο ΓΕΛ Βιάννου), Μαρία Ραπτάκη (Συντονισμός και Εκπρόσωπος Τύπου), Δημήτρης Χριστοδουλάκης (Ηλεκτρονικά και Ρυθμίσεις)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook