Η Περιφέρεια Κρήτης με την ολοκληρωμένη προσπάθεια που καταβάλλει με την συνεργασία όλων, αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τους διαθέσιμους πόρους και μπορεί να βγει πρώτη από την κρίση δημιουργώντας ανάπτυξη και απασχόληση με τα νέα έργα-προγράμματα που υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν.

Αυτό δήλωσε σήμερα από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που συμμετείχε σε διαδοχικές συναντήσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγίας Πετράκη, Περιφερειακών Συμβούλων, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Νίκου Ραπτάκη, του διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών Περιφέρειας Κρήτης Γιώργου Παπαδάκη, και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Στόχος των συναντήσεων ήταν η πορεία των έργων στην ΠΕ Λασιθίου αλλά και η προετοιμασία των έργων ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε, ότι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέσα από αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία η Περιφέρεια Κρήτης έχει «πιάσει» ένα σημαντικό στόχο του ΕΣΠΑ που αφορά την απορρόφηση 102,5 εκ. ευρώ, όπως επίσης η απορρόφηση 70 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους, αποπληρώνοντας όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες, χρήματα που «πέφτουν» στην πραγματική οικονομία του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι «για το 2014 έχουμε προγραμματίσει να απορροφήσουμε περί τα 100 εκ. ευρώ που προέρχονται από Ευρωπαϊκούς πόρους, και άλλα 100 εκ. ευρώ για το 2015». Επίσης, είπε ο Περιφερειάρχης , ότι, το 2014 ξεκινά η υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) όπου ο νέος προγραμματισμός στηρίζεται στους αναπτυξιακούς πυλώνες της Κρήτης που είναι ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας και η «έξυπνη εξειδίκευση».

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με τα Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μας, και εκτιμάμε ότι η Κρήτη θα είναι από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας που θα υποβάλλει πρόταση για το νέο ΕΣΠΑ, και έτσι θα μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε άμεσα». Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης «το 2014 θα εκτελούνται έργα χρηματοδοτούμενα τόσο από το απερχόμενο ΕΣΠΑ 2007-2013, όσο και από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Για το λόγο αυτό πρέπει να είναι σε εγρήγορση οι φορείς υλοποίησης των έργων, να έχουν ολοκληρωμένες μελέτες, να υποβάλλουν προτάσεις, όπως επίσης οι δήμοι του νησιού με τους οποίους έχουμε ξεκινήσει σειρά συναντήσεων για την απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Τα έργα στην ΠΕ Λασιθίου

Αναφερόμενος στα έργα που υλοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου ο Περιφερειάρχης Κρήτης είπε, ότι, βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά σημαντικών έργων. Σύντομα δημοπρατούνται δυο έργα, το ένα είναι η βελτίωση του δρόμου από Παχιά Άμμο προς Σητεία, και το δεύτερο η τοποθέτηση προστατευτικών στηθαίων ασφαλείας, με συνολικό προϋπολογισμό –και τα δυο έργα- 3 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, τόνισε ο Περιφερειάρχης, υπάρχει προετοιμασία για τις παρεμβάσεις στο επαρχιακό δίκτυο συνολικού προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, έργο που θα δημοπρατηθεί εντός του επόμενου διμήνου.

Ερωτώμενος για την παράκαμψη της Ελούντας, ο Περιφερειάρχης είπε ότι υπάρχουν εμπλοκές από φορείς και πολίτες που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας. «Περιμένουμε την τελική απόφαση της Δικαιοσύνης, η χρηματοδότηση υπάρχει για την ολοκλήρωση του έργου όμως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια νέα επαναδημοπράτηση, εάν δεν λυθούν οι δικαστικές εκκρεμότητες».

Για το έργο της οδικής παράκαμψης στον Κουτσουρά ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι, «πληρώσαμε από δικά μας έσοδα 880.000 ευρώ ενώ αυτή την περίοδο πληρώνονται και άλλα χρήματα στους δικαιούχους των αποζημιώσεων. Επίσης γίνεται και ένα άλλο έργο για την ολοκλήρωση της παράκαμψης Κουτσουρά, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2014».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook