Αύριο Παρασκευή 10 του Γενάρη, στις 17 και 30, οι υποστηρικτές της ΕΡΤ και των εργαζομένων της θα κόψουν τη βασιλόπιτα στα Γραφεία της ΕΡΑ Ηρακλείου.

Η ΕΡΑ Ηρακλείου βρίσκεται στο τέλος της Μάχης Κρήτης, δίπλα στον ποταμό, και μεταξύ του Παγκρητίου Σταδίου και του γηπέδου του ΟΦΗ.

Καλεσμένοι ως συνδιοργανωτές, άρα χωρίς να έχουν όμως σταλεί προσκλήσεις, είναι όλες και όλοι, άτομα και φορείς που στήριξαν και στηρίζουν τον αγώνα: Των εργαζομένων της ΕΡΤ και των πολιτών γενικότερα για το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια και στον σεβασμό της προσωπικότητάς τους. Για τη διαχρονική, απρόσκοπτη και εύρυθμη πανελλήνια λειτουργία και εθνική αποστολή της ΕΡΤ στο σύνολό της.

Ως πολίτης που θέλει να είναι ενεργός και όχι παθητικός, αδιάφορος ή υποτελής στους ισχυρούς ήμουν και παραμένω υποστηρικτής τους. Γιατί;

Αρνούμαι την αυθαιρεσία.

Η ΕΡΤ έκλεισε αυθημερόν με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που ήταν ο οδηγός διακυβέρνησης μιας στρατιωτικής δικτατορίας που μας είχε επιβληθεί την χρονική περίοδο 1967-1974, για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα του τότε ντόπιου κατεστημένου στην Ελλάδα και των ΗΠΑ στην περιοχή.

Δεν μπορεί να είναι όμως ο οδηγός διακυβέρνησης σε μια χώρα με θεσμούς, βασισμένους στην ελεύθερη βούληση του ελληνικού λαού, στην πολυφωνική δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην υπεράσπιση του δημοσίου και εθνικού συμφέροντος.

Αρνούμαι την Κοινωνική αποσύνθεση.

Η αυθαίρετη απόλυση στην ΕΡΤ ή οπουδήποτε αλλού, χωρίς καμία εγγύηση αξιοπρεπούς επιβίωσης και προοπτικής, δεν είναι μόνο σπρώξιμο προς την περιθωριοποίηση, την φτωχοποίηση και την κοινωνική γενοκτονία.

Είναι και γενέτειρα κοινωνικής αποσύνθεσης, δημιουργός όρων εσωτερικών εμφυλίων συγκρούσεων και αιτία συνεχούς αποδυνάμωσης της χώρας.

Άρα εγγύηση για την υποτέλεια σε δυνάμεις που επιβουλεύονται τον πλούτο και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας.

Πλεονεκτήματα που προσφέρει το πλούσιο υπέδαφός της, η ευνοημένη από τη φύση γη της, η γεωγραφική της θέση, τον ποιοτικό και δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό της.

Αρνούμαι το πνευματικό μας «κούρεμα»

Η ΕΡΤ δεν είναι οποιοσδήποτε φορέας. Είναι ένας από τους ζωτικότερους φορείς για την επιβίωση μας ως Έλληνες, ως χώρα και ως έθνος.

Είναι η Κιβωτός όπου διατηρείται η μνήμη των όσων ζήσαμε, δημιουργήσαμε και προσφέραμε στους εαυτούς μας και στο ευρωπαϊκό και στο πανανθρώπινο γίγνεσθαι, στο μεγαλύτερο μέρος της Νεώτερης Ελλάδας.

Είναι ο εθνικός φορέας που εξασφάλιζε την εθνική ενότητα, μέσω της δυνατότητας πρόσβασης που πρόσφερε σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρισκόταν, σε όποιο καράβι και αν εργαζόταν, σε όποιο μέρος της Υφηλίου και αν κατοικούσε.

Είναι ο εθνικός φορέας εργαλείο καταγραφής, προστασίας, προβολής και ανάδειξης της ελληνικής πολλαπλής πολιτιστικής και πνευματικής δημιουργίας και προσφοράς, σε όποιο σημείο της Ελλάδας ή της Υφηλίου και αν παραγόταν.

Όποιες και αν ήσαν οι δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου της χώρας μας. Όρη. Ακριτικές περιοχές. Μικρά η μεγάλα νησιά. κτλ.

Είναι το μεγάλο «Ελεύθερο Λαϊκό Πανεπιστήμιο» που και με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών πρόσφερε στο κάθε πολίτη τη δυνατότητα απόκτησης γνώσεων που πρόσφεραν οι ποιοτικές εκπομπές, με προσωπικότητες των Τεχνών, των Γραμμάτων, της Επιστήμης, της Έρευνας, κ.α., από την περιφέρεια, το κέντρο ή και το εξωτερικό, που παρήγε το ικανότατο δημοσιογραφικό και τεχνικό προσωπικό της.

Είναι ο υπονομευτής των κοινωνικών και γεωγραφικών διακρίσεων και ανισοτήτων με τις προσφερόμενες ποιοτικές υπηρεσίες ενημέρωσης, γνώσεων και ψυχαγωγίας που πρόσφερε σε οποιοδήποτε πολίτη, ανεξαρτήτως κοινωνικής ή γεωγραφικής προέλευσης.

Είναι ο ποιοτικό εθνικός μας σύνδεσμος με τους άλλους λαούς και χώρες μέσω των συνεργασιών που εξασφάλιζε και υλοποιούσε.

Είναι ο ικανότερος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, εξ αιτίας των ικανότατων στελεχών του, για την αξιοποίηση της συμμετοχής της χώρας μας στο ευρωπαϊκό και το διεθνές γίγνεσθαι

Θα μπορούσαμε να προσθέσομε ακόμη και πολλές άλλες υπηρεσίες της, που αποτελούσαν πνευματικό οξυγόνο και αιμοδοσία για την άνοδο του πνευματικού επιπέδου και της αυτογνωσίας του ελληνικού λαού, για την κοινωνική συνοχή και την εθνική μας ενότητα, επιβίωση και ασφάλεια.

Ποιος άλλος μπορεί να συγκριθεί μαζί της;

Ποιος άλλος ραδιοτηλεοπτικός φορέας εκτός από την ΕΡΤ θα μπορούσε ή μπορεί να εξασφαλίσει όλα όσα προαναφέραμε και πολλά άλλα που για λόγους οικονομίας χώρου δεν προβάλομε; Μόνο ο έμπειρος και καταξιωμένος από τα αποτελέσματα δημόσιος ραδιο-τηλεοπτικός φορέας, η ΕΡΤ, το μπορούσε και το μπορεί και σήμερα.

Γι\’αυτό επιβάλλεται η επαναλλειτουργία της στο σύνολό της ως εθνική ζωτική επιταγή και υποχρέωση.

Όχι στην μετάλλαξη και στην υποτέλεια.

Δημόσιοι Ραδιοτηλεοπτικοί φορείς όπως η ΕΡΤ αποτελούν ένα από τα ζωτικά όργανα μιας χώρας, ενός λαού και ενός έθνους. Τα άλλα σημαντικότερα όργανα είναι η παιδεία που δημιουργεί γνώση, ικανότητα, υπεραξία, πλεονεκτήματα και δύναμη.

Η υγεία που εξασφαλίζει επιβίωση, βελτίωση και σφρίγος. Η άμυνα που αποτρέπει, φυλάσσει και προστατεύει.

Η πολυφωνική δημοκρατία που με τους θεσμούς οι οποίοι στηρίζονται στην ισονομία, στην ισοπολιτεία και στα ανθρώπινα δικαιώματα, απελευθερώνει και ενεργοποιεί δυνάμεις και ενέργειες για το συνολικό δημόσιο συμφέρον, σεβόμενη το επί μέρους.

Διαπιστώνομε όμως ότι όλα αυτά βάλλονται και αποδυναμώνονται χωρίς ορατό σχέδιο και στόχο ανάτασης.

Ακόμη και αν θεωρήσομε ότι όλα αυτά δεν αποδυναμώνονται βάσει σχεδίου επικράτησης ειδικών συμφερόντων εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά ότι γίνονται λόγω συγκυρίας και ανεπάρκειας των κατά καιρούς υπευθύνων, πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα θα καταλήγαμε. Την αποδυνάμωση, παράδοση και υποτέλεια του λαού και της χώρας μας.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν ένα από τα κτυπήματα για την αποδυνάμωση, την μετάλλαξη, την παράδοση, την υποταγή του λαού και της χώρας μας σε αλλότροια συμφέροντα.

Η επαναλειτουργία της στο σύνολό της είναι μια από τις κυρίαρχες προϋποθέσεις για το ξεκίνημα της ανατροπής της διαχρονικής προσπάθειας πλυσίματος του εγκεφάλου του ελληνικού λαού, ώστε να καταστεί εθελόδουλος, μοιρολάτρης και ως μην υπάρχον ως Έλληνας της Ελευθερίας, της Δημιουργίας, της Προσφοράς , στο Πανανθρώπινο Πνευματικό γίγνεσθαι και την ειρηνική συμβίωση και συνεργασία των Λαών της περιοχής, της Ευρώπης και της Υφηλίου.

Γι\’αυτό είμαι υποστηρικτής και γι\’αυτό θα είμαι αύριο στο κόψιμο της βασιλόπιτας με τους εργαζόμενους και με όλους εκείνους που συμμερίζονται όλα ή επί μέρους όσων σας ανέφερα.

Ηρακλής Γαλανάκης
Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook