Με μια πανηγυρική εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, αποδόθηκε τιμητική διάκριση στο εκατοστό προϊόν που καταχωρήθηκε στην Ε.Ε. ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, το ελαιόλαδο «ΜΕΣΣΑΡΑ».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Dacian Cioloş, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κα Μαρία Δαμανάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Paolo De Castro, η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης.

Στην εκδήλωση του ΥπΑΑΤ μίλησε επίσης η Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Δ/ντρια του Κέντρου Έρευνας και Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών για την τοπικότητα και την πολιτισμική διάσταση των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, ενώ ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, ανέλυσε την αξία της ελληνικής μεσογειακής δίαιτας.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης απένειμε έπαινο στον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσαράς κ. Γιώργο Κυρλάκη για τη διάκριση του ελαιολάδου «ΜΕΣΣΑΡΑ» ως του 100ου ελληνικού προϊόντος ΠΟΠ στην ΕΕ και συνεχάρη τις προσπάθειες των παραγωγών.

Παράλληλα, με αφορμή την καταχώρηση 100 ελληνικών προϊόντων στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ), ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε ότι το ΥπΑΑΤ, με την επιστημονική συνεργασία του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, θα προχωρήσει στη σύνταξη ειδικής έκδοσης με αναμνηστικά γραμματόσημα αφιερωμένα στα 100 ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ. Τη συγκεκριμένη έκδοση έχουν αναλάβει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. «Προπομπός» της ειδικής έκδοσης είναι η αναμνηστική έκδοση γραμματοσήμων η οποία και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση για το 100ο ελληνικό προϊόν ΠΟΠ.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε γευσιγνωσία με εδέσματα που παρασκευάστηκαν με αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ που ετοίμασαν οι σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook