Mε μια αινιγματική ανοικτή επιστολή, ο  Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Ρούσσος Κυπριωτάκης, αναφέρεται στην αποχώρησή του από το Δήμο, την επιλογή του να μην συμμετέχει  στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές για την ανάδειξη δημοτικής αρχής στο Δήμο Αρχανών- Αστερουσίων, ενώ αφήνει ερωτηματικά για τις μελλοντικές επιλογές του.

Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιος στη θέση του στο Δήμο Αρχανών θα είναι ο Μάνθος Πολιτάκης, ενώ εντείνονται οι φήμες που τον θέλουν να έχει ενδιαφέρον για το Δήμο Ηρακλείου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση Κυπριωτάκη:

\”Σκεπτόμενος την αλληλουχία γεγονότων και καταστάσεων που μου έδωσαν την δυνατότητα ή την ευκαιρία να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δε μπορώ παρά να αναγνωρίσω τη καθοριστική συμβολή ανθρώπων και συμπεριφορών στη διαμόρφωση της αυτοδιοικητικής μου πορείας και δράσης.

Νιώθω τυχερός και ευγνώμων που στη πρώτη μου επαφή με την Αυτοδιοίκηση κυριάρχησε η βούληση και η διάθεση προοδευτικών ανθρώπων μιας περιοχής να ενώσουν δυνάμεις, να συνεργαστούν, να αποδεσμευτούν από τοπικισμούς με σεβασμό στις ευαισθησίες των τοπικών κοινωνιών.

Ο Δήμος “Ν. Καζαντζάκης” δημιουργήθηκε σε αυτή τη βάση, με εθελούσια συνένωση πρώην κοινοτήτων πριν από το σχέδιο Καποδίστριας. Δημιουργήθηκε γιατί αυτοί οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν ως δημόσια ΕΥΘYΝΗ και όχι ως “καρέκλα” την εκπροσώπηση των τοπικών τους κοινωνιών.

Αυτός ο Δήμος εξέπληξε πολλούς, ακόμα και εμάς τους ίδιους, με τον ενθουσιασμό, τη συνοχή και τη δυναμική του. Βασίστηκε σε δημιουργικούς τοπικούς πυρήνες που ενώθηκαν στην λογική μιας οραματικής σχέσης με την Αυτοδιοίκηση. Έθεσε ως προτεραιότητα τον Πολιτισμό, όχι μόνο με τη δημιουργία υπερτοπικών δομών και θεσμών αλλά και με τη συμμετοχή όλων των παιδιών μας σε εικαστικά εργαστήρια και μουσικο-θεατρικές σχολές.

Δημιούργησε σύγχρονες σχολικές μονάδες με εθελούσια- ξανά- συνένωση των σχολείων των οικισμών, ποιοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και σύγχρονες κοινωνικές δομές. Σχεδίασε και υλοποίησε έργα υποδομών και προστασίας του περιβάλλοντος που ακόμα και σήμερα για κάποιες περιοχές αποτελούν μακροπρόθεσμο στόχο.

Κυρίως όμως, διαμόρφωσε μια ταυτότητα θελκτική, μια θετική αύρα που έκανε τη περιοχή μας φιλόξενη και δημιούργησε τις προϋποθέσεις να ανακοπεί θεαματικά ή ακόμα και να αντιστραφεί η μετακίνηση των νέων μας στα αστικά κέντρα.

Το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, οι αιρετοί και το προσωπικό , οι ενεργοί πολίτες και οι κοινωνικοί φορείς καταφέραμε να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα θυσιάζοντας προσωπικό χρόνο, πέρα από τυπικά ωράρια και υποχρεώσεις, με ανιδιοτέλεια και συγκινητική διάθεση προσφοράς.

Ο Δήμος Αρχανών- Αστερουσίων ως γεωγραφική ενότητα δεν ήταν αποτέλεσμα σοβαρού σχεδιασμού αλλά πολιτικών συμβιβασμών και ισορροπιών. Αυτή η θέση εκφράστηκε και τότε δημόσια με κόστος πολιτικό και προσωπικό. Δημόσια θέση, όμως, σημαίνει ευθύνη και ειλικρινή στάση. Οι καιροσκοπισμοί καταρρέουν όταν υποχωρεί το θυμικό και η ένταση.

Οι κοινωνίες έχουν την ανάγκη προσαρμογής στα δεδομένα. Μπορούν ακόμα και να αλλάξουν τα δεδομένα, αρκεί να το πιστέψουν.

Αισθάνομαι ότι η βάση για τη κοινωνική συνοχή και τη πρόοδο του Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων πλέον υπάρχει.

Είναι η παρακαταθήκη της ειλικρίνειας, της εμπιστοσύνης, της διαφάνειας και των καθαρών σχέσεων με τους δημότες. Είναι η αποδοχή της διάθεσης για ισόρροπη ανάπτυξη, για μείωση των ανισοτήτων σε επίπεδο υποδομών. Είναι τα έργα που υλοποιούνται και προγραμματίζονται.

Είναι η δράση των τοπικών δημιουργικών πυρήνων που καλλιεργούν δεσμούς και σχέσεις συνεργασίας στο χώρο του πολιτισμού και της παραγωγής. Είναι, τέλος, η αίσθηση ότι δημιουργείται ένας δυναμικός πόλος ανάπτυξης στην ενδοχώρα του Ηρακλείου με πρωτεύουσα τις Αρχάνες, με ατελείωτες πολιτιστικές και φυσιολατρικές διαδρομές, με παραγωγή ποιοτικών προϊόντων σε μια περιοχή με ένα εκπληκτικό “μωσαϊκό” οικισμών.

Σε όλο αυτό το διάστημα, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το πρόσωπο του Δημάρχου να εκφράζει τη περηφάνια, την ειλικρίνεια, την εντιμότητα και την ακεραιότητα των ανθρώπων που εκπροσωπεί. Να νιώθει και να αισθάνεται τις αγωνίες, να εμπνέεται από τις προσδοκίες και τα όνειρα των ανθρώπων της περιοχής μας και να διεκδικεί. Να χαίρεται ταπεινά στις επιτυχίες και να αντιδρά στις αδικίες. Να δημιουργεί κοινωνικές συμμαχίες και όχι “αυλές”.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό μου, δε μου έχει ακόμα επιτρέψει να συνειδητοποιήσω τον -γεμάτο συγκινήσεις – εικοσαετή κύκλο που ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες. Δε μου επέτρεψε να νιώσω σωματική και ψυχική κούραση. Τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Η απόφαση μου να μη συμμετέχω στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές για την ανάδειξη δημοτικής αρχής στο Δήμο Αρχανών- Αστερουσίων είναι απόλυτα συνειδητή και ειλημμένη σε αρκετά προγενέστερο διάστημα.

Έχει να κάνει με τη συναίσθηση της ανάγκης της κοινωνίας να νιώσει ότι η Δημόσια θέση είναι ανοικτή, ότι υπάρχει εμπιστοσύνη σε νέα πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη.

Έχει να κάνει και με τη δική μου αίσθηση ότι η κοινωνία μας είναι ώριμη να προχωρήσει σε επιλογές που θα της εξασφαλίσουν ασφάλεια και προοπτική.

Η σχέση μου με την Αυτοδιοίκηση ήταν και θα είναι πάντα οραματική. Αυτό το πλαίσιο καθορίζει τις αποφάσεις αλλά και τις μελλοντικές επιλογές μου.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook